2013. május 17., péntek

Alex Flinn: Csók, pont jókor

Bár a Beastly sem könyvben, sem filmben nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeimet, ettől függetlenül kíváncsi voltam a Csipkerózsikás feldolgozásra is.
Mire számítottam mielőtt nekikezdtem volna az olvasásának? Egy közepes történetre, amiben a Csipkerózsika lesz majd átültetve a jelenbe, mindez persze ötvözve az ifjúsági irodalommal. Igazam is lett, és a Csók, pont jókor jobban tetszett, mint A szörnyszívű.

A tartalomról röviden: a történet ott veszi kezdetét, ahol a mese is. Adva van egy ország, Eufrázia, ami Európában található. Ennek az uralkodójának a lánya, a 15 éves Talia, akinek a 16. születésnapjára készül az egész birodalom.
A lány születésekor a jó tündérektől mennyei ajándékokat kapott, mint pl. a szépséget, a bájat, zenei tehetséget, értelmi képességeket, de amikor az ötödik tündér át akarta adni az engedelmesség képességét, akkor betoppant a meg nem hívott Malvolia, aki szörnyű átkot bocsátott a lányra. Ezt enyhíteni tudta a sorra kerülő tündér, de csak annyira, hogy 16 éves kora előtt a lányt megszúrja egy orsó, ami következtében az egész birodalom mély álomba merül, amiből csak akkor fognak felébredni, ha az igaz szerelme rátalál és csókot lehel az ajkaira. (Hű de szépen fogalmaztam.) 
Persze a királyi pár betiltotta az orsók tartását a háztartásokban, a kislány reggeli és esti imája is ezzel az intelemmel kezdődött illetve végződött: kerüld az orsót! Úgy tűnik, hogy sikeresen célt is érnek a szülők, na de a 16. születésnapja elő napján, naná, hogy a fiatal lány megszúrja az ujját egy orsóval és ezzel mély álomba szenderül mindenki.
300 év múlva: olyan gyorsan eltelt ez a 300 év, hogy csak na. Felbukkan a 17 éves Jack, akit a szülei európai körútra küldtek. A fiú miközben az egyik barátjával a strandot szeretné meglátogatni, a sűrű növényzet közt alvó városra bukkan, alvó kastéllyal és abban egy alvó királykisasszonnyal. Talia persze gyönyörű, Jack se rest rávetni magát egy épp alvó fiatal, vonzó lányra, így naná, hogy megcsókolja és ezzel megtöri az átkot.
Igen ám, de a király nincs elragadtatva attól, hogy a szeleburdi lánya nem kerülte el az orsót, na meg azzal se tud megbarátkozni, hogy átaludtak 300 évet, a birodalmának pedig vége. Így Talia fogja magát és megszökik a kastélyból a fiúval.
Jack pedig magával viszi, bemutatja a szüleinek, találkozik a lány a volt barátnővel és mindeközben végig ott motoszkál a kérdés a fejében, hogy vajon Jack-e az igazi. Aztán Malvolia is újra feltűnik. ... De vajon minden jó, ha a vége jó?

"– Édes Istenem, még életemben nem jártam ilyen tök sötét helyen.
– Éjszaka van – mutat rá Talia, bár ez nem nagy segítség.
– Ja, de ahonnan én jövök, ott azért valamivel világítani szokás éjszaka.
– Itt is. Úgy hívják őket, hogy csillagok. Igazán romantikusak."

A véleményem:

Ha egy szóval kéne jellemeznem a történetet, akkor az az aranyos lenne. Olvasmányos, fiatalos, édes, de vannak benne azért bukkanók.
Mint pl. az, hogy amikor a fiú megpillantja az alvó lányt, akkor eszébe jut a Hófehérke története, na de a szituból kiindulva a Csipkerózsika már nem? Na ne már!
Aztán amikor megszöknek és Jack hazarepíti a lányt, aki magával cipelte az ékszeres ládikáját mintegy 20 kg ékszerrel, csak úgy minden kérdezősködés nélkül felengedik őket a gépre? Nem tűnik fel a reptéri dolgozóknak, hogy ott van két tizenéves és 20 kg ékszerrel szándékoznak felszállni?
Arra már ki se térek, hogy 16-17 évesen igaz szerelmet kell találni, mert ez már A szörnyszívűben is zavart.

Inkább a meséhez való hűséget, illetve a cselekményt érzem hangsúlyosabbnak. A szereplők kidolgozása egyáltalán nem kerek. Taliat még úgy ahogy el tudtam képzelni magam előtt -mint valami 300 éves plázacicát-, de Jacket sehogy sem. Nem éreztem úgy, hogy olyan lenne, mint a szőke herceg, csak miniatűr kiadásban. Valahogy nem volt hangsúlyos a külsejük, meg igazából a személyiségük sem. A lényeg a mese volt, amit az írónő próbált átültetni a jelenbe. Ezért pedig maga az ötlet piros pontot érdemel.

Ami meg a könyvet illeti: aranyos, olvasmányos, néhol nagyon vicces, kellemes olvasmány, de igazán semmi extra. Egyszerűen csak aranyos. Viszont ajánlom a figyelmetekbe. ;o)



Eredeti címe: Kiss in time (2009.)
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó (2012.)
Oldalszám: 374
Ára: 2999
Forrás: könyvtár
Értékelésem:


Alex Flinn-nek a mai napig 10 megjelent regénye van.
Az első regénye 2001-ben jelent meg.
Az írónő előszeretettel ötvözi a meséket a jelennel. Feldolgozta már így a
Csipkerózsikán kívül a Szépség és a Szörnyeteget, a Kis hableányt, A hercegnő és a békát amolyan Hamupipőkésen, és az Aranyhajat.
Hivatalos oldala ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése