2012. november 17., szombat

Fábián Janka: A német lány

Kiadta: Hungarovox Kiadó (2010.)-
Megjelent az Ulpius-ház Könyvkiadó
gondozásában is, idén.
Oldalszám: 276
Ára: 2500
 Forrás: könyvtár
"Sepp Weinbach, azaz Borpataky Jóska, a baranyai sváb fiatalember a német hadsereg századosaként vesz részt először Franciaország megszállásában, majd Sztálingrád ostromában. A két esemény más-más okból örökre megváltoztatja az életét. A háború után Bajorországban letelepedő férfit csakhamar utoléri a múltja, egy furcsa kislány, Rose alakjában. Rose, a hármas (magyarnémetfrancia) identitással rendelkező lány tizennyolc éves korában, a hatvanas évek elején diákként Párizsba kerül. A regény az ő boldogságkereséséről szól: vajon képes lesz-e megküzdeni a saját maga és a már csaknem húsz éve véget ért, de a lelkekben még dúló háború démonaival? Képes lesz megtalálni helyét egy családban, amelyet már a felbukkanása előtt is meglehetősen kusza viszonyok, elhallgatott titkok és fel nem dolgozott tragédiák jellemeztek? Végül pedig: többszöri próbálkozás után sikerül-e megtalálnia az igaz szerelmet?"

 

Nagyon szeretem Fábián Janka történeteit, de ez nem jött be, elég közepes volt. Igazából nem is látom benne az írónő stílusát, ami az eddig olvasott regényeiben felfedezhető. Ha nem tudnám, hogy A német lányt is ő írta, meg nem mondtam volna, annyira nem lehet ráismerni.

No de akkor kezdjük az elején.
Romantikus irodalom, ugyanúgy a múltban játszódik. Kezdődik minden a II. vgh. idején, amikor is a németek elfoglalják Franciaországot. Viszonylag elég jól bemutatja, hogyan éreztek a franciák, mi történt Sztálingrádnál és mi történt Németország veresége után. A háborúnak pedig milyen hatása lett.
Kicsit olyan érzésem van, mintha az írónő sok mindenre szeretett volna kitérni, de felesleges szálakat is beleszőtt a történetbe, amikkel csak teltek az oldalak, de fontosságuk igazán nem volt.
@Elhaym világosított fel a molyon, hogy jövőre jön a folytatása a történetnek, ez megmagyarázza a lezáratlan szálakat (mert azok is voltak), de felmerült bennem a kérdés, hogy vajon volt is betervezve folytatás vagy egyszerűen többen is felvettették ezt a problémát és erre az írónő megoldotta, hogy ezeket lezárja?

A karakterek valahogy nincsenek készen, nem kerültek közel hozzám, nem kedveltem meg őket, elég felejthetőek.
Összességében ez egy közepes történet, a leggyengébb az írónőtől eddig. Valahogy más, mint a többi.
Megszoktam, hogy van egyfajta lágyság, nőiesség a történeteiben, egy olyan stílus, amire azonnal rá tudom vágni, hogy fábiánjankás. Megkedvelem a szereplőket, át tudom érezni a velük történteket, a múlt megelevenedik. Igazán azt szeretem a regényeiben, hogy kombinálja mindazt, amit szeretek: a történelmet egy olyan fajta romantikával, ami valahogy jól esik.
A német lány nem ilyen. A történelmi szála ugyanúgy kidolgozott, de a szereplők és maga a cselekmény is, valahogy távoliak maradtak. Nem kerültek közel hozzám a szereplők, nem hatottak meg a velük történtek, hidegen hagyott, hogy mi lesz a sorsuk.
Ettől függetlenül nem vagyok csalódott és továbbra is nagyon kedvelem az írónő stílusát, de ezt igyekszem nagyon hamar elfelejteni. :o)

2 megjegyzés:

  1. én meg pont erre a könyver mondom azt, hogy végre egy olyan könyv, ami nem nyögvenyelősen vitt a 70. oldalig. A többi könyvét mindig le kellett tennem, mert egyszerűen nem indult el a cselekmény, és pár nap múlva újra kézbevenni, hogy hátha akkor most.
    A német lány viszont vitt és végre nem volt teljesen telerakva felesleges névelőkkel és körmondatokkal, meg elírásokkal. Nem tudom, lektor nincs a közelben nyomtatá előtt vajon!?
    Ennek ellenére nagyon szeretem minden könyvét, de legjobban A német lány tetszett! Emma sorozat jön utána, és a többi (Virágszál, Lotti öröksége, Az angyalos ház) követi.
    Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatásban :)
    Szép napokat!

    VálaszTörlés
  2. Ha rangsorolnom kéne, akkor nekem első helyen állna az Emma trilógia (bár az Emma lányát még nem olvastam). Utána jönne Az angyalos ház, Virágszál, A német lány. A Lotti öröksége még folyamatban van, így erről nyilatkozni nem tudok, hol lenne a helye a sorban. :o)

    VálaszTörlés