2012. augusztus 28., kedd

Barangolás 5.- A Madame Tussauds panoptikumok

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy nálam nem csak helyszínek, hanem életrajzok is feltűnhetnek a bejegyzésben.

A londoni múzeum
Tudom-tudom, már megint a hónap legvégére maradt, de valahogy hajlamos vagyok ezt a rovatot elfelejteni. :oP
Vacilláltam, hogy röviden a forradalmi Franciaországról írjak vagy pedig arról amiről, végül Michelle Moran: Madame Tussaud-ja miatt, a Madame Tussauds panoptikumok győztek. Még egyikben se jártam, de egyszer nagyon szeretnék eljutni valamelyikbe.

Madame Tussaud
Jelenleg Amszterdamban, Bangkokban, Berlinben, Dubajban, Hamburgban, Hollywoodban, Hongkongban, Las Vegasban, Moszkvában, New Yorkban, Sanghajban, Bécsben és Washingtonban van múzeuma. Királyi személyeket, történelmi alakokat, politikusokat, vallási vezetőket, sztárokat, sportolókat, híres gyilkosokat, hírességeket formáztak meg.

Az első múzeum Londonban nyílt meg, 1835-ben. Jelenleg is láthatóak még Madame Tussaud alkotásai, a legrégebbi Madame du Barry alakja.
Többet nem is írok, mert a fenti könyvben nagyon jól össze vannak foglalva a múzeum keletkezése előtti események, szerintem elég hitelesen. Az agyagfigurákat pedig látni kéne, de így képen keresztül is hihetetlen élethűek. 

Íme néhány kép:

 

Képek forrás:  wikipédia, Panoramio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése