2012. november 17., szombat

Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év

Eredeti címe: Someone Like You (1998.)
Kiadta: Kelly Kiadó (2009.)
Oldalszám: 283
Ára: 2980
Forrás: saját
Halley és Scarlett évek óta legjobb barátnők. Megosztják egymással titkaikat, ruháikat és szerelmeiket. Mások  szemében Scarlett a népszerű, feltűnő lány, Halley csak a csendes barátnő, ám ő nem bánja:  ketten tökéletesen kiegészítik egymást. A gimnázium harmadik évének elején azonban megbillen az egyensúly. Először Scarlett barátja, Michael – az évfolyam legendája, akivel  boldogan randizna az iskolában az összes lány – meghal egy motorbalesetben. Aztán Scarlett hamarosan megtudja, hogy Michael gyermekét hordja a szíve alatt. Életében először Scarlettnek van igazán szüksége Halleyre. Ám bármennyire igyekszik is Halley, meg kell küzdenie a saját problémáival is – próbál eltávolodni parancsolgató anyjától, miközben élete első komoly kapcsolatát éli meg. Lehet, hogy Halley és Scarlett barátsága megroppan a súly alatt, de soha nem törik meg… mert az igazi barátságban az ígéret örökre szól. Sarah Dessen stílusa egyedi, derűs, szívbemarkoló és hiteles. Mindenki, akinek volt valaha legjobb barátja – vagy első szerelme – érteni fogja sorait. 



Nagyon sok jót olvastam erről a könyvről. Vannak, akik szerint jobb, mint a Tökéletes (nem olvastam még, de állítólag az a legjobb tőle), mások szerint nem, de mindenki egyetértett abban, hogy jó.

Egy felejthetetlen év. És ez mindent magába is foglal. Egy év, két 16 éves lány életéből. Egy év, ami mindent megváltoztatott.
Scarlett és Halley már évek óta a legjobb barátnők. Mindig számíthatnak egymásra, bármire képesek lennének egymásért. Aztán egy napon beüt a nagy krakk. Scarlett barátja meghal motorbalesetben és a lány hamarosan rájön, hogy gyermeket vár tőle.
Mit bír ki a barátságuk? Scarlett megtartja vajon a kisbabát? Továbbra is számíthatnak majd egymásra?

Nagyon könnyed a történet, de a mögöttes tartalma súlyosabb. Babavárás, a felelősség, az első szerelem, a szüzesség elvesztése, szülő-gyermek kapcsolat. Mindezeket érinti a könyv. És persze a középpontban egy nem mindennapi barátság áll.

Halley már az elejétől kezdve nagyon szimpatikus volt számomra, de az anyukája többször is kiverte a biztosítékot. Sokszor úgy éreztem, hogy csak kihasználja a lányát, hogy ez a hatalmas anya-lánya boldogság csak álca. Hiába rendeznek csajos bevásárlókörutakat, hiába hangoztatja, hogy ők a legjobb barátnők, az egész annyira nevetséges volt azzal a tudattal, hogy aztán mindent kitálal a könyveiben. Mintha Halley kísérleti nyúl lenne, hogy kell gyereket nevelni, faggassuk ki mi foglalkoztatja a tiniket, írjunk ebből könyvet -tegyük hozzá, hogy Halley amolyan jókislány- és akkor kész is, elkönyvelheti mindenki, hogy zseni a pszichológus anyuka, mindenkinek utánoznia kell. Na ja. De vajon eljön-e az a perc, amikor ez a jókislány kitörni akar majd?
Scarlettről nehéz írni, nem sikerült belopnia magát a szívembe. Kedves volt a karaktere és úgy érzem, hogy nagyon felelősségteljesen döntött, de valahogy akkor sem.

Nagyon olvasmányos, elgondolkodtató történet, ajánlom nem csak tizenévesek figyelmébe!

"... legjobb barát nélkül az élet csúf, szörnyű hely."
(30. o.)

Más az írónőtől:
Sarah Dessen: Figyelj rám!
Sarah Dessen: Altatódal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése