2010. szeptember 30., csütörtök

Stephenie Meyer: Breaking dawn- Hajnalhasadás

"Amikor Bella Swan ráébred, hogy visszavonhatatlanul beleszeretett egy vámpírba, az élet hirtelen veszedelmesen izgalmas lesz számára: tündérmese és rémálom keveréke. Mivel érzései két irányba rángatják: - szenvedélyesen szerelmes Edward Cullenbe, ugyanakkor mély barátság fűzi Jacob Blackhez, a vérfarkashoz -, viharos, küzdelmekkel és lemondásokkal teli évet tudhat maga mögött, míg végre eljut a végső fordulópontig. Rövid időn belül döntenie kell: a halhatatlanok sötét, de csábító világát választja-e, vagy a teljes emberi életet? Márpedig ez a döntés lesz az a hajszál, amelyen két törzs élete is múlik.
Most, hogy Bella meghozta a döntést, megdöbbentő, váratlan események sorát indítja el vele. Amelyeknek felmérhetetlen, megsemmisítő következményei is lehetnek. Lehetséges, hogy most, amikor Bella élete szövetének különböző szálai - amelyeket először az Alkonyatban követhettünk, majd az Újholdban és a Napfogyatkozásban kísérhettük figyelemmel szétbomlásukat és elszakadásukat -, úgy tűnik, készek újra egyesülni, éppen most fognak megsemmisülni... végleg?"



Csak akkor olvasd el a bejegyzést, ha már olvastad vagy nem szándékozod elolvasni a könyvet! SPOILER!

Húztam-halasztottam a Twilight- saga utolsó kötetének elolvasását. Egyszerre voltam kíváncsi, mi is lesz a vége, ugyanakkor meg "féltem tőle", hisz ezzel véglegesen lezárult egy olyan sorozat, ami elnyerte a tetszésemet.
Az Alkonyatot egy hosszabb "kényszerpihenő" után olvastam el (vagyis Gyerkőc mellett nem volt energiám már az olvasásra), és teljesen magával ragadott. Minden lopott, szabad percemben bújtam, és azonnal megrendeltem a második részét is.
A harmadikra már várnom kellett, de nem okozott csalódást.
A filmek is elnyerték a tetszésemet, a szereplők teljesen egybeolvadtak bennem a könyvbeli szereplőkkel. Olvasva Bella, számomra Kristen Stewart volt.
Aztán jött a hír, nem lesz 5. kötet, be kell érnünk a Breaking dawn-nal.
Innen-onnan akaratlanul is belefutottam egy-két infóba, tudtam mire számíthatok majd az olvasása közben. Most mégis bajban vagyok vele.

Őszintén szólva másra számítottam. Jobbra.
Amikor megláttam milyen vaskos, örültem. Jaj, de jó! Minél hosszabb egy jó könyv, annál tovább lehet élvezni. Igen ám, de ebben az esetben úgy érzem, bőven elég lett volna a 761 oldal helyett akár 400 oldal is. Néha vontatottnak találtam, jelentős része pedig nem kötött le.
Túl hosszúra lett nyújtva Bella terhessége és túl rövid lett a "harc", ami nem is volt "harc". Vérre számítottam, "holttestekre".

Ráadásul egyszerűen nem tudtam magam elé képzelni a filmben Bellát alakító színésznőt anyukaként. Kíváncsi leszek, hogy a filmben majd milyen lesz.
Filmről annyit, hogy 2 részre osztották. Az elsőt várhatóan 2011. november 8-án mutatják majd be Amerikában, míg a második felét 2012. november 16-án. (Bár hallottam olyan verziót is, hogy csak 6 hónap lesz a 2 film között.)



A történet az esküvővel kezdődik, majd az ifjú pár elutazik nászútra. Kíváncsian vártam az írónő hogyan fogja megfogalmazni az intim jeleneteket, de jól kivágta magát. Nincs szó Ward-os stílusról. :o) Lényegében csak sejteni lehet mi történik. Aztán Bella terhes lesz. Mindenki meg van döbbenve, nem számítottak rá, Edward szeretné megszakíttatni a terhességet, de Bella nem engedi. Ebben Rosalie segíti őt.
A pici félvér kislány megszületik, Bellát átváltoztatják, hogy megmentsék őt, aztán nagy meglepetés éri Jacobot, amikor megpillantja a pici Nessit. ;o)
Minden szép és jó lehetne, csakhogy a Volturi klán útra kel, hogy végezzen a picivel. ...

Megfordult a fejemben, hogy a vége esetleg olyan lesz, ami összetöri majd Belláék szívét, de meg kell tenniük. ... Szerencsére tipikusan happy end-es lett. ;o)

Igazából így jó a vége, ahogy van. Kicsit hiányzott a harc, de ez van. És lehetett volna nem ennyire vontatott, elhúzott. Jó volt, de korántsem érte el azt a hatást nálam, mint az Alkonyat.

Tartalom: 4
Megjelenés:
2010.
Eredeti cím: Breaking dawn

A könyv és a poszter forrása: http://orsi22.blogspot.com/
Mindkettő fan-os alkotás, nem az eredeti. De nekem annyira tetszenek. :o) Sőt, az egybe kulcsolódó kezes borító szerintem szebb, mint az eredeti sakkbábus.

Előző részek:
Twilight-Alkonyat
New Moon- Újhold
Eclipse- Napfogyatkozás

5 megjegyzés:

  1. Hogy tudtál ennyit várni az olvasással? :-)))
    Én a megjelenés napján kiolvastam annyira vártam. Aztán kb. úgy voltam vele, mint Te. Voltak hiányérzeteim, és egy-két részt tényleg vontatottnak éreztem.
    De összességében nem volt azért rossz :-))

    VálaszTörlés
  2. Hát, kibírtam. :o)
    Azért kíváncsi lettem volna az 5. részre, de így be kell érnem azzal, amit feltett az írónő a honlapjára.

    VálaszTörlés
  3. Én azt olvastam, hogy befogja majd fejezni a Midnight Sun-t és az oldalán teszi majd közzé. Állítólag ingyen, a rajongóknak kedveskedve. Mert már keresett ezen a történeten eleget.
    Hogy ebből mi az? fogalmam sincs, de lenne rossz:-))

    VálaszTörlés
  4. Hát "azok" a részek kihagyása nekem is furcsa volt, mert előzőleg azért volt róla szó, hogy mi lesz a nászéjszakán. Én is vártam ezt a részt :D Egyébként lesz még folytatás szerintem, bár többet nem fog tudni kihozni a sztoriból Steph ez tuti. Ez ennyit bírt el. A spoileres részek engem is idegesítettek, hogy nagyon gyorsan lezajzottak. Mindenki aki előzőleg olvasta angolul mesélte hogy mennyire véres, de én vhogy nem így láttam. Nem döbbentem meg annyira rajta, mint ahogy reméltem hogy meg fogok.

    VálaszTörlés
  5. A Midnight Sun itt van angolul az írónő hivatalos oldalán keresztül:
    http://www.stepheniemeyer.com/pdf/midnightsun_partial_draft4.pdf
    Eddig jutott el vele, mikor felkerült a netre.

    VálaszTörlés