2014. február 1., szombat

Letye-petye-lepetye 34.

Várható februári megjelenések

A teljesség nélkül


Várható megjelenése: feb. 14.
"Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modernkor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől. A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozófikus szépségű regényben bármi megtörténhet - s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.
Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában…
A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.
A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crow főszereplésével mutatják be a mozik világszerte. Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője."

Várható megjelenése: feb.3.
"Egy hajnali órán holtan találják a kölni kereskedőasszony, Alyss férjét, Arndt van Doornét. A holttest mellett öntudatlanul ott fekszik a köszörűsmester, Mats. A nyomozással megbízott, sajátos eljárást követő ülnök szerint egyértelmű, ki követte el a gyilkosságot, noha a gyanúsított nem emlékszik semmire. Alyss és testvére, Marian azonban hisznek barátjuk ártatlanságában, ezért elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot. A nyomozás előrehaladtával egyre több a megválaszolatlan kérdés és a lehetséges gyanúsított. Vajon mi dolga volt Kölnben a városból kitiltott Arndtnak? Hogyan került az elkábított Mats a gyilkosság helyszínére? Miért áll az ülnök érdekében, hogy több bizonyítékról tudomást se vegyen?
Mindeközben Alyss háznépének élete tovább bonyolódik: új szerelmek szövődnek, eljegyzések és házasságok köttetnek, egyesek útra kelnek, mások hazatérnek... És végre az asszony előtt is felsejlik a boldog jövő reménye.
Andrea Schacht (A kölni rejtély, Hozomány, A sólyom visszatér) regényfolyamának negyedik részében Alyss váratlan eseményekkel, saját érzelmeivel, sőt egy titokzatos hódolóval is kénytelen szembenézni."

Várható megjelenése: feb. 6.
"Észak-Norvégia, az 1800-as évek közepe. Dina Gronelv sorsa megpecsételődik, amikor gyermekkorában egy tragikus baleset során saját édesanyja halálát okozza. Fájdalmában és dühében apja egy tanyára száműzi, ahol nem részesül megfelelő nevelésben, ezért évekkel később teljesen elvadulva tér vissza a családi birtokra. Apja barátját, Jacobot azonban megbabonázza a lány ellenállhatatlan erotikus kisugárzása. Az öntörvényű és különc Dina tizenhat évesen férjhez megy a nála jóval idősebb férfihoz, aki azonban rejtélyes körülmények között nem sokkal később meghal. Az újabb tragédia után Dina megnémul, de gyermeke születése visszahozza az életbe, és hamarosan a gazdaság irányítását is kezébe veszi.
A Dinából áradó nyers erő mindenkire hatással van: vágyai és ösztönei irányítják, de igazságot tesz a körülötte élők között. Már érett nőként ismeri meg az orosz utazót, Leo Zsukovszkijt, akibe életében először szerelmes lesz. Vajon megtalálja-e végre a boldogságot?
A regényből 2002-ben azonos címmel nagy sikerű film készült Maria Bonnevie és Gérard Depardieu főszereplésével, melyet a hazai mozik is bemutattak."

Várható megjelenése: feb. 10.
"Izzó szexualitás és erotika.
Egy fiatal nő története, akinek egyetlen emléke sincs, amelyre öröm volna visszagondolni. Mígnem a múltjából érkező fuvallat életre nem kelti vágyakkal teli képzeletét.
Janey Mackay nem akar mást, mint végre maga mögött hagyni fájdalmas múltját. Itt az ideje, hogy a saját lábára álljon és nővé váljon, de a bátyja, Natches a széltől is óvja. És nem ő az egyetlen...
Amióta látta a lányt bikiniben, Alex Jansen őrnagy igyekszik elfojtani magában a tüzet, amelyet Janey gyújtott benne. Ha csak megérintené a lányt, halál fia lenne - ezt a Mackay fiúk garantálják. Álmainak és szenvedélytől izzó képzeletének lányalakja mind ez ideig szerelem nélküli légüres térben élt, tartott a férfiaktól, akikről úgy vélte, veszélyt hoznának rá. Alex eltökéli, hogy bebizonyítja neki az ellenkezőjét, méghozzá hosszú - gyakran kínzóan lassú - ölelésekkel.
Mindenki biztos benne, hogy Janey végre szabad, hiszen kínzója már alulról szagolja az ibolyát. Aztán valaki hátborzongató üzeneteket kezd hagyni a lánynak, és Alex nem nyugszik, amíg végképp biztonságban nem tudja. És amíg teljesen az övé nem lesz - testestül-lelkestül..."

Várható megjelenése: feb.6.
"Megan,a legkisebb lányát, Emmát a harmadik születésnapján látta utoljára. Azóta két év telt el, de ő még most is valamennyi szőke kislány arcában a saját lányát véli megpillantani - az élelmiszerboltban, autók ablakában, az orvosnál. Mindenáron meg akarja találni, csakhogy eltökéltsége lassan rögeszmévé válik.
Ugyanabban a kisvárosban él a nyugdíjas Jack, aki bolondul kis unokájáért, Emmie-ért. Ám örömét megzavarja felesége, Dottie viselkedése, titkolózása Emmie-vel és a gyermek édesanyjával, Maryvel kapcsolatosan. Dottie-n az időskori elbutulás egyre jobban elhatalmasodik, és Jack képtelen nem gondolni arra, hogy felesége valami sötét titkot rejteget előle.
Jack és Megan története a kisvárosban évente megrendezett vásár alkalmával fonódik össze, ahol Megan véletlenül lefényképezi a kislányt és a nagyszüleit - és lehet, hogy tette katasztrófához vezet, mindkét család számára."

Várható megjelenése: feb.14.
"A fiú a hosszú utat választotta. A lány azt, amelyik sehová sem vezet. De a véletlen úgy hozta, hogy mind a kettő ugyanoda vitt...
Amikor minden darabokra hullik, a szerelem akkor is megmarad...
Camryn Bennett soha nem volt még boldogabb, mint most. Öt hónap telt el azóta, hogy egy távolsági buszon megismerkedett lelki társával, Andrew Parrish-sel - és nem az esküvő lesz az egyetlen különleges esemény az eljövendőkben. Camryn idegesen, mégis izgatottan várja, hogy leélhesse az életét Andrew-val - azzal a férfival, akiről a szíve mélyén tudja, hogy örökké szeretni fogja. Oly sok minden áll még előttük - mígnem váratlanul bekövetkezik a tragédia.
Andrew nem érti, hogyan történhetett velük ilyesmi. Próbál továbblépni, és azt hiszi, Camryn is ezt teszi. De amikor rájön, hogy Camryn titokban iszonyatosan szenved, és a fájdalmat önpusztító módszerekkel igyekszik elnyomni, kész bármit megtenni, hogy visszahozza a lányt az életbe. Be akarja bizonyítani, hogy a szerelmük mindent legyőz. Andrew úgy dönt, hogy újabb, reménnyel és szenvedéllyel teli utazásra viszi Camrynt. Már csak arról kell meggyőznie a lányt, hogy vágjanak bele..."

Várható megjelenése: feb. 18.
"A századfordulós Bécs pezsgő, dekadens világában járunk. Minna Bernays, az éles eszű, tanult társalkodónő hirtelen munka nélkül, az utcán találja magát. Bécs az avantgárd művészek és a forradalmi gondolatok otthona, ahol azonban egy ifjú hölgy számára még mindig a házasság jelenti az egyetlen biztonságot. Minna azonban ennél jóval többre vágyik, és kétségbeesésében nővéréhez, Marthához fordul segítségért.
Ám Marthának is megvan a maga gondja: hat gyermeket nevel, túlhajszolt, közönyös férje pedig nem más, mint a zseniális, ám zsarnoki természetű Sigmund Freud. Freud ebben az időszakban sokat küszködik, kollégái kerülik, szexuális késztetésekkel, ösztönökkel és perverziókkal foglalkozó elméletei pedig támadások kereszttüzében állnak. Martha megdöbbentőnek és visszataszítónak találja férje "pornográf" munkáját, Minnát azonban lenyűgözik Freud korszakalkotó felfedezései.
Minna mindenben Martha ellentéte: intellektuális kíváncsiság hajtja, vonzó és szenvedélyes. Freud szellemi társa lesz, ám a felszín alatt valami ennél sokkal mélyebb is lappang. Valami, amitől egyikük sem menekülhet.
A szerzőpáros a szerelem, a hűség és az árulás e lenyűgöző történetében egy kivételes nő portréját rajzolja meg. Egy nőét, aki gyötrődött a testvére iránt érzett szeretet és a pszichoanalízis megteremtője iránt érzett elsöprő szerelem között."

Várható megjelenése: feb.5.
"A tizenkilenc éves Cheyenne megpróbálja tökéletesnek mutatni az életét, hogy elfedje múltja emlékeit. Amikor első főiskolás évében belefut a barátjába, aki egy másik nővel van, e tökéletes kép veszélybe kerül. A huszonegy éves Colt sosem akart főiskolára menni, és sose számított rá, hogy viszi valamire az életben, de mivel haldokló anyjának az a kívánsága, hogy végezze el a főiskolát, nincs más választása, mint úgy tenni, mintha ezt szeretné. Cheyenne-nek szüksége van egy álbarátra, hogy visszaszerezze volt fiúját, Coltnak pedig pénz kell, hogy gondoskodjon a mamájáról, úgyhogy alkut kötnek, amely mindkettőjüknek előnyös. De mi van, ha Cheyenne múltja nem olyan, amilyennek gondolja? Nemsokára már egy másik játszmát játszanak - belegabalyodnak egymásba, hogy elfeledjék fájdalmukat. Minél jobban játsszák a játszmát, annál inkább érzik az egyetlen valóságos dolognak. Cheyenne is, Colt is tudja, hogy az élet sosem könnyű, de egyikük sem számít a tragédiára, amely azzal fenyeget, hogy véget vet játszmájuknak, és örökre elválasztja őket."

Várható megjelenése: feb. 3.
"Jack és Lexi kapcsolata igencsak rendhagyó. Két év hallgatás után a lány kap egy telefonhívást, s ez mindent megváltoztat.
Micsoda dolog, hogy Jack, az exvőlegénye arra kéri, egyengesse az útját az új nőjénél, Bekah-nál? Mindazok után, amit együtt átéltek? Ráadásul a férfi a közös múltjukra hivatkozik! Lexi nem akar hinni a fülének.
Vajon hogyan viselkedik Lexi ebben a szívszorító drámában? Szakít egykori jegyesével, de most már tényleg és igazán? És mit ügyködik Bekah meleg fivére, aki, úgy tűnik, mindig jó időben van jó helyen? Ki lehet-e bogozni egy elképzelhetetlenül gubancos, titkokkal teli múltat? Kész katasztrófa.
Lexi Atlantába utazik Jack után, hogy végre állásfoglalásra késztesse a férfit. Vajon az előttük sorakozó számtalan akadályt sikerrel veszik vagy elbuknak?"

2 megjegyzés: