2011. október 7., péntek

Patrick Ness: Válasz és kérdés

Patrick Ness Chaos Walking trilógiájának első része a Kés a zajban elnyerte a tetszésemet, így izgatottan vártam a folytatását. Nagyon érdekesnek találtam az első rész világképet és a maga módján elgondolkodtatónak, hogy az emberi agresszió tán nem kioltható?
A történet a jövőben játszódik egy másik bolygón, ahol az emberek egy része letelepedett. Ami fura, hogy nincsenek nők és a lakók hallják egymás gondolatait. Todd az egyik főszereplőnk, akinek a férfivé válása előtt el kell menekülnie a városból új ismerősével Violával, a város pedig a nyomukban. A Kés a zajban lényegében a menekülésükről szól, közben feltárul a múlt és természetesen a legizgalmasabb résznél ért véget a kötet.
A nyáron hozzáférhetővé vált a szerző kis novellája a Viola, ami amolyan előzménye a történteknek. Miért épp Violáék lettek a kiválasztottak és egyáltalán mi történt velük? Szerintem nagyon jó elolvasni ezt a Válasz és kérdés kezdete előtt, valahogy jobban át lehet látni a történteket.

A Kés a zajban ott ért véget, hogy Todd a sebesült Violával egyenesen az őket üldözők kezei közé menekülnek. A két fiatalt szétválasztják, lényegében az egész történetben külön szerepelnek, nem nagyon találkoznak. Mind a ketten más-más befolyása alá kerülnek, ami a végzetük felé sodorja őket. Aztán váratlan fordulat következik be, a lázadás és ezzel a harc kezdetét veszi. De mindaz ami történik, csak az előjáték ahhoz, ami nagy eséllyel a harmadik kötetben várni fog a szereplőinkre. ...

Volt egy elképzelésem arról, hogyan fog folytatódni a sorozat, nos a Válasz és kérdés ezen a téren számomra teljesen váratlan fordulatot vett, nem számítottam azokra a történtekre, amikkel a szerző megcsavarta a történetét. Válaszokra számítottam a kérdéseimre, de igazán a "Válasz" nem is az olvasók, hanem mintha a férfiak, ill. Todd kérdéseire felelne meg. Metaforikus az egész.
Már az első részben is úgy éreztem, mintha a színfalak mögött nagyon komoly gondolatokat próbálna az író megfogalmazni, ez ebben a kötetben még jobban érződött. A nők elnyomása a "régi" időkre emlékeztetett vagy akár egy alá-fölé rendelt hierarchikus rendszerre. Ahogy pedig a szpakkerekkel bántak a férfiak, nekem az első perctől kezdve az jutott eszembe, hogy a németek hogyan bántak a zsidókkal. Ugyanaz a táborba tömörítés, a megjelölés, "állatok vagytok" és akár a kiirtásuk gondolkodás nélkül. Nagyon érdekesnek és elgondolkodtatónak tartom ezt a szálat, ami végülis a második kötet végéhez, a nagy ütéshez vezetett. Nagyon izgalmasan ért véget, lehet rágni a körmünket, hogyan fog folytatódni majd a harmadik rész.
Maximálisan elégedett vagyok a folytatással. Nem olyan izgalmas, mozgalmas, fordulatos, mint a Kés a zajban, hanem inkább elgondolkodtatóbb, de épp emiatt tartalmasabb. Ifjúsági regény ízig-vérig. Izgatottan várom a befejező részét a trilógiának.

Megjelenés: The Ask and the Answer- Chaos Walking Book Two (2009.)/Válasz és kérdés (2011. Vivandra Könyvek)
Sorozat: Chaos Walking Trilógia- 2. rész
Oldalszám: 498
Ára: 3500

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése