2012. július 3., kedd

Fábián Janka: Az angyalos ház

Megjelenése: Ulpius-ház Kiadó (2011.)
Oldalszám: 366 (a többi előzetes csak)
Ára: 3499
Forrás: könyvtár

Kiknek ajánlom?: mindenkinek! De aki
olvasta az írónőtől az Emma trilógiát,
azok semmiképp se hagyják ki!
Épp az előjegyzett Emma fiaiért mentem a könyvtárba, amikor csak úgy "véletlenül" ;oP odapillantottam az újdonságok polcra és megláttam Fábián Janka új könyvét. Nagyot dobbant pici szívem, kaptam is le, dobtam is a kosaramba és a regisztrálás után rohantam is haza a zsákmányaimmal.
Kicsit féltem, hogy milyen lesz egy Emmáéktól teljesen külön álló történet, de felesleges volt félnem, az írónő megint jó kis történetet hozott össze. Fiatalos volt, olvasmányos, kellőképpen keveredett a jelen a múlttal. Izgalmakban, fordulatokban se szűkölködött, szóval nagyon tetszett és élveztem az olvasását.

Az egész a "jelenben" kezdődik, amikor is Zsuzsa kisgyerekes tanárnő, aki megszállottan véd egy budai régi házat a lebontástól. Ez a bizonyos angyalos ház, ami a kis szoborangyalairól kapta a nevét.
Csakhamar a múltban találjuk magunkat, amikor Zsuzsa még csak elsős egyetemista és megismerkedik az angyalos ház egyik lakójával. Tudni kell, hogy nagyon rég óta vágyott arra, hogy egyszer belülről is megcsodálhassa az épületet, de alkalma nem nyílt rá. Aztán ez a bizonyos ismerőse, Etelka néni bemutatja a ház legidősebb lakójának, a 99 éves Hilda néninek.
Zsuzsa onnantól kezdve rendszeresen látogatja az idős asszonyt, aki mesélni kezd neki. A borítón olvasható, "Ha egy régi ház mesélni tudna ..." mondat kifejez mindent. Hilda néni ebben a házban élte le az egész életét. Ott volt fiatal, ott nőtt fel és élete végéig a már ismert falak között töltötte napjait.
Szóval a néni mesél, Zsuzsa pedig jegyzetel közben, mert amúgy történelem-magyar szakos tanárnak készül.

Hilda néninek köszönhetően 1910-ben kezdetét veszi a történet. Ekkor lett a fiatal lány 16 éves. A szüleivel és a húgával élt az angyalos házban, továbbá ő volt az "Angyalok" egyik tagja. A házban lakott az egyik barátnője az édesapjával, a nagynénje a lányával, a titokzatos Béla bácsi, akik a történet szempontjából fontosak.
Olvashatunk fiatalkori szerelmekről, vágyakról és megjelenik egy híres színész is, a kor bonvivánja, aki aztán összekuszál mindent. Ugyanis szerelmes lesz belé Hilda is, az unokanővére is, de a nagynénjét se hagyja hidegen a sármos férfi.
És akkor ott van még a Fantom is, a titokzatos fekete kabátos alak, aki néha-néha feltűnik a házban, meg egy költő, meg a színész felesége, meg az egész történelem és persze szerelem, szerelem.

Igaz, hogy eddig ez a harmadik Fábián Janka regény amit olvastam, de mindig a dédimet juttatja eszembe. Most is ahogy olvastam a lefestett kort, őt láttam magam előtt és néha rendesen zavarba jöttem. Igazán sose gondoltam bele, hogy nem volt ám ő se mindig a tekintélyt parancsoló idős néni, aki bár túl sokat nem beszélt, de elég volt csak egy picit megemelnie a hangját és azonnal elérte a célját. Ő is volt fiatal, ő is volt biztos bohém, ő is volt szerelmes.
Aztán elgondolkodtam ezeken a régi házakon, amikkel eddig csak Budapesten találkoztam. Mindig megcsodálom őket a villamosból, troliból, buszból, amiről épp lehet, de igazán sose gondolkodtam el, hogy milyen lehet bennük élni. Tán azért, mert a többségük lepusztult, nem nagyon vágyódnám a falai közé. De ahogy most belegondoltam, hogy amikor építették őket, amikor vigyáztak rájuk milyen szépek lehetettek! Igen, elképzelve őket, a múltban szívesen éltem volna én is egy olyan lakásban, aminek angyalos erkélye volt.

A lényeg a lényeg, hogy nagyon tetszett a történet. Persze nem tudtam megállni, hogy történelmileg ne nézzek utána a történetnek, ugyanazt tudom írni, mint az Emma fiainál. A fő történelmi szálat természetesen az írónő nem írta át, de vannak olyan szereplők, akik bár híresnek vannak feltüntetve, de kitalált (vagy épp másról mintázott) karakterek.
Az egyetlen dolog amit sajnáltam, hogy Hilda néni története nem lett végig mesélve, hogy az első világháborúnál megszakad. Hogyan folytatódott az élete? Mi lett vele? Hogyan élte meg a második világháborút és ami utána következett? Kár, hogy ezekről nem olvashattunk a könyvben.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett "Az angyalos ház". Csak úgy, mint a többi Fábián Janka könyvet, képtelenség letenni! Janka írói stílusa egyik kedvenc szintén magyar írónőméhez hasonlít, szóval egyszerűen falom az oldalakat...

    VálaszTörlés
  2. Én eddig csak az első két részt olvastam az Emma trilógiából és ezt, de mindegyik tetszett. :o)
    Neked melyik a kedvenced tőle?

    VálaszTörlés