2013. január 24., csütörtök

Karen Thompson Walker: Csodák kora

Eredeti címe: The Age of Miracles (2012.)
Kiadta: Libri Kiadó (2012.)
Oldalszám: 355
Ára: 2990
Forrás: molyos csere
"Amikor a Föld forgása lassulni kezdett, még sokáig nem lehetett érzékelni a napok peremén domborodó plusz időt. Egyre csak gyűlt, mint a rejtett daganat. Eleinte még nem látszottak a következményei: a felerősödő gravitáció, a sötét és világos napszakok meghosszabbodása, mely a növények kipusztulásához vezetett, vagy hogy a bolygót védő mágneses mező gyengülése felerősítette a napkitörések káros hatásait. De lassacskán már a kevésbé egyértelmű következményekkel is szembe kellett nézniük az embereknek. Családok estek szét, és új, lázas szerelmek szövődtek. Barátságok lettek semmivé, és sokan teljesen magukra maradtak. Lehet, hogy annak, ami Juliával és a családjával történt, semmi köze nem volt a lassuláshoz. Ám a tizenegy éves lánynak hirtelen muszáj volt felnőnie és megtalálnia a túlélés lehetőségét egy pusztuló világban." 


Amikor megjelent a könyv -pozitív véleményekbe botlottam, de az a kép alakult ki bennem róla, hogy ifjúsági fantasy, egy 11 éves kislányról, meg az egésznek köze van a Naphoz és ennyi is-, annyira nem jött meg a kedvem az elolvasásához. Rajta maradt a Kívánságlistámon, de nem a sürgős könyvek közt. Végül molyos csere révén került hozzám és áldom a sorsot érte, ugyanis nagyon tetszett.

Julia 11 éves, amikor bejelentik a híradásokban, hogy a Föld forgása lassulni kezdett. Innentől kezdve napról napra egyre később kel fel a Nap, illetve nyugszik le. Kezdetben csak 25 óra egy nap, végül azon kapjuk magunkat, hogy 48 óra is eltelik, mire újra lenyugszik.
Természetesen ez teljesen felborít mindent. Az emberek egyfelől bepánikolnak, beindul a világvége elmélet. A természet szintén haldokolni kezd. Először csak a madarak pusztulnak el, aztán a bálnák is tömeges öngyilkosságot követnek el, végül még a bogarak, pókok is megbolondulnak. A növények kipusztulnak, ezzel meglengetve az emberiség kihalásának zászlaját.
Kezdetben próbálkoznak a túléléssel a Világon. Élelmiszert halmoznak fel, elterjednek a háztartásokban a melegágyak, de ahogy a 48 óra világosság után a 48 óra sötétség következik, egyre több áramot kell használni a reflektorok miatt és ez egy idő után nagy gondot okoz. De mindez kevés az életben maradáshoz.
Az emberekben gravitációs betegség üti fel a fejét. Elájulnak, elesnek, vérezni kezd az orruk. Ráadásul az emberi kapcsolatok is átalakuláson mennek keresztül, hisz mindenki tudatába befészkeli magát a "lehet, hogy holnap meghalunk" érzése és kárpótolni akarják magukat mindazokért, amit elveszítettek. Kapcsolatok jönnek létre, illetve régi kapcsolatok mennek tönkre.
Mindeközben Julianak szembe kell szállnia a tini-lét nehézségeivel is. Otthon problémák vannak, a legjobb barátnője eltávolodik tőle és nem mellesleg szerelmes lesz. Először. ... És mindeközben a Föld és a lakossága is haldoklik. Vajon mi lesz a vége? Van kiút? Megmenekül az emberiség? ...

Fantasztikus történet volt, az eddigi TOP10-ben benne van. 
Nem egy izgalmas, fordulatos, lelkizős, romantikus könyv, hanem lassú, valóságos, de mégis pont ettől letehetetlen. És nem kimondottan ifjúsági irodalom annak ellenére sem, hogy egy 11 éves kislány szemén keresztül látjuk az egészet. Olyan, mintha Julia csak egy eszköz lenne, hogy át tudja adni az üzenetet. A gondolatai nem egy 11 éves kislány gondolatai. Inkább úgy érzem, hogy a szerző a fiatalságával szerette volna sokkolni az olvasókat, hisz az megrendítőbb, amikor a gyermekek is farkasszemet néznek a halállal, mintha csak a felnőttek. Nagyobbat dobban az olvasó szíve, jobban összefacsarodik, jobban aggódik és az üzenete tán jobban el is jut hozzá.

Az írónő hivatalos oldala
Nem tudtam elszakadni tőle, teljesen magával sodort. A befejezte után pedig csak ültem döbbentem a fotelomban és úgy éreztem, hogy most darabokra hullok. Nem sírtam, de belül mégis zokogtam. Nem a szereplők miatt, hanem miattunk.
Annyira valóságos volt az egész, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy mindez egyszer velünk is megtörténhet. Vagy ha velünk nem is, akkor az utókorral. ... Belegondolni se akarok. ... Ne hagyjátok ki!

Ajánlom a figyelmetekbe még:
Mit olvasok most? 1. - arról, hogy min agyaltam a könyv olvasása közben

2 megjegyzés:

  1. Ez az én kívánságlistámon is rajta van :) Azt hiszem engem is el fog varázsolni, ha neked is ennyire tetszett!

    VálaszTörlés
  2. @zakkant: Nagyon remélem! :o) Szerintem minél több embernek kéne elolvasnia, mert a maga módján elgondolkodtató is.

    VálaszTörlés