2012. október 27., szombat

Barangolás 7.- Eva Braun

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy nálam nem csak helyszínek, hanem életrajzok, bemutatások is feltűnhetnek a bejegyzésben.

Eva Braun naplója kapcsán

Érdekesnek tartom, hogy Hitlerről rengeteg információt lehet találni a neten, könyveket is minden gond nélkül és akkor itt van ez a nő, aki mellette élt, halt és még a Wikipédián is pár sort kapott csak, pedig ott aztán kisregényeket lehet olvasni tök érdektelen emberekről is. Tényleg olyan még halálában is, mint az életében, egy szellem. Akkor se nagyon tudtak a létezéséről, manapság is csak pár információt lehet találni róla. És hogy kiről is van szó? Eva Braunról. Hitler szeretőjéről, majd feleségéről.

Eva Braun 1912-ben született. Felröppentek olyan pletykák, hogy zsidó származású volt, de ezt cáfolták a későbbiekben. 17 évesen Hitler fényképészénél kapott állást, ekkor találkozott a vezérrel, de fogalma se volt arról, hogy ki vetett rá szemet. Kezdetben semmi komoly nem volt köztük, valószínűleg az 1930-as években fordult komolyabbra a viszonyuk.
Hitler valamilyen szinten elzárta a külvilágtól, nem ismerte el sehol sem, kapcsolatukat tagadta, más nők jelenlétében mutatkozott, miközben Eva otthon gubbasztott és várta, hogy a férfi végre felbukkanjon.
Pár barátot leszámítva nagyon magányosan élt. Elzárva, nem nagyon utazgatott, más férfiakkal nem ismerkedett. Mániákusan érdeklődött a torna irányába, gyakorolni is kezdte. A célja az volt, hogy a teste tökéletesen nézzen ki, nem riadt vissza a szándékos éhezéstől és a hashajtók használatától sem (miközben milliók éheztek ugyebár), csak karcsú maradjon. Félt az öregedéstől, kétségbe ejtette, ahogy teltek az évek és Hitler nem akart tőle gyermeket.
Mikor a vezér érezte, hogy közeledik a vég, öngyilkosságuk előtt 36 órával (bár olvastam olyan cikket, amiben 10 nap vagy épp 2 nap szerepelt) feleségül vette a nőt, majd együtt lettek öngyilkosok. Haláluk után a testüket elégették.

Eva Braunról nagyon szélsőséges véleményekkel találkoztam az interneten is. Vannak akik butácska, szőke nőnek tartják, aki szépen elvolt Hitler mellett, fogalma se volt a történekről, olyan volt, mint egy élő báb. A másik oldal szerint, egyáltalán nem volt butácska és bizony belefolyt a politizálásba, többször is hangoztatta a véleményét és bátran felszólalt a "kupaktanácsokban" Hitler emberei előtt.
Hogy mi az igazság? Milyen is volt? Szerintem ezt a titkot is magával vitte a sírba, mint ahogy sok mást is Hitlerrel kapcsolatban.

forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése