2013. május 30., csütörtök

12. Gyermekkönyvnapok várható megjelenései

Eddig csak a 84. Ünnepi Könyvhét várható megjelenéseiről volt szó, háttérbe szorult, hogy ugyanazon a napon a 12. Gyermekkönyvnapot is ünnepeljük.
Nézzük akkor, hogy ebben a kategóriában, milyen megjelenésekre lehet számítani! A lista persze nem teljes:

"Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban lakik, és van egy bádognyuluk, az Imikém. Őt kalitkában tartják, mint egy madarat, de ez csak egy a furcsaságaik közül. Hiszen Kicsibácsi újra feltalálja a Holdat, Kicsinéni pedig mindig mindenből csak egyetlen egy darabot vesz a közértben. Kicsibácsinak van egy óriási, ici-picire összehajtható létrája, Kicsinéni pedig megfigyeli, hogyan lesz Kicsibácsi átlátszó. Vigyáznak egymásra és hazavárják egymást a kicsi kalandokból. Aztán néha felkapja a diót a szél, és arrébb fújja. Dániel András kötete különleges, szívbemarkoló élmény: humor, irónia és létmagyarázat gyönyörű egyvelege. Bíbelődős kisgyerekeknek és régi házaspároknak különlegesen ajánlott."


"Annipanni és Boribon réges-régen befogadott egy kóbor kiscicát, aki náluk töltötte Annipanni papucsában az éjszakát - és ott ragadt a mesebeli házban. Azóta minden Boribon történetben fölbukkan: hol aggódva nézi a beteg a Boribont, hol visszavárja a nagy kirándulókat, hol pedig részt vesz a játékban és segít Boribonnak házikót építeni. Olyan, mint egy kistestvér. De eddig még nem volt neve! Most, a tizenkettedik Boribonban a cica van főszerepben, és nevet kap, a cica- és Boribon-rajongók legnagyobb örömére."

"A tanév végének közeledtével a cinnfordi diákok arra készülnek, hogy színpadra állítsák az Óz, a nagy varázsló című musicalt. Tea Angyalai nagy lendülettel kezdenek bele a próbákba, és még arra is marad idejük, hogy barátjukat, Craiget kigyógyítsák a lámpalázból."



"Miért csíp másként a rágógumi, mint a ruhacsipesz, és mi az, hogy csípős? Hogy lehet a nagyinak hol ősz, hol meg barna a haja, szeretik-e a pókok a kekszet? -töpreng a világ dolgain a majdnem ovis Palkó és nővére."


"Mióta a világ világ, a gyerekek így születnek. Apától és anyától."
A kalóz nagypapa című meseantológiában legjobb kortárs íróink - Marék Veronikától Szabó Borbálán keresztül Lackfi Jánosig - mesélnek a családról. Humoros és komoly történetek váltogatják egymást: megszületik a kistestvér, felköltözik a nagypapa a városba, fellázad a tévé, a nagymama rendbe szedi a rendetlen családot, a gyerekek hazahoznak egy kóbor kutyát. De persze a nehezebb témák is előkerülnek: ha elfogy a pénz, ha elválnak a szülők, vagy újra kell kezdeni az életünket - úgy, hogy mégis mindenkinek jó legyen.
Valahogy így:
"Ma vasárnap volt,
és nekem nagyon jó
a viszonyom a vasárnaphoz,
mert ilyenkor mindenki itthon van"
Egyszóval zajlik az élet, hol szeleburdin, hol komolyabban - hol sírunk, hol gurgulázva nevetünk. Ahogy a családokban ez előfordul.
Az "Autósmesék" párjában megint kicsiknek-nagyoknak találunk meséket, Rubik Anna színes, könnyed rajzaival."

"Levente Tani könyvében a sütemények életre kelnek, és nem holmi puhány kalandokba keverednek, hanem mind nekivágnak a nagyvilágnak! Kifli viking hajósparancsnok lesz, a Pizzák és Zsemlék királya. Az Oroszkrémtorta az orosz Jégkrémek között találja meg a helyét, és megvédi őket a Vérfagylaló Fagylaltok zsarnokságától. A legifjabb Esterházy pedig se író, se zenész, se feltaláló nem akar lenni - hanem csakis villamosvezető! De a rokonok belátják - ehhez is kell kurázsi. A Bejglik meséjében pedig a Bejglimágus kelti életre az Óriásbejglit, aki süti-gólemként védi, majd támadja a Bejglik vidám kis faluját a kredencben. Még szerencse: karácsonyra már szép nyugodtan terül el a Nagyika tálcáján. A kalandos és humoros mesekönyv igazi felüdülés a legkisebbeknek készült kiadványok között - kardozós kisfiúknak és kislányoknak különösen ajánljuk!"

"Azt mondják, a vasútállomáson találkozhatsz a krumplifejű masinisztával, és, képzeld, a szökőkútban egy szörny, az állatkertben az elefánt mellett egy telefánk, a toronyórában pedig egy szellem lakik. Micsoda város ez! És micsoda történetei vannak!
A városi legendák humoros, frappáns történetei nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek fantáziáját is beindítják. Tasnádi Emese nyolc meséből fűzte össze ezt a legendáriumot, amely P. Szathmáry István rajzaival válik teljessé: igazi nyelvi csemege és humoros mesefüzér az iskolás korosztálynak."

"Egy óvodáskorú kislány - Tündéranna - gombászni indul az erdőbe. Találkozik Hétfő Lázár nyugalmazott hosszújáratú sorhajókapitánnyal, aki egy öreg tölgyfa odúján át bevezeti egy titokzatos világba, ahol a mozdonyvezetőt Csütörtök Zénónak, az időhorgászt Kedd Gáspárnak hívják, és amelyben a Jókívánság Tündérnek és a Fordított Visszhang Szikla gonosz szellemének is nagy szerep jut. Szó esik az elkockázott Csendes Óceánról, a Csenderdőről, a rizsnyák kalózokról és a hetvenhét öles kútról is, melynek alján víz helyett méz csobog. Megtudhatjuk, miért nem jó, ha csak magunkra figyelünk, továbbá, hogy a Tündéranna által bejárt mesebeli világ, bár teljesen különbözik az emberekétől, mégis sokban emlékeztet rá. A történet végén, Vasárnap Fábiánnak, a legöregebb varázslónak segítségével mindenre fény derül, még Tündéranna is megtudja, honnan volt neki olyan nagyon ismerős a Jókívánság Tündér, és a hosszújáratú sorhajókapitánytól sem búcsúzik el véglegesen. Kedves, eseményeiben követhető történet. Mesevilága a kisebb, alsó tagozatos gyermekeknek szól, annak a korosztálynak, akik még szülői felügyelettel olvassák a történetet."

"Roberto Pavanello történeteinek szereplői olyan állatok, akik tipikus gyermekkori problémákkal küzdenek, így a kis olvasók könnyedén azonosulhatnak velük.
Silvia Vegetti Finzi ismert gyermek pszichológus és írónő minden történet végén elgondolkodtató ötleteket ad arra vonatkozóan, hogyan kezeljük a növekedéssel járó különleges helyzeteket."

"Pöfög a teherautó, megérkezik az autóbusz, a markoló nyikorogva a magasba emeli a kanalát, dübörögnek a munkagépek. Jocó és Lili forgalmas utcában laknak, ahol mindig nagy a zaj.

-Milyen gépek dolgoznak az építkezésen?
-Mire jó a traktor?
-Miért más minden teherautó?
Nem csak fiúknak ajánljuk!"


"Szeretnél zseni lenni? A Doktor Zseni sorozatban szórakoztató logikai játékokat és furfangos feladatokat találsz, melyek fejlesztik a memóriádat, a gondolkodásodat és a koncentrációdat. Az elektronikus ceruza segítségével azonnal ellenőrizheted a helyes válaszokat.
Fejleszd a szürkeállományodat, gyarapítsd a tudásodat!"

"Káriusz és Baktusz, a két fognyűvő manó vígan él Jenci szájában, csak egy-egy fogmosás zavarja meg nagyritkán a nyugalmukat. Ám amikor Jenci foga elkezd fájni, nincs mit tenni, el kell mennie a fogorvoshoz. A fogorvos betömi a manók által vájt lukakat, és Jenci kínzó fogfájása azonnal megszűnik. A két manónak nincs más választása, menekülniük kell szétrombolt otthonukból és az őket immár rendszeresen zaklató fogkefe és fogrém elől.
Káriusz és Baktusz meséje a norvég gyermekirodalom mára klasszikussá vált darabja."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése