2011. október 2., vasárnap

Szeptemberi összegzés

Amikről szeptemberben írtam

Szépirodalom


Szerb Antal: A Pendragon legenda (5*) c. regényének olyan 10 éve egyszer már nekiálltam, de befejezni nem tudtam. Viszont éreztem, hogy MOST eljött az ideje. Olvastam a buszon, vonaton közlekedve, fürdőkádban, Gyerkőcöm nappali alvása során, éjszakánként. Magába szippantott, elvarázsolt. Így kell regényt írni!
Madách Imre: Az ember tragédiája (5*) az egyik kedvenc kötelező olvasmányom volt a gimiben. Így 10 évvel az első olvasása után is ugyanannyira tetszett.
Nagyon kíváncsi voltam a sokak által legjobb Jodi Picoult regénynek tartott A nővérem húgára (5*). Fantasztikusan megírt, sokkoló, döbbenetes, elgondolkodtató történet arról, hogy mire képes a szülő a gyermekéért, hol lehetnek a határok, amiket nem szabadna átlépni. Kérdések, válaszok, de leginkább kétségek. Olvasmányos, magába szippant és nem ereszt. Tényleg a legjobb Jodi Picoulttól, olvassátok el!
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája (5*) c. regényéről csak áradozásokat olvastam és épp emiatt, kicsit félve vettem kézbe. Muriel Barbery fantasztikusan ír. Könnyed, gördülékeny a stílusa, olvastatja magát. Nem lehet rá azt mondani, hogy szenzációs, de mégis ad valami pluszt a gondolataival.

Történelmi


Sok jót olvastam már a romantikus regények kedvelőitől Anya Seton: Katherine 1. (4*) c. regényéről. A történet olvasmányos, érdekes, romantikus volt, de nem aratott maximális győzelmet nálam. Ettől függetlenül a folytatásra is kíváncsi vagyok.
Amikor először láttam a könyv borítóját és olvastam el a fülszövegét, az alapján teljesen más történetet festettem le magamban. Inkább nevezném a Pillangó a szélbent (3*) életrajzinak, mint "sima" regénynek.

Krimi/thriller/fantasy/szórakoztató irodalom


S. J. Watson: Mielőtt elalszom (5*) c. regénye nem egy romantikus kis tingli-tangli, hanem vérbeli thriller. Sokkoló, döbbenetes. Nagyon tetszett!
Diana Rowland: A Démon jele (4*) c. regénye nem volt rossz sőt, összességében nézve jó volt, de mégis nagyon lassan haladtam az olvasásával, egyszerűen nem éreztem késztetést a folytatására. Pedig az írónő mesterien felépítette a regény világképét, jól fogalmazott, igazán nem volt baj a történettel, de valami plusz nekem hiányzott belőle.

Ifjúsági regény/manga


Az Alaska nyomában (3,5*) különösebben nem fogott meg és nem hagyott bennem maradandó nyomot, ugyanakkor olyan hangulata van, amit kevés író tud elérni. Tipikusan olyan regénynek érzem, ami mindenkinek mást tud sugallni. Engem az élet elmúlására emlékeztetett.
Svetlana Chmakova: Esti tagozat 1. (5*) c. mangája nagyon tetszett, nem hittem volna, hogy ennyire el fogja nyerni a tetszésemet. Izgalmas, fordulatos, az illusztráció nagyon jól kidolgozott. Néhol humoros, néhol feszültséggel teli, nagyon jó!
Arra számítottam, hogy az Éjféli bál (3*) hasonló lesz a Beastly-hez. Mese átdolgozva, átültetve a "mindennapokba" úgy, hogy a mese hangulata ne vesszen oda. Nos, megmaradt egyszerűen csak mesének, a szó szoros értelmében.
Nagyon tetszett Krystyna Kuhn sorozatának első része. A játék, bár lassan indult be, de izgalmas, rejtélyes és legfőképpen misztikus volt. Nekem amolyan "Lost" fílingje volt az egésznek. Nagyon vártam, hogy kézbe vehessem A katasztrófát (3,5*), ugyanazt a hangulatot reméltem, mint az első részben.
Dagmar Chidolue: Toni, te drága! (2,5*) 80-as évekbeli ifjúsági füzetecske. Teljesen más, mint a mostanság olvashatóak, de tán pont emiatt érdekes. Igaz, hogy nem izgalmas, nincs olyan jól megfogalmazva, érzed, hogy nincs minden a helyén, túl darabos, az érzelmek sem az igaziak, ugyanakkor meg mégis úgy ahogy van, elfogadod.

Gyermekirodalom


Nálunk nagy kedvenc a Bori sorozat, az újabb 3 rész is elnyerte a tetszésünket. A Bori, a balerina inkább a kislányok titkos álmait eleveníti meg, a Bori a fogorvosnál szerintem az egyik legnélkülözhetetlenebb rész a sorozatból, a Bori születésnapja pedig az édes gyerekzsúrokat eleveníti fel.
A Játékok Mickeyvel és barátaival 1. nagyon jó ötleteket ad arra, hogy miket lehet játszani a szabadban, a lakásban és bizonyos ünnepekkor, alkalmakkor.

Ez a hónap most inkább a felnőtt irodalomról szólt, mint a gyermek-és ifjúsági irodalmi könyvekről. A legnagyobb kedvenc az új olvasásokból A nővérem húga és a Mielőtt elalszom lett. A legkevesebb csillagot pedig a Toni, te drága! kapta.

És amiket szeptemberben kaptam, vettem, vagyis egyszer majd ezekről is írok (bár A völgy 2. már sorra került):


Aminek legeslegjobban örültem, az a Spellman nyomozóiroda volt, amire nagyon rég óta fájt a fogam és 399 Ft-ért sikerült hozzájutnom az Auchan akciói között. Ugyanígy járt a Titkok is, 499 Ft. A Dafke 500 Ft, a Kedves Zoe! pedig 600 Ft volt az újságos pavilonokban. A Jézus szeret engemet molyon keresztül vettem 1000 Ft-ért, a másik 3 recenziós példány.

Ami a blog életét illeti, kezdetét vette Az Olvasók Viadala 1.. A muffinos díj hozzám is eljutott, köszönöm újra azoknak akiktől megkaptam, ill. sabloncsere is történt az ősz jegyében (Itt van az ősz, itt van újra ...). A közös könyvesünkön kérdőíves játék folyt egy Alaska nyomában 1 példányért, tegnap nyertest hirdettünk.

Mire számíthattok októberben?
Nos, már elolvastam 7 könyvet amikkel adós vagyok még bejegyzés tekintetében, ebből 2 mindenképp sorra fog kerülni (Akit egy angyal megcsókolt; Theodore Boone a kölyökügyvéd), már megírtam a bejegyzéseket, de még kotlok rajtuk. Az Angyalvér és a Ha maradnék is az elolvasott könyvek között szerepel, nagyon tetszettek, igyekszem ezekről is "megszülni" a bejegyzéseket minél előbb. :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése