2013. március 25., hétfő

Először a könyvet olvasod el vagy a belőle készült filmet nézed meg, ha úgy adódik?

Kérdezz! Felelek! (40.)

Az idei év az adaptációk éve lesz, mint ahogy erről már írtam és akkor a lista még nem is teljes. Innen adódik a kérdésem

Először a könyvet olvasod el vagy a belőle készült filmet nézed meg, ha úgy adódik?

kép forrása
Én gondolkodás nélkül rávágtam erre a kérdésre, hogy egyértelműen először a könyvet olvasom el és utána nézem meg a filmet. Aztán bevillant, hogy ácsi!, vannak kivételek.
Itt van pl. a Lenyűgöző teremtmények. Nem olvastam a könyvet, a filmet se láttam, de előbb fogom megnézni a filmet, mint elolvasni a könyvet. Miért is? Mert nem érdekel annyira a könyv. Magyarán, akkor adok neki esélyt, ha a filmnek sikerül rávennie arra, hogy elolvassam.
Viszont, ha nézzük pl. a Futótüzet, -igaz, már olvastam, de ha nem így lenne, akkor is- előbb venném a kezembe a könyvet és csak utána nézném meg a filmet. Mert érdekel a könyv.
Szóval az én esetemben minden attól függ, hogy maga a könyv érdekel-e. Ha igen, akkor elsőbbséget élvez a könyv. Ha nem, akkor jöhet a film először, és elválik, hogy mi lesz a könyvvel.

7 megjegyzés:

  1. az éhezők viadalát például azért kezdtem el olvasni, mert a pesti estben olvastam róla egy filmajánlós és megtetszett a sztori. akkor eldöntöttem, hogy mindenképpen el kell olvasnom a könyvet és csak aztán voltam hajlandó megnézni a filmet.:D de ott volt például a Vizet az elefántnak c. film és azt úgy néztem meg, hogy tudtam, hogy van belőle könyv, csak egyszerűen nem fogott meg annyira a története, hogy előtte még a könyvet is kiolvassam.:) szóval nálam könyv/filmfüggő.

    VálaszTörlés
  2. A "Vizet az elefántnak" nálam is hasonló élmény volt. Igazából annyira nem hozott lázba sem a könyv, sem a film, de végül megnéztem a filmet. Nem tetszett, így a könyv elolvasásának lehetőségét végleg elvetettem. Szerintem sose fogom elolvasni.

    VálaszTörlés
  3. Pedig a könyv általában jobb, mint a belőle készült film.:)
    Én pl. a Felhőatlaszt képtelen voltam végignézni, ettől függetlenül a könyv érdekel; Ketchum: A szomszéd lány c. könyvének film változatát ellenben muszáj-ból néztem meg, képtelen voltam kivárni míg sikerül beszereznem a beszerezhetetlen könyvet, ennek az lett a vége, hogy még jobban akarom a könyvet.:D

    VálaszTörlés
  4. Igen, általában a könyv jobb, mint a film. Így hirtelen nem is jut eszembe olyan eset, amikor a film volt jobb, de tuti volt már ilyen élményem. ;o)

    VálaszTörlés
  5. De ettől függetlenül a "Vizet az elefántnak" c. könyvet nem fogom elolvasni. ;o) Más lenne az eset, ha egy kicsit alapból is érdekelt volna a könyv, de nem mondhatnám, hogy így lett volna.

    VálaszTörlés
  6. én sem fogom elolvasni, mert a film is csak az "egyszer nézhető filmek" kategóriába került nálam.:)

    VálaszTörlés
  7. Az volt sajnos. Meg nekem a "Patiszon" is olyan fura volt benne. ;o)

    VálaszTörlés