2013. március 11., hétfő

A még nem olvasott könyveidet külön tárolod a már olvasottaktól? Van esetleg külön polcuk, szekrényük?

Kérdezz! Felelek! (39.)

Sok könyvmoly előszeretettel rendezgeti át a könyvespolcait, teszi át egyik könyvét máshová, talál ki új rendszer szerinti rendezést. Én most arra lennék kíváncsi, hogy

A még nem olvasott könyveidet külön tárolod a már olvasottaktól? Van esetleg külön polcuk, szekrényük?

forrás
Nekem egy külön polcom van a még nem olvasott könyveknek, és egy kis szekrényke a számítógépasztal mellett a könyvtáriaknak, hogy ne legyen keveredés. Mivel nem nagyon szeretek sok olvasatlan könyvet felhalmozni, így a polcom többnyire mindig csak félig van tele, átlagosan olyan 20 még nem olvasott szerzeménnyel. Amikor pedig befejezek egy könyvet, könyvtáriak se várnak a sorukra, akkor le szoktam ülni a polc elé és azt veszem le, amelyik első ránézésre megszólított. Legyen szó arról, hogy a címe hívogat, vagy maga a borítója, a fülszövege vagy esetleg beugrik valaki ajánlása.


10 megjegyzés:

  1. Nem olyan rég bútoroztam el a szüleimtől, és még nem jött velem az összes könyvem (ahhoz kéne egy könyvtárszoba :D) így aztán okosan próbáltam válogatni és a nagy kedvenceket, meg inkább a még olvasatlan könyveket hoztam eddig magammal (minden hónapban bővítgetem az régiek közül is, és újabb vásárlásokkal is). Próbáltam már olvasott-olvasatlan szerint is rendezni, de nem mindig működik, inkább szedem szét angol/magyar nyelvűekre, illetve a nappaliban, amit csak nemrég rendeztünk be normálisan figyeltem a színharmóniára - félre ne értsd, nem egy méter zöld meg egy méter lila könyv van, de kicsit hozzáigazítottam pl az egyik polcon az ott lévő szobrocska és gyertya színeihez, hogy miket pakoltam oda. De mondhatjuk, hogy ott leginkább csak olvasatlanok voltak. Amiket mindig külön szoktam tenni a többitől egy-egy polcrészre azok a kölcsön vagy könyvtári könyvek, illetve a cserepéldányok, eladni valók.

    VálaszTörlés
  2. Régebben (jobban mondva Gyerkőc előtt, amikor volt energiám akár órákig is a polcok előtt ülni és rendezgetni) én is kerestem a harmóniát a könyvespolc elrendezésben. Lényegében ugyanazt csináltam, mint te. Színek szerint próbáltam úgy összerakni őket, hogy jól mutassanak, illetve arra figyeltem, hogyha sorozatról van szó, akkor egymás mellett legyenek a részek. Na meg hogy a magasság is egyforma legyen. :o) Aztán megszületett Gyerkőcöm és valahogy ennek a varázsa odalett. Ma már csak arra figyelek, hogy a sorozatok egymás mellett legyenek (de ezt is csak azért már, hogyha keresek valamit, akkor könnyebb dolgom legyen, vagyis időt takarítsak meg) és lehetőleg ne legyenek nagy magasságbeli eltérések, mert azok egy kicsit irritálnak. :oP

    VálaszTörlés
  3. Nekem nincs túl sok könyvem, nagyjából 100-120 van itthon, mert egyrészt egyetlen ikeás polcom van, ahol tárolni tudom őket, másrészt pedig olvasás után sokszor elcserélem őket. Nálam egyben van minden, méret szerint rendezve, sorozatok részei egymás mellett.

    Anyukámnak 6-800 könyve van otthon, a nappaliban színek szerint rendezve. 6 nagy polca van, ezeken külön-külön piros, fehér, fekete, sárga, kék, zöld és lila könyvek sorakoznak. Amik nem fértek ide, azok a másik szobában vannak, ott már csak méret szerint rendezve, mert vegyes színek maradtak. :)

    Sosem jutott eszünkbe külön tenni azt, amit már olvastunk. Mindketten nagy könyvtárimádók voltunk mindig is, úgyhogy megszoktuk a böngészés hangulatát, amikor egy polcot nézegetve még nem tudod, mit találsz rajta. :)

    VálaszTörlés
  4. Én mindig is külön tettem a nem olvasott könyveket, mert különben félő, hogy nem találom meg, amikor épp kéne vagy lazán csak elfeledkezem róla. :o) Így meg pont jó, mert ha úgy van, akkor csak ránézek erre a polcra és tudom, hogy onnan bármi jöhet, amik meg a többin vannak, azokat már olvastam egyszer.

    VálaszTörlés
  5. Én elég durván vizuális típus vagyok. Ha találomra mondanál egy könyvcímet anyum többszáz könyve közül, a mai napig meg tudnám mondani, hogy milyen színű a gerince, illetve kb. milyen magas, így egy pillanat alatt előkeríteném az adott színű polcról. :)

    Emiatt nálam sosem volt veszélye annak, hogy ne találjak meg egy könyvet. Mivel a mi lakásunkban jóval kevesebb a könyv, és azok is egy helyen vannak, olvasás előtt nálam már van egy megszokott rítus: felnyalábolom a könyvtári könyveket, odaviszem a polc elé, leülök a szőnyegre, és egyenként átböngészem a címeket. Néha kiveszek egy-egy könyvet, sokadjára is átolvasom a fülszöveget, és ha megvan az igazi, a helyére pakolom őket, és bebújok az ágyba olvasni.

    Persze 600 könyvvel már meggondolnám a dolgot, de az általában itthon lévő 100-150 könyvvel ez könnyen megoldható (már amikor nem kuporgok félórát a polc előtt tökéletes döntésképtelenségben) :)

    VálaszTörlés
  6. És amikor nem tudsz dönteni, akkor jön az ec-pec. :o)

    VálaszTörlés
  7. Na igen, vagy a férjemet kérdezem, hogy szerinte mit olvassak. De ismer már, mert ilyenkor csak ezt kérdezi: "Őszintén, volt már, hogy tényleg azt olvastad, amire találomra ráböktem?" :D

    VálaszTörlés
  8. Szegény. :o) Feleslegesen "dolgoztatod". :oP

    VálaszTörlés
  9. Soha nem számoltam meg a könyveimet, de itthon olyan 400-500 darab lehet. Ráadásul elég nagy a fluktuáció a könyvek között, ami nem tetszik, az megy cserére, ami igen, az állandó helyet kap a polcon (ilyen mostanában elég kevés van). Igyekszem kiadó, illetve azon belül sorozat szerint rendezni őket, de azon kívül nincs igazán rendszer. A nem olvasottak jobban szem előtt vannak, ennyi az egyetlen könnyítés. Plusz van egy hatalmas polcom a konyhában, amin csak a szakácskönyveim vannak. Rengeteg könyv pedig csak "átutazóban" van itthon, a párom ugyanis a saját legénylakásában tartja a legtöbb könyvét - meg a szakmai könyveinket -, úgyhogy nála 1000 kötetnél is több van.

    VálaszTörlés
  10. Fura, mert eddig én se számoltam soha össze a könyveimet, mindig úgy voltam vele, hogy "á, nincs sok, olyan 100-200 körül", de aztán ma @FFG miatt elkezdtem. Igazából 103-ig jutottam, de így tudtam viszonyítani, hogy nagyjából 3-400 könyvünk lehet itthon és kipakolva. Aztán van, ami nincs itthon, kölcsön van adva, a szüleimnél van és még dobozokban is vannak páran. Úgyhogy nincs is kevés könyvem. :o)
    A szakácskönyveid miatt meg irigyellek, nekem összesen 2 ilyen könyvem van. Az egyikből tanultam főzni anno, a másikban pedig sütik vannak. Amúgy egy újságból és a netről szoktam receptekre vadászni. ;o)

    VálaszTörlés