2013. július 1., hétfő

Kathy Reichs: Virals- Fertőzöttek

Lehet, hogy most sokan ki fognak nevetni, de én bizony nem tudtam sokáig, hogy a Dr. Csont c. sorozat, könyvek alapján készült. Amit persze sajnálok, ugyanis nagyon szeretem a sorozatot.
Kedvelem Bonest, a zseni tudóst, aki mindenkit kenterbe vág, ha a tudományokról van szó, de ha az emberi érzelmekről, az emberekről, akkor lenne még mit tanulnia. Booth pedig, hát igen, már csak miatta is megéri nézni a sorozatot. :oP
Amikor megtudtam, hogy a sorozat írónőjének magyarul is megjelenik az első ifjúsági regénye, gondoltam ezzel kezdem az ismerkedést a stílusával. Nem tagadom, hogy amolyan "mini Dr. Csontra" számítottam és lényegében meg is kaptam.

A Virals széria jelenleg három részből áll (Virals-2010., Seizure-2011., Code-2013.), de ha minden igaz, akkor jövőre megjelenik az Exposure is. Magyarul egyelőre az első olvasható.

Tory, Bones unokahúga és "örökölte" a génjeit. Vagyis a 14 éves lány zseni, de ugyanúgy mint Bonesnál, aminek nincs köze a tudományokhoz, ahhoz jóval éretlenebb. Az édesanyja meghalt, így fél évvel ezelőtt költözött az addig sose látott édesapjához, Kithez. A lány elég nehézkesen illeszkedik be az iskolájába, évfolyamokat ugrál át a tudása miatt, de 3 barátra szert tett azért. Ők lennének Hi, Ben, Shelton, szintén kiemelkedő képességűek. Nem mondom, hogy nem tartom furának, hogy mindegyik fiú, de mivel Tory maga is elég fiús karakter, így megemésztettem, hogy rajta kívül más lány nincs a csapatban, de azért hiányzott.
A történet igazából két szálon fut, amik a végén összekapcsolódnak. Az egyiken megfertőződnek egy vírussal, aminek köszönhetően "különleges képességekre" tesznek szert. A másik oldalon találnak egy dögcédulát, fel akarják kutatni, hogy kié, majd érdekes fejleményekre jönnek rá a kutatás közben. Ezzel pedig egy titok nyomába erednek. ...

Maga a cselekmény az elején elég vontatottan, már-már unalmasan indult. A fertőzéses szál se hozott lázba, de miután a dögcédula nyomába kezdtek eredni, felpörgött minden.
Igazából tényleg olyan, mint egy Dr. Csont rész. Megvan a csont, a bűntény, a nyomába erednek a jeleknek, csak mindez megspékelve a fertőzéssel és a plusz képességekkel. Mindegyik szereplő valamiben kiemelkedőbb képességű, épp úgy, mint ahogy a filmsorozatban is.

Kellemes olvasmány, de amire szeretném felhívni a figyelmet: a Virals ifjúsági regény, nem pedig YA! A szereplők 14-15 évesek, nincs szerelem, stb., csak egy ifjúsági krimi és ennyi. A műfajában viszont nagyon jó kis olvasmány. Izgalmas, pörgős, fordulatos. És hát igen, a vége nagyot üt.

Az egyetlen problémám ami a kezdeti lassúságon kívül volt, hogy bár a fiatalok zsenik, mégis néhány dologhoz a korukhoz képest túl tapasztalatlanok voltak. Végülis Bonesból kiindulva ez megemészthető, de néhol akkor is zavaró volt, hogy bár 14-15 évesek, néhol jóval idősebbnek, néhol meg jóval fiatalabbnak tűnnek.

Ajánlom a kötetet a fiatal tizenévesek figyelmébe, Dr. Csont rajongóknak meg főleg! Remélem, hogy a folytatások is olvashatóak lesznek majd itthon.

______________
Eredeti címe: Virals (2010.)
Kiadta: Fumax Kiadó (213.)
Oldalszám: 382
Ára: 2995
Sorozat: Virals #1
Forrás: kiadó
Értékelésem:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése