2015. december 2., szerda

Helen Bryan: A háború jegyesei

Eredeti címe: War Brides (2007.)
Kiadta: General Press (2015.)
Oldalszám: 424
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Már a várható megjelenése előtt nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre a fülszövege alapján. Tudjátok: aminek köze van a második világháborúhoz, a zsidóüldözéshez és még ha van benne romantika is, az számomra kihagyhatatlan. ;o) Ez a könyv pedig mindezt ígérte és be is váltotta a hozzá fűzött reményeimet.
Nagyon szerettem olvasni, élveztem minden sorát.

A történet 1995 tavaszán veszi kezdetét, amikor is a főszereplőink útra kelnek -ki-ki a saját otthonából, szétszórva a Világ különböző pontjain-, hogy újra találkozzanak egy angliai kis faluban, Crowsmarsh Priorsban.
És a 21. oldalon kezdetét veszik a múlt, melyből feltárul előttünk 5 fiatal nő élete a második világháborúban. A főszereplőink közt van egy amerikai nő -aki elmenekülve botrányos cselekedete elől, férjhez megy egy angol férfihoz, így kerül a kis faluba-, egy Ausztriából menekülő zsidó nő a kisfiával -szinte az utolsó pillanatban menekítették ki őt a zsidó üldöztetés elől. De míg ő épségben Angliába jutott, vajon mi történt az otthon maradt szüleivel és testvéreivel?-, egy botrányairól híres londoni kisasszony -tudjátok, fiatal, bohém, bulizós, lázadó karakter, hatalmas szívvel-, egy munkásnegyedből származó lány -vajon elszakadva a szigorú édesanyától, bajba fog-e kerülni a fiatal lány?- és egy lelkész lánya -aki titkon az egyik főszereplőnkkel nem nagyon szimpatizál. Vajon miért?-.
Az 5 nő sorsa a háborúban keresztezi egymást a kis faluban.
Vajon mi lesz velük? Hogy alakul a sorsuk? Túlélik a háborút?
A történet legvégén újra 1995-ben vagyunk. Amikor is eljutunk a fülszövegben is ígért "bosszú állásig". De vajon miért kell bosszút állniuk?

Mint ahogy fentebb már említettem, nagyon szerettem ezt a történetet.
Nem csak azért, mert történelmileg maximálisan hitelesnek találtam, hanem azért is, mert az írónő nagyon szeretnivaló, jól kidolgozott karaktereket hozott létre. Mindegyik fiatal nőt szerettem. Kit azért, mert annyira ártatlan volt, kit azért, mert aranyból volt a szíve, kit az egyszerűsége miatt, kit a "nemessége" miatt. ... Mindegyik szereplő nagyon a szívemhez nőtt és nagyon izgultam a sorsuk alakulásáért.

Egyetlen negatív észrevételem van csak. Nagyon nem nyerte el a tetszésemet a bosszú. Értem, megértem ... de amikor eljön a bosszú pillanata, annyira hidegvérűek lettek a főszereplők, hogy valahogy nem illett a karakterükhöz. Megértem, hogy így tört felszínre a rengeteg fájdalom, a félelem, a veszteség, de nem ... akkor sem ... nem így kellett volna ... De nem ítélkezhetek. :o(

Csak ajánlani tudom a figyelmetekbe ezt a könyvet. Ha érdekelnek titeket az ilyen történetek, ne hagyjátok ki! Az írónő remekül fogalmaz, remekül vezeti a cselekményt és fantasztikus karaktereket hozott létre. Ne hagyjátok ki! Nálam kedvenc született.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése