2012. október 23., kedd

Alison Leslie Gold: Eva Braun naplója

Eredeti címe: The Devil's Mistress (1997.)
Itthon kiadta: Gold Book Kft. (2005.)
Oldalszám: 252
Ára: 1999
Forrás: könyvtár
"A XXI. század elején, több mint 70 év távlatából visszatekintve nehezen képzelhető el, milyen lehetett a történelem egyik legvéresebb kezű diktátorának legintimebb magánélete, s egyáltalán: vajon milyen lehetett az a lány, majd asszony, aki több mint tizenöt éven át kitartott Adolf Hitler mellett, s a halálba is követte a Führert.
Alison Leslie Gold dokumentumokon és történeti kutatásokon alapuló fiktív naplóregénye plasztikus képet rajzol a katolikus családból származó, az életbe a gazdasági világválság legnehezebb éveiben kilépő fiatal lányról, aki talán felszínessége, tájékozatlansága és butasága miatt, vagy talán csak a kor és a helyszín uralkodó eszméjének nyomása alatt egy őrült diktátor szeretőjévé válik, vele emelkedik fel a német társadalom legfelsőbb rétegeibe, s vele bukik el. Mindeközben Eva Braun számára természetes módon zajlanak a történelem talán legkegyetlenebb és legvéresebb eseményei - a németországi faji tisztogatások, a II. világháború hadműveletei, a holokauszt borzalmai -, melyek azonban csak a mindennapok jelentette háttérként vannak jelen e furcsa, bizarr szexuális kapcsolatot fenntartó, gyakran macska-egér játékot játszó páros életében.
Az Eva Braun naplója kiválóan felvázolt portré mind a címszereplőről, mind a Führerről és a náci Németország legfelsőbb vezetéséről."


Az ördög szeretője

- A nő, aki együtt élt és halt Hitlerrel -

Ki ne lenne kíváncsi arra, milyen volt az élete annak a nőnek, aki Hitler mellett élt? Aki a szeretője volt, aki már vele volt azelőtt, hogy igazán felemelkedett volna és aki a bukásba is követte?
Amikor megláttam a könyvtár polcán Alison Leslie Gold eme könyvét, el se olvastam a fülszöveget, gondolkodás nélkül tettem be a kosaramba. Nekem elég volt annyi, hogy "Eva Braun naplója".
Arra azért szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy hiteles dokumentumokon alapul a könyv, de mégis csak fiktív naplóról van szó.

Olvasmányosan van megírva, de igazán nem a hű elájultam tőle féle. Elég jól sikerült a napló érzést az írónőnek visszaadnia, néhol unalmas, teljesen lényegtelen dolgokról is olvashatunk, mintha tényleg Eva Braun naplója lenne.

A "főszereplőt" nem tudom hova tenni. Nem tudom eldönteni, hogy ennyire szeretett volna Hitler mellett lenni és nem látta a fától az erdőt vagy pedig tényleg annyira buta volt, hogy fogalma se volt mi zajlódott a világban és igazán nem is érdekelte.
Kicsit inkább butácska lánynak volt ábrázolva. Akinek a legnagyobb problémája a háború során, hogy honnan fog új cipőket szerezni. Aki a kenyeret, a vajat, cipőkre cserélte el. Aki mintha át se látta volna, hogy mi történik körülötte.
Hitler játékszere volt, előfordult, hogy hónapokig felé se nézett, majd megjelent és olvasni lehetett a tényleg bizarr szexuális kapcsolatról közöttük. Pár évvel ezelőtt olvastam Nemere Istvántól a Szerelmem Hitlert, abban a könyvben is említésre került Hitler szexuális élete, de akkor úgy éreztem, hogy Eva Braun csak elviseli az egész szituációt. Most viszont azt olvastam, hogy ő is ezt igényelte és hát teljesen összezavarodtam. (Ez az igazi "A szürke ötven árnyalata".)

A történet nyomon követi a megismerkedésüket, az életüket, egészen a megtervezett halálukig. Döbbenetes volt olvasni. Néhol nem tudtam eldönteni, hogy felfogja-e egyáltalán, hogy mi lesz a vége vagy pedig tisztában van vele, de belenyugodott. Borzongtam amikor eljutottam odáig az olvasásban, hogy elköszöntek a személyzettől, majd beléptek Hitler irodájába, mert tudtam mi következik utána. Fel se birom fogni az egészet, de nem is akarom.

Akit érdekel, hogyan élhetett Eva Braun, milyen lehetett Hitler szeretőjének lenni, az ne hagyja ki a fiktív naplóját. Ne számítsatok izgalmas bejegyzésekre, tényleg olyan naplós az egész, néhol unalmas, néhol olvasmányosabb, néhol döbbenetesebb. Pár nap alatt befaltam, bár az is igaz, hogy soha többet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése