2012. október 25., csütörtök

Milyen képregényeket, magazinokat olvastál gyermekkorodban?

Kérdezz! Felelek! (27.)

Nagyon belejöttem ám a kérdezősködésbe, ma se fogom MizB-t követni, meg amúgy se Hétfő van már. :o) A múlt heti bejegyzésem egy rakás újabb kérdést juttatott eszembe, szóval készüljetek.

Nos akkor lássuk:

Milyen képregényeket, magazinokat olvastál, nézegettél gyermekkorodban?

A képregények, gyermekmagazinok mindig az épp aktuális trendnek megfelelően változnak, ez nem volt másképp a 80-as, 90-es években sem. Akkor Thomas még gondolatban sem volt kis hazánkban, helyette volt Góliátunk, meg Bobónk és Szerencsés Tomunk.
Lehet, hogy a fiatalabb olvasók most kicsit értetlenkedve olvassák a bejegyzést, így hát kezdjük egy kis időutazással. Na de nem a kőkorszakba repülünk vissza, pusztán csak a 1980-as évek második felére, illetve a 90-es évek első felére, mert hát én akkor voltam kislány vagy legalábbis olyan korú már, hogy érdekeltek a magazinok és a képregények.
Amikor nekiálltam ennek a bejegyzésnek akkor úgy rémlett, hogy elég kevés ilyen füzetecske volt, aztán nekiálltam képeket keresgélni és leesett, hogy a fenéket, volt ám választék bőven. Persze manapság még több, de néha a mennyiség a minőség rovására megy. Ugyanis kislány koromban biza a képregények többsége nem ez a fényes, leheletvékony lapú kis újságok voltak méregdrágán, hanem inkább olyanok, mint a füzetek. Vastagabb, strapabíróbb lapok, igazi papír, nem pedig ezek a fényes vackok. (A legjobban azt birom, amikor egy-egy ilyen mai újságba betesznek színezőt is, na de olyan papírból van az újság, hogy azon nem látszik a ceruza, a filctoll is maszatolódik. Nos kérem, ez akkoriban nem így volt. Szépen lehetett színezni, nem volt maszatolás, semmi. Persze volt kivétel, de úgy rémlik, hogy a többség akkor még ilyen volt.)
Nézzük, miket nézegettem akkoriban:
Már a 70-es években is volt Dörmögő Dömötör -ha jól rémlik-, de a 80-as években tuti.
Aztán itt volt még Góliát, a kőkorszaki kisfiú, Bobó, akiről már fogalmam sincs, hogy mi volt, de a neve azonnal beugrott.
A 80-as évek második felében jött a Csip-csup csodák, vagyis Kalán néni (ó, de szerettem! Még mesekazettán is megvolt! Hol volt akkor még az mp3 és társai? A sci-fi filmekben sem. A képregényből összesen 8 szám jelent meg.) és Nils Holgersson.
A 90-es évek első felében kezdtem iskolába járni, jött a Buci Maci (imádtam!), Donald Kacsa, Miki egér (és nem ám Mickey egér! Miki egér, csak úgy magyarosan.) Aztán volt még a Vizipók csodapók (imádtam! Ez színező volt, de közben meg képregény is.) és a Színes szíves bocsok (ismétlem magamat: imádtam! Emlékszem, az egyik barátnőmmel el is neveztük egymást a bocsok nevei alapján. Volt a Csupaszív ... és több nem jut eszembe, de nagyon édesek voltak. Sajnos ebből is csak pár szám jelent meg.), A fehér fóka (erre nagyon nem emlékeztem, de amikor keresgélés közben ráakadtam a képére, akkor beugrott, hogy "én ezt láttam!".) és a Szerencsés Tom. És hogy ő ki is volt? Hát Lucky Luck! :o) 
Ezek a képregények, magazinok maradtak meg bennem gyerekkoromból. Annyira jó volt megírni ezt a bejegyzést, képeket keresni hozzá. *felsóhajt* Mintha csak ma lett volna! :o)

És nektek mik rémlenek? Olvastatok ilyeneket?

6 megjegyzés:

  1. Bobo, Góliát nálunk is menő volt. (Bobo az vmi manó, de tkp sose tudtam mi :))
    Még a Nils Holgersson volt, amit gyűjtöttem.

    VálaszTörlés
  2. Dörmögő Dömötör simán a 70-es évek elején is volt, az iskolába lehetett megvenni. PIF és Asterix és Obelix képregényújság a 70-es évek közepén-végén.
    Fleriel

    VálaszTörlés
  3. koalány: manó? Végülis lehet, kinézem belőle. :o) Bár igazából sok mindent bele tudnék magyarázni, egyáltalán nem rémlik, hogy mi lehetett. :oD

    Fleriel: Ó tényleg, az Asterix é Obelix! A PIF így hirtelen nem rémlik. :oS

    VálaszTörlés
  4. Buci Maci és Dörmögő Dömötör nagyon jó volt. Mindig mentem a nagymamámmal kézenfogva a boltba, mikor mindent megvettünk, kifelé megállhattam az újságosnál és megkaptam az éppen aktuális számot. Imádtam őket!:))

    VálaszTörlés
  5. Buci Maci és Dörmögő Dömötör nagyon jó volt. Mindig mentem a nagymamámmal kézenfogva a boltba, mikor mindent megvettünk, kifelé megállhattam az újságosnál és megkaptam az éppen aktuális számot. Imádtam őket!:))

    VálaszTörlés
  6. Dörmögő Dömötört utoljára olyan 3-4 éve vettem kézbe, de a Buci Macihoz pár hónapja szerencsém volt. Gondoltam veszek egy példányt Gyerkőcnek, de igazán arra voltam kíváncsi, hogy az eltelt X évben mennyit változott. Valahogy nem olyan, mint régen, de ha össze kell hasonlítanom pl. egy Thomas újsággal, azért lazán megveri. :o)

    VálaszTörlés