2015. december 22., kedd

Az emlékek őre- film

Ó, hogy én ezt a filmet mennyire szerettem! Bevallom, a könyv mellett kismilliószor elmentem a könyvtárban, kb. ha 1X levehettem a polcról, hogy belekukkantsak, majd vissza is tettem. De ha tudtam volna, hogy ennyire jó lesz, tuti nem hagytam volna, hogy ott árválkodjon.

Miről szólt a film?

"Egy tökéletes jövőben, ahol nincs háború, fájdalom, szenvedés, az ifjú Jonas is megkapja életre szóló feladatát a vének tanácsától. A mentorával töltött idő alatt azonban ráébred, hogy mekkora árat kell fizetnie mindenkinek ezért a színtelen békéért. Az emlékek ifjú őre letér a kijelölt ösvényről és a szabályokat felrúgva azt teszi, amiről azt gondolja, hogy helyes."

Véleményem?

Mint ahogy már említettem, imádtam! Kezdetben Beavatott beütése volt (bár inkább a helyes fogalmazás az lenne, hogy a Beavatott ütött erre a történetre), de másképp alakult.
Nagyon szerettem Jonas karakterét, ahogy feltárult előtte a múlt, ahogy reagált a fájdalomra és a történelemre. Annyira ártatlan, fájdalmas volt! És annyira megmaradt bennem, amikor látta, ahogy az elefántot megölték, utána meg a háború látványa. ... Végigfutott bennem, hogy miért is tesszük azt a Földdel, amit teszünk? Tényleg ilyenek vagyunk, néha szinte állatok?
A történet nem csak nagyon látványos, megrendítő, de nagyon elgondolkodtató is, csak ajánlani tudom a figyelmetekbe, ne hagyjátok ki!

Akik olvasták a könyvet: a könyv is ugyanilyen jó? Tervbe vettem, hogy beszerzem az egész könyvsorozatot. Igen, sorozatról van szó, a 4. rész 2013-ban jelent meg az Animus gondozásában.

4 megjegyzés:

  1. Nekem tetszett mind a film, mind a könyv. Bár a könyv egy kissé más, mivel ugye a filmben eleve idősítették a karaktereket, volt, ami kimaradt, de alapjában véve mindkettő jó a maga nemében. Én ajánlom a könyvet, mert bár kevésbé akciódús, az ottani világ valahogy jobban megismerhető belőle.

    VálaszTörlés
  2. Én csak a könyvet olvastam, azt sem mostanában... Jó könyv, valószínűleg kicsit lassabb folyású, mint a film. Az maradt meg a legjobban, hogy nagyon meglepett és megdöbbentett a vége. Nem tudtam, hogy van folytatása, megpróbálom megszerezni majd :)

    VálaszTörlés
  3. @Andro: igen, kicsit számomra fura is, hogy könyvben 12 éves a főszereplő, a filmben meg hát pár évvel idősebb, na de nyilván így tudták izgalmasabbra, kicsit "felnőttesebbre" összehozni. :o) De ettől függetlenül nem szeretem amikor egy film ilyen fontos részletben eltér a könyvtől.

    VálaszTörlés
  4. @SzököttKutya: igen, vannak folytatások, de mindegyik kötetnek más a főszereplője. :o)

    VálaszTörlés