2013. január 8., kedd

E. L. James: A szabadság ötven árnyalata

Eredeti címe: Fifty Shades of Freed (2011.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2012.)
Oldalszám: 635
Sorozat: Ötven árnyalat trilógia
Ára: 3999
Forrás: saját
"Amikor a naiv Anastasia Steele és a gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey találkozott, azonnal átjárta őket az érzéki izzás, amely visszavonhatatlanul megváltoztatta az életüket. Ana, akit sokkolt, bár ugyanakkor vonzott Christian nem szokványos szexuális ízlése, komolyabb elköteleződésre vágyott. Christian, nem akarván elveszíteni a lányt, beleegyezett a feltételeibe. Most mindenük megvan - szerelem, szenvedély, intimitás, vagyon és a világ összes lehetősége. De Ana tudja, hogy az ő szerető Ötven Árnyalatával nem lesz könnyű, együttlétük számos nem várt kihívás elé állítja mindkettőjüket. Anának meg kell tanulnia osztozni Christian fényűző életstílusában, anélkül, hogy feláldozná identitását. Christiannak pedig felül kell kerekednie agresszív irányítási kényszerén, miközben múltja démonjaival is meg kell küzdenie. De éppen amikor úgy tűnik, közös erővel bármilyen akadályt képesek leküzdeni, a balszerencse, a rosszakarat és a végzet összeesküszik ellenük, és valóra válnak Ana legsötétebb félelmei... Az Ötven árnyalat-trilógia harmadik kötete.


Ötven árnyalat trilógia #3

Az Ötven árnyalat trilógia hatalmas érdeklődésre tett szert itthon is, amit bizonyít számomra az is, hogy A szürke ötven árnyalata bejegyzésem elérte azt, amit más még nem. Vagyis, a blog létezése óta (lassan 3 éve), a 10 legolvasottabb bejegyzésem közé került, mindössze 1 hónap alatt. De mire fel, ez a nagy érdeklődés?

Mielőtt itthon is megjelent volna a trilógia első része, már megkaphattuk a beharangozóját. A botránykönyv, amiben a főszereplők mindent kipróbálnak az ágyban, durva lesz, megnőtt a kereslet a szexuális segédeszközök irányába, falják az egész Világon, sőt, 2013-ban a könyv hatására tuti egy rakás gyerek fog születni és így tovább. Ja meg, hogy mamipornó, megfilmesítik, kutyafüle. Szóval rengeteg hírrel találhattuk szembe magunkat, majd megjelent az első kötet itthon is.
És jöttek a hazai vélemények. Hogy siralmas, beteges, látta a könyvet egy szerkesztő?, a fordítás miatt Tótisz András kapott hideget-meleget, majd ő is odasózott keményen a reagálásával, szóval pezsgett ám a hangulat A szürke ötven árnyalatának megjelenése körül. Persze azonnal felkerült a könyves webáruházak Top10-es listájára és egész évben szépen vezetett is. Sikeresen fel lett rá hívva az emberek figyelme és az enyém is.

Az első rész olvasása előtt igyekeztem magamat felkészíteni a legrosszabbakra: kutyákra, macskákra, lovakra, véres szexre, kerékbe törésre, ostorcsapásokra, mindenre ami nálam már biztosítékot kiverős. Aztán elolvastam és kicsit megdöbbentem: csak erről volt szó? Ez az a durva, über brutál történet, amiről hallottam? Hm. Igen, volt benne fenyítés és szexuális segédeszköz bőven, voltak benne hibák, egyes megfogalmazások furák voltak, de alapjáraton semmi problémám nem volt a történettel.
Nagyon kíváncsi voltam A sötét ötven árnyalatára, amiről 2 hónappal később írtam is. Ezt a részt nem találtam már annyira jónak, de tetszett benne a MÁSság, hogy Chris változott Ana kedvéért. Igaz, hogy aztán volt egy pont, amikor a férfi állatunk összetöpörödött a szememben és felnőni nem is tudott már, nyilván, ez hatással volt A szabadság ötven árnyalata olvasása közben is rám.

No de akkor ez a rész.
Ana és Chris összeházasodnak, aztán elutaznak a mézeshetekre, ami során bejárják fél Európát. (Mondjuk minimum egy világ körüli utat elvártam voltam a pasitól, de megfordult a fejemben az űrbe kilövés is, ha már olyan kőgazdag.) Szóval igazából minden nagyon csúcsszuper. Ana hirtelen milliárdos lett, megkapta azt a pasit, aki láttán az összes nő rebegteti a szempilláit (fogalmam sincs, hogy lehet rebegtetni a szempillákat. Ez olyan, mintha gyorsan pislognék?), az ágyban überszuper, ráadásként ott az álomállása.
Igen ám, de aztán beüt a mennykő többször is. Valaki az életükre tör. Először is van egy kis tűz, ami nem véletlenül lobbant fel. Aztán egy betörés, utána egy igazi kis meglepi (amire mondjuk számítani lehetett, ha már egy Twilight fanfic), utána meg egy ráadás akció, majd pedig a boldogan élnek, míg meg nem halnak. ...

Be kell vallanom, hogy ebben a részben volt a legtöbb olyan oldal, amit untam. Olvasmányos, pörgős, végre nem csak a szex van benne, de néhol mégis unalmas volt. Vagy csak a varázs veszett el. Így viszont a zavaró dolgokon is jobban megakadt a pillantásom:
- Legyen szó arról, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy létezik olyan pasi, akiért minden nő odavan és naná, hogy egy ilyen görög isten egy totál átlagos csajba esik bele. Ilyen a mesékben van, meg a YA regényekben!
kép forrása
- Előnyére legyen szólva, mintha kevesebb lett volna az olyan benyögés, hogy "Add meg nekem Ana!", "Engedd el Ana!" (mi a fenét engedjen el? A vérebét?), "Basszus Ana, te mindig készen állsz rá!" (vagy valami ilyesmi), "Ana te olyan szűk vagy!", stb. Viszont az agyamra ment, az "Ó, te drága lány!", amiket mindig a pasi anyja intézett Anahoz. Ha valaki ránézett az éneklő Chrisre, utána egyből könnybe lábadt szemmel nézett Anara, mintha legalábbis feltalálta volna a rák ellenszerét. Ez most eléggé idegesített.
- De idegesít a "mamipornó" besorolás is, meg igazán nem is értem, de lehet elmerengek ezen egy külön bejegyzésben majd.
- Ráadásul  voltak benne olyan mondatok, kifejezések, amiket egyszerűen nem értettem, hogy mik is, mit is akarnak jelenteni. Itt van pl. ez a gyöngyszem:
"- Nem, Christian. És komolyan gondolom. A vasárnap mind a hét árnyalatát dughatod bennem ma este."
Esküszöm, én nagyon igyekeztem rájönni, hogy mi a fene is az a "vasárnap 7 árnyalata", de nem jártam sikerrel.
- Meg aztán ott van a rengeteg lapozgatása a tudatalattijának.
"Hmmm... kicsit bekaphatnám és szopogathatnám a fülcimpáját. Tudatalattim bosszúsan néz rám félhold szemüvege fölött. Elvontam figyelmét a Charles Dickens összestől, és most korholni kezd. Hagyd békén azt a szegény embert, Ana."
Charles Dickens összes, Hemingway, meg Jane Eyre emlegetése, gondolom olyasmi lehet, mint amikor a YA regényekbe beleírnak egy klasszikust, így próbálva felhívni rá a figyelmet. Szinte divat lett a főszereplőnek szeretni a Büszkeség és balítéletet. Hát itt nem Ana olvassa Dickens összesét, hanem a TUDATALATTIJA és még félhold alakú szemüvege is van. ... Valahogy nem tudom elképzelni. Bár mivel belső istennője is van, ez nem is olyan fura jobban belegondolva.
- És ha már idézetek, meg úgy alapjáraton az egész kötet. Tele van hibákkal! Párbeszédnek van beállítva olyan mondat, ami nem is párbeszéd! Ez rettentő zavaró és idegesítő volt, főleg belegondolva, hogy 4.000 Ft-ba kerül ez a hibáktól hemzsegő kötet. Ennyi pénzért azért át lehetett volna jobban nézni. :oS

Kb. az 3/4-től kezdtem igazán élvezni az olvasást (amikor is kiderül a legnagyobb "meglepetés"), de akkor azt is észrevettem, hogy teljesen más szemmel nézem már a történetet.
Míg addig valamilyen szinten a szex került a látómezőmbe, most elkezdtem nézni azt, ami mögötte van. Chris lelki sérülését, ami olyanná tette, amilyen.
Ez a pasi tényleg nagyon sérült. Persze ne egy elmebeteg állatot képzeljetek magatok elé, hanem egy olyan férfit, akit gyerekkorában több megrázkódtatás is ért és ez hatással lett a felnőtt életére -de azért nem lett pszichopata sorozatgyilkos-. Szóval elkezdtem nézni Chris oldaláról az egészet. Ez a pasi nagyon sokat változott kötetről kötetre és ha így nézzük a részeket, akkor valahogy teljesen más képet kapunk az egészről.

Summa summarum, nem tartom olyan nagy számnak a trilógiát, mint ahogy be lett állítva. Nem jött be annyira, mint amennyire a külföldi visszajelzések alapján számítottam rá, de tetszett. Olvasmányosak voltak a kötetek, élveztem az olvasásukat, tetszettek. Nem hibátlan, vannak mélypontjai, unalmas részei, de visszatekintve 3,5-4 csillag között értékelném az egészet. Inkább az egész cirkusz a hatásos marketingének köszönhető, mert anélkül tuti nem lett volna olyan nagy szám, mint amilyen lett.
És különösen tetszett, hogy a könyv végén pár oldalban Chris szemszögéből is olvashattuk a megismerkedésüket (na mert hogy a trilógia, Ana szemszögéből van megfogalmazva, ha ezt eddig elfelejtettem volna említeni). Mivel a vége felé számomra inkább a pasi ábrázolása került a középpontba, így örülnék annak, ha lenne egy kötet az ő gondolataival épp úgy, mint ahogy ez be volt tervezve Edwarddal is.


Amúgy ebben a részben is inkább Eric Dane-t tudnám elképzelni Chris szerepére. Igaz, hogy már nem huszonéves, de szerintem nagyon jó Mr. Grey lenne belőle. Öltöny, nyakkendő, ó igen. Állati jól állna neki. ;o)
Mondjuk az is igaz, hogy magát a filmet egyszerűen nem látom magam előtt. Hogy fogják úgy összehozni, hogy ne pornófilm legyen belőle? Hát nem tudom, de kíváncsian várom. :oD

21 megjegyzés:

  1. Szerintem is Matt Bomer lenne alkalmas a szerepre :-)Olyas valaki kell, aki irtó férfias, de mondhatná, hogy szép az arca és van valami titokzatos kisugárzása...(És mivel Matt meleg, megvan a titokzatos kisugárzás :D)

    VálaszTörlés
  2. Na tessék, ma is megtudtam valami újat: nem tudtam, hogy meleg. (És ilyenkor azért önkéntelenül is felsóhajt az ember lánya, hogy Miért épp a dögös pasik a melegek?)
    Viszont, ha a szerepét nézzük, elismerem, hogy nagyon szexi pasi, viszont vajon mennyire tudná élethűen alakítani Chris szerepét? És maguk a nézők azzal a tudattal, hogy nem a nőket szereti, mennyire találnák élethűnek az alakítását?

    VálaszTörlés
  3. :-) Sajnos így van...de ettől még színész, és engem ez a video például eléggé meggyőzött, fel sem merülne bennem, h meleg:
    http://www.youtube.com/watch?v=binKIMK-55Q
    Nem sok "gyönyörű" férfiszínész van, aki jó lenne a szerepre. Én még Henry Cavillt látnám megfelelőnek, és ő nem is meleg :-)

    VálaszTörlés
  4. Hát, nekem ő annyira nem, viszont Mattre egy kicsit emlékeztet, nem?
    Én továbbra is azt mondom, hogy szerintem a legjobb a szerepre Eric Dane lenne, csak hát a kora sajna nem stimmel. :o(

    VálaszTörlés
  5. Én most kezdem majd olvasni a harmadik kötetet,de már az elsőnél azt éreztem,hogy Christiant Ryan Goslingnak kell alakítania.Kisfiús és sármos egyszerre.Szerintem ő lenne a legjobb választás.

    VálaszTörlés
  6. Nekem ő valahogy túl gyengédnek tűnik, túl kisfiúsnak. Ha próbálom őt elképzelni ebben a szerepben, akkor inkább úgy jelenik meg előttem, aki simogat egy nőt és babusgat, nem pedig úgy, hogy képes átváltozni egy "fenevaddá". Nem tudom érted-e mire akartam kilyukadni. :o) Szóval ő amolyan túl gyengéd karakter szerintem. Legalábbis így a képei alapján.

    VálaszTörlés
  7. A képei alapján valóban nagyon gyöngédnek tűnik,de egy igen sokoldalú színész,aki biztosan megoldaná.Amúgy izlése válogatja.Képtelenség olyan színészt választani akivel mindenki elégedett lehet.Engem egyébként sem izgat a készülő film.A könyv(ek) nagyon tetszett s nem szeretném,ha ezt az élményt felülírná egy film,aminek semmi köze ahhoz,amit elképzeltem.

    VálaszTörlés
  8. Én is szoktam így érezni, ha egy könyv nagyon megtetszett. Legutóbb Az Éhezők Viadalával voltam így. Nagyon féltem, hogy filmben nem fog úgy átjönni az egész. :o)

    VálaszTörlés
  9. Hú, én szinte mindig úgy érzek, hogy a film nem olyan, mint a könyv :-) Például nem rajongtam az Alkonyatért különösebben, de még nekem is csalódás volt Robert P., mint Edward.
    Az bizonyos, hogy Ian Somerhaldert nem szívesen látnám :-)Szerintem nincs meg a kisugárzása, és nem tudom elképzelni, hogy jól el tudná játszani, ahogy változik Christian.

    VálaszTörlés
  10. Szegény Alkonyat, mostanában kapja a hidegzuhanyokat. :o) Nekem a csajjal volt inkább bajom, ő nagyon amolyan "megalszik a szájában a tej" karakter.
    Ian, mint pasi, bejövős lehet a szerepre, csak ő valahogy annyira hideg karakter.
    És a női főszereplőn agyaltál már? Elképzelésem sincs ki lenne rá a legmegfelelőbb, bár megkönnyebbültem, hogy "Hermione" tagadja, hogy ő vállalta volna el a szerepet. ;o)

    VálaszTörlés
  11. Remélem "Rory Gilmore"sem vállalja.

    VálaszTörlés
  12. Nem sok fiatal és jó színésznőt tudok, aki még külsőre is megfelelő lenne. Felicity Jonesra gondolnék, igaz, csak a Klastrom titkában láttam. Esetleg Michelle Trachtenberg. Sem Bellát, sem Hermionét, sem valamilyen incifinci Vanessa Hudgens-et nem szívesen látnék. :-) És igen, nekem is az a bajom Iannel, hogy a külseje megfelel, de csak az "Uralkodó" részt játszaná hitelesen nekem.

    VálaszTörlés
  13. És mit szólnátok Ashley Greene-hez?

    VálaszTörlés
  14. Szerintem tökéletesen megfelelne a szerepre Ashley.Gyönyörű,bájos és ugyanakkor szexi is.

    VálaszTörlés
  15. Szerintem is. :o) Tegnap nézegettem egy külföldi oldalt, hogy mely színésznők neve került szóba, voltak azért érdekes nevek is. Szerintem olyan karakter kell, aki egyfelől átlagos megjelenésű, de mégis van benne valami. (Mondjuk ennyi erővel szinte minden nő megfelelne a szerepre, hisz mindenkiben van valami, de azért érted.) :oP

    VálaszTörlés
  16. Külsőre szerintem is megfelel, játszani még nem láttam semmiben. :-)Mindenesetre bátor, aki bevállalja az elfenekelős részt :D

    VálaszTörlés
  17. Enyhén szólva is bátor. :o) Vagy nagyon le fogja húzni a karrierjét vagy az egekig emeli majd. Szerintem csak a két véglet jöhet majd szóba, szóval tényleg bátor lesz, aki bevállalja. Pont emiatt is rémültem meg, amikor szóba került "Hermione" neve, mert szerintem amit a HP-vel felépített, ezzel összezúzta volna.

    VálaszTörlés
  18. Magával a filmmel kapcsolatban amúgy szerintem ki tudnak hozni egy filmet belőle. Húzzák az időt az elején az interjúval, mutatják a bulizós részt, többi szereplővel való beszélgetéseket, e-mailezést, vagy amikor repülnek Charlie Tangoval, a tájat:-)Szóval lehet egy filmet úgy forgatni belőle, hogy ne csak szexfilm legyen. Más kérdés, hogy mennyire tudja visszaadni a könyv hangulatát a film.

    VálaszTörlés
  19. Én a film megvalósításán még nem agyaltam, leragadtam a szereplőknél. :o) Amúgy meg nem tudom. Persze, van benne "töltelék sztori" is, de azért a trilógia jelentős része a szexről szól, szóval ha hűek akarnak maradni a könyvhöz, akkor a filmnek is így kéne felépülnie. Vagy az is lehet, hogy lesz benne 1-2 meredekebb jelenet, kiegészítve a töltelékekkel, de aztán a többi "izgis" jelenet inkább csak sejtetve lesz, hogy azért ne menjenek át pornófilmbe. ;o)

    VálaszTörlés
  20. A trilógia olvasása közben, gyakran volt az az érzésem, hogy hogy rossz fordítót alkalmaztak a feladatra, mint ahogy látom, Benned is felmerült a hiba a fordításban és a megfogalmazásban, valamint a szavak nyomtatása, és szerkesztése is hagy maga után kívánni való.
    Az imént olvastam, egy blogban ezzel kapcsolatban, hogy olvasd az eredetit, és vegyél hozzá a kezed ügyébe egy szótárt. A magyar nyelv csodálatos árnyalatainak minimalizálása alul múlja az angol nyelv egyszerűségében megfogalmazott árnyaltnak nevezett részleteit is!
    A fordító személye, munkája eldönti, hogy szexi lesz, vagy pornográf a könyv!
    Ennyi női érzékiség, és szemszög nem férfi fordító munkáját igényelte volna, hiszen néha megdöbbentő módos fordítja a női érzéseket és érzelmeket.
    Azt gondolom a magyar nyelv csodás választéka, egy igazán szép könyvet eredményezhetett volna!
    Üdvözlettel, Mindenkinek

    VálaszTörlés
  21. @Névtelen: Igen, ebben maximálisan igazad van, egyszerűen nem is értem, hogy miért férfit bíztak meg a fordításával!

    VálaszTörlés