2012. július 27., péntek

Barangolás 4.- Josephine, Franciaország császárnéja

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy nálam nem csak helyszínek, hanem életrajzok is feltűnhetnek a bejegyzésben.

Már megint jól a hónap végére maradt ez a rovat, de azért nem felejtettem el. :o) Először Fábián Janka Az angyalos ház c. regénye miatt angyalos házak képeit szerettem volna megmutatni nektek, de nagyon-nagyon nem jártam sikerrel vagy pedig én kerestem rosszul. :oS
Így maradt a B.) verzió, Josephine rövid kis élettörténete, Carolly Erickson: Joséphine- Napóleon kis paradicsommadara miatt:

Marie Josèphe Rose de Tascher de la Pagerie 1763. június 23-án született Martinique szigetén. 
15 évesen lett Alexandre de Beauharnais felesége, aki eredetileg a nővérét akarta feleségül venni, de mivel Cathérine-Désirée meghalt, beérte vele. Házasságuk nem volt boldog, 2 gyermekük született (Eugène, Hortense), de 1786-tól már külön éltek a férjével.
A forradalom idején a férjét és őt is bebörtönözték. Alexandre-t halálra ítélték, de Josephine megmenekült.
Megmenekülése után több befolyásos férfi szeretője is lett, majd végül megismerkedett a nála 6 évvel fiatalabb Napóleonnal, akivel 1796-ban házasodtak össze.
Josephine nagy népszerűségre tett szert, de nem tudta teljesíteni Bonaparte legnagyobb vágyát, így mivel trónörökösre szüksége volt a trónnak, 1810-ben elvált Napóleontól, aki aztán feleségül vette Mária Lujzát.
Fia Napóleon nyomására a bajor hercegnőt, Auguszta Amáliát vette feleségül, lánya pedig Napóleon testvéréhez ment feleségül. Lánya révén III. Napóleon császár nagymamája, fia révén pedig több európai királyi családban is élnek leszármazottai.
Válásuk után malmaisonban élte le életét. 1814-ben halt meg.

forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése