2013. március 17., vasárnap

A hársak felett az ég és az almás pite

Mi sül a sütőben?

A rovatról ITT olvashattok bővebben!


Mit lehet tenni a télire eltett almákkal, amik már barnulnak, fonnyadnak? Először is menteni a menthetőt. Vagyis lehet reszelni, varázsolhatunk belőle almalevet, almapürét, gyümölcslevest, almaszószt vagy egyszerűen csak almás pitét. Én a hétvégén ezt tettem.

Hozzávalók 1 piteforma nagyságú pitéhez:
15 dkg vaj
20 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja és a leve
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
fahéj
alma
kevés darált dió
porcukor

Elkészítése:
Bár a legtöbb recept azt szokta ajánlani, hogy a vajat morzsoljuk bele a lisztbe, én mindig felolvasztom és úgy gyúrom össze a hozzávalókat (vaj+liszt+cukor+tojás sárgája+citromhéj és a leve+sütőpor. Tejföllel lazíthatjuk a tésztát, de szerintem erre nincs szükség.). Így egy lágyabb tésztát kapunk, amit cipóvá formálunk, majd amíg lereszeljük az almát, addig betesszük a hűtőbe pihentetni.
Szóval az almát meghámoztuk, lereszeltük, rászórtuk a vaníliás cukrot és a fahéjat ízlés szerint, akár tehetünk hozzá még cukrot, ha édesebben szeretnénk.
A piteformát kivajazzuk, majd vékonyan megszúrjuk liszttel, aztán a tésztával kibéleljük. Nekem folyamatosan elszakad a tészta, így már nem is szoktam bajlódni vele. Lényegében csak kinyújtom, aztán belenyomkodom, szó szerint kibélelem vele. (A tészta kb. 1/3-át félretesszük.)
Megszurkáljuk az alját és az oldalát, egy kis darált dióval megszúrjuk, majd mehet is bele a reszelt alma (előtte a levét jól kinyomkodtuk!).
A maradék tésztával pedig berácsozzuk a tetejét.
180-190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd amikor még forró, porcukorral megszórjuk. (Mi úgy szeretjük, ha egy kicsit még nyers a tészta, szóval aki szintén így van ezzel, az kiveheti a sütőből, ha az oldala már barnul.)

"Ahhoz, hogy szeretni tudjon az ember, tűz kell, lobogás."
Theresa Révay: A hársak felett az ég (174. o.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése