2013. november 24., vasárnap

Jay Crownover: Rule

Marked Men #1

Amikor kiderült, hogy megjelenik magyarul a Rule, majd a hír tornádószerűen söpört végig a könyvszeretők táborán, kicsit olyan érzésem lett, mintha egy nagy stadionban állnék, várnám a leghíresebb banda koncertjének kezdetét, megjelennek a füst mögött a színpadon, a tömeg meg elkezd skandálni és tombolni örömében. Ilyen érzés volt szembesülni azzal, hogy milyen sokan várják a könyv hazai megjelenését, és akarva akaratlanul, nyilván ez hatással volt rám is. Nem tudtam elsiklani az izgatottságuk felett, nem tudtam figyelmen kívül hagyni azoknak az értékeléseit, akik olvasták már angolul, egyszerűen kihagyhatatlanná vált számomra. Aztán amikor lehetőségem adódott, hogy a Blogturné keretében még a megjelenése előtt elolvashatom, nagyon örültem neki.

A történetnek két főszereplője van, Rule és Shaw.
Rule Archer 22 éves, 190 cm magas, sötét haja van, oldalt leborotválva, elől egy része rikító lilára festve és tarajként felállítva (mindez akkor, amikor megismerjük őt, mert amúgy a srác olyan, mint a szivárvány). A testét pedig szinte mindenhol tetkók, piercingek borítják. Egy tetoválóműhelyben dolgozik, a csajok odáig vannak érte -mint többnyire a rossz fiú imázzsal rendelkező pasikért-, ő pedig él is a lehetőségeivel. Számtalan csaj fordult meg az ágyában egy-egy átbulizott éjszaka után, aztán másnap reggel már paterolta is ki őket. Szóval látszólag Rule a kemény fenegyerek. De milyen belülről? Mi az ő története?
Három évvel ezelőtt elveszítette az ikertestvérét egy autóbalesetben, és a mai napig az édesanyja őt hibáztatja ezért. A kapcsolatunk nagyon megromlott, a fiú menekül otthonról, de az anyja hétről-hétre látni akarja Vasárnaponként a villásreggelinél. Ezek a heti találkozók nem szólnak másról, mint a múlt felemlegetéséről, és a Rule szembesítéséről azzal, hogy ő milyen tökéletlen, a testvére meg milyen tökéletes volt.
"– Talán mégis vannak jó tulajdonságaid, Archer.
Bemutattam neki, mert… nos, mert ez a szokásom."
Shaw Landon 19 éves és 14 éves kora óta ismeri Archeréket. A legjobb barátja Rule bátyja, Remy volt az. Mindenki úgy tudta, hogy a fiatalok együtt is jártak, így a lány szinte családtag lett. Ő az, aki Vasárnapról Vasárnapra megjelenik a fiú lakásán, szembesül azzal, hogy épp kivel hempergett az ágyban, majd elcibálja a villásreggelire, amit ő is átvészel. Shaw szülei piszok gazdagok, de a lány túl sok szeretetet és figyelmet sose kapott tőlük. Remy volt az, aki meglátta benne, hogy mennyire elesett, mennyire vágyik a szeretetre és felkarolta. Csakhogy a fiú meghalt, a lány pedig egyedül maradt.
Shaw nem mellesleg gyönyörű. 160 cm magas, szinte fehér, szőke haja van, és nagy, olajzöld szeme. Sugárzik belőle az elérhetetlenség és a kifinomultság, maga a megtestesült tökély. De van egy titka: 14 éves kora óta szerelmes Rule-ba, aki erről semmit se tud, másrészt ugyebár azt hiszi, hogy Remy barátnője volt, így nem is néz rá pasi szemmel.

"Tizennégy éves korom óta fülig szerelmes vagyok mindkét oldalába. Persze szerettem Remyt is mint a bátyámat, a legjobb barátomat és önjelölt védelmezőmet, de Rule-t úgy szerettem, mintha ez lenne életem küldetése. "

Ahogy fentebb olvashattátok, mind a két főszereplőnk lelki sérülést cipel magával.
Rule-nak meghalt az ikertestvére, úgy érzi, hogy miatta, ráadásul az anyja többször is odavetette, hogy neki kellett volna meghalnia. Ezen többször is olyan szinten kiakadtam, hogy azt szavakba foglalni se lehet. Nyilván elképzelni se tudom az anya fájdalmát, na de hogy olyat mondjon a gyerekének, bárcsak ő halt volna meg a másik helyett, ez számomra elfogadhatatlan és feldolgozhatatlan. Hogy mondhat már valaki ilyet a saját gyerekének, még akkor is, ha gyászol? Rule nem tudja feldolgozni Remy halálát, de azt sem, hogy mindig ő volt a család feketebáránya.
Shaw pedig nem kapta meg soha a szülői szeretet és az odafigyelést. Ő csak egy hímestojás, aminek minél díszesebbnek kell lennie, hogy a szüleire jó fényt vethessen.

A történetünk ott veszi kezdetét, hogy egy bizonyos vasárnapi nap van, így Shaw megjelenik Rule szobájának ajtajában. A fiú egy átbulizott éjszakán van túl, mellette egy csaj, akiről azt se tudja, hogy ki az. Shaw jól titkolja az érzelmeit, már a sokadig ilyen jeleneten van túl. A srác felébred, kipaterolja a csajt, majd bepattan Shaw BMW-jébe és hagyja, hogy a lány elvigye a villásreggelire.
A kapcsolatuk távolságtartó, koránt sem tökéletes. A reggeli nem jól sül el, mert az anya újra nekiesik Rule-nak, aki erre megfogadja, hogy soha többet nem teszi be a lábát a házba. Shaw is eljut arra a pontra, amikor úgy érzi, hogy a nőnek már orvosi segítségre van szüksége, és amíg nem változik meg a vélekedése Rule-ról, addig ő se teszi be a lábát a házba.
Mivel a két fiatalnak nem kell találkoznia Vasárnaponként, elkezdenek távolodni egymástól. De aztán egy napon Rule beül a barátaival egy bárba, ahol meglepődve veszi észre, hogy a szexi pincérnő nem más, mint Shaw. És akkor elindul benne a változás, leesik neki, hogy a lány nagyon dögös.
Aztán jön Shaw születésnapja és a fordulópont a történetben. Történik, hogy a fiatalok összegabalyodnak és ez mindent megváltoztat. De vajon van-e közös jövőjük? ...


"Nem gondolkoztam, nem mérlegeltem, csak alaposan belemarkoltam, még feljebb tornásztam magam, és erősen a szájára tapasztottam az enyémet. A karika az ajkában meglepően hideg volt, de minden más része tagadhatatlanul forró és kemény."

A sorozat 2012-ben jelent meg angolul, először e-book formátumban. A többi részben Rule barátai és a legidősebb bátyja, Rome szerepel, aki katona Afganisztánban, de ebben a részben egy baleset miatt hazajött egy időre. Mind Rule barátai, mind Shaw lakótársa, kisebb-nagyobb mellékszerepet kaptak, így igazából már sejthető, hogy a további kötetekben ki-kivel fog összemelegedni majd.

A történet váltott nézőpontként épül fel, így egyszerre olvashatjuk az eseményeket a fiú és a lány szemszögéből is.
Rule a tetkós, pimasz, szabad szájú, felelőtlen srác, tipikus rosszfiú, akiért lássuk be, sok nő képes rajongani. De belülről össze van törve, elfojtja az érzelmeit. Sebezhető, és igazából jó. A nők pedig szeretik ezt az összetételt, ugye, hogy ugye? ;o)
Shaw pedig bár piszok gazdag, de próbál a szülei nélkül érvényesülni. Annak ellenére, hogy anyagilag támogatják, egy bárban dolgozik, hogy legalább egy kicsit független tudjon lenni. A nagy álma pedig az, hogy orvos legyen, ennek is tanul a Denveri Egyetemen.
Rule a legkidolgozottabb karakter, és vele kapcsolatban különösebb problémám nincs, ugyanakkor Shaw nagyon nem szimpatikus. Igazából egy lelketlen, tartalom nélküli karakter. Pont olyan, amilyennek a szülei létrehozták a történetben. Kívülről csili-vili -csak annyi maradt meg bennem róla, hogy néz ki-, de belülről nem egy kidolgozott karakter. Tudjuk, hogy milyen magányos, meg mennyit szenvedett, meg jó kislány, tökéletes, de ez nem jött át. Egyszerűen csak egy szőke plázacica számomra, és ennyi.

Maga a cselekmény nagyon jól, nagyon olvasmányosan indult. De amikor a fiatalok összejöttek, leszállóágba ereszkedett az egész. Onnantól kezdve nehezen haladtam vele. Unalmassá, sablonossá vált és leginkább a hibákon akadt meg a szemem, mert bizony vannak a történetben furcsaságok.
Lássuk, mik is azok. A lista nem teljes, csak a legzavaróbbakat emelném ki:
- miközben olvastam a történetet, több más regénnyel kapcsolatban is párhuzamot éreztem. Nyilván, ezek olyan elemek, amik "természetesek", teljesen normálisnak lehet venni, hogy a szerzők beleveszik a történetekbe, mert nem extrák, de akkor is ott volt bennem, hogy erről már olvastam itt és ott, csak más nevekkel, kicsit más körítéssel.
- megdöbbentem, amikor kiderült a szereplők kora. Nem érzem, hogy 22 és 19 évesek lennének, szerintem jobb lett volna, ha pár évvel idősebbek lettek volna, mert koravének.
- az egyik legérdekesebb hiba az volt, hogy az egyik oldalon az szerepel, Rule beleakasztotta az ujját Shaw bugyijába. A másik oldalon meg már azt lehet olvasni, hogy leveszi a lány nadrágját és megdöbbenve veszi észre, hogy nincs rajta bugyi. Nos, akkor hogy is volt? Mibe akasztotta bele az ujját?
- Shaw szerint cselédek dolgoznak az anyja házában. Nos, nem tudom Amerikában mi a helyzet, de szerintem a háztartási alkalmazottakat ott se cselédeknek hívják rég óta.
- Shaw szex közben a szájába tömte az öklét, hogy elfojtsa a sikolyait. Az első gondolatom egyből az volt, hogy: és nem fulladt meg?
- másik nagy cukiság, amikor azt olvastam, hogy véletlenszerűen leráncigálta Rule ruháit. Egyből megjelent előttem, hogy előbb leveszi a srác alsónadrágját, majd csak utána a farmerjét. Mert hát a véletlenben minden benne van, ugyebár. Nos, a vetkőztetésben túl nagy véletlenszerűség nincs. Hisz vagy a felsőjét veszi le, vagy a nadrágját, vagy a zokniját, oszt annyi.
- volt még egy cukiság Shawról, ugyanis azt állította magáról, hogy ő egy teljesen átlagos lány. Mindezt úgy, hogy a legmárkásabb ruhákat hordja, BMW-je van és csak a csivava hiányzik a táskájából.
- nem értem, hogy a szerzők miért veszik bele előszeretettel a történetekbe a temetőbeli jeleneteket, amikor a főszereplők elmennek a temetőbe beszélni a sírral. Ez annyira színpadias!
- azon is jót mosolyogtam, amikor szegényke szomorúan nyugtázta, hogy az apja elvitette a megrongált kocsiját, de mivel már ott parkolt egy Porsche Cayenne a nevén, nem volt más választása, mint elfogadni. Szegény pici lány, de sz*r neki! Denverben nincs tömegközlekedés? Saját kocsi nélkül meghalnak a lakosok, vagy mi?
- a vissza kellett pattintani a csaj kiugrott vállát, meg csak hab volt a tortán. Még sose hallottam, hogy pattintani szokták, a Tic Tacos tető jutott egyből eszembe.
- a történet epilógusa meg úgy ahogy van, nevetséges, de a poént nem lövöm le!

ilyen "csúnyaságot" kapott "szegény" Shaw
Milyen is akkor a Rule?: Jól indult, olvasmányos volt, de sablonos és tucattörténet lett. Megértem, hogy sokan nagyon odáig vannak Rule karakteréért, de többnyire minden rosszfiúval ez szokott lenni a helyzet, nem érzek benne semmi extrát. Shaw karakterábrázolása viszont nagyon gyenge, és többször a falra másztam tőle.  
Az alapprobléma szerintem az, hogy túl sok mindent akart belevenni az írónő a történetbe. Nem elég Rule problémája a testvére halála miatt, még belevette Shaw zaklatását, és ez már túl sok volt. Kb. a könyv 1/4 nagyon olvasmányos, de utána számomra eléggé ellaposodott és felesleges köröket futottunk.
Mindezek ellenére, hogy nekem nem tetszett, inkább a hibák maradtak meg bennem, megértem, hogy miért rajonganak olyan sokan ezért a történetért. Van benne valami, és maga a stílus sem rossz. A rosszfiú és a jókislány egymásra találása, a problémák legyőzése -mint valami mese-, tudom, hogy ez nagyon kecsegtető, olvasmányos, lehet rajongani az ilyen történetekért. De nekem akkor se nyerte el maximálisan a tetszésemet, közepes volt. Ennek ellenére kíváncsi vagyok a folytatásra, leginkább Rome könyvére.

Kiknek a figyelmébe is ajánlom a Rule-t?: az NA és a könnyedebb erotikus, romantikus irodalom kedvelőinek.

Itt olvashattok egy rövid szöszt a sorozatról!

A könyv előjegyezhető ITT! Beleolvasni is tudtok! ;o)
_________________
Eredeti címe: Rule (2012.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2013.)
Sorozat: Marked Men #1
Ára: 3499
Forrás: kiadó
Értékelésem:


Képek forrása:
1., 2., 3.

Adatlapok:



Nyereményjáték:

Most nyerhettek 1-1 példányt, az alábbi könyvekből!
 a Rafflecopter giveaway

 A Blogturnéról:

November 21-én 12 állomásos Blogturné vette kezdetét, melynek a célja az, hogy bemutassuk nektek Jay Crownover "Rule" c. regényét. Külföldön elég kedvező fogadtatást kapott, a 2012-es megjelenése óta, de vajon mi a helyzet vele itthon? ;o)

A Blogturné állomásai:

nov. 21. Kristina blogja
nov. 22. Angelika blogja
nov. 23. E-book Klub
nov. 24. Könyvesem
nov. 25. Magnolia
nov. 27. Francica blogja
nov. 28. Nem harap a ...
nov. 29. Olvasószoba
nov. 30. Nilla
dec. 1. Insane Life

4 megjegyzés:

  1. Kár érte. Tökre érdekelt, de így, a véleményedet olvasva már nem hiszem, hogy kell nekem. Úgy tűnik, nem éri meg.:)

    VálaszTörlés
  2. Ahogy olvasom elég tré lett a fordítás. Sajnálom :-(

    VálaszTörlés
  3. @Johanna.: többnyire pozitív véleményeket olvasok róla, úgyhogy ki tudja. ;o) Ha nem is most, de egyszer azért tegyél majd vele próbát, hátha.

    VálaszTörlés
  4. @mayertimi: hát, erről nem tudok nyilatkozni. :o)

    VálaszTörlés