2012. július 14., szombat

Andrzej Sapkowski: Vaják I.- Az utolsó kívánság

Eredeti címe: Ostatnie zyczenie (1993.)
Itthon kiadta: PlayOn Magyarország (2011.)
Oldalszám: 287
Ára: 2990
Forrás: kiadó (recenzió)

Kinek ajánlom a figyelmébe?: Azoknak, akik
szeretik a sorozatot, továbbá mindenkinek
aki alapjáraton szereti a PC-s játékokat.
De azok is próbálkozhatnak vele, akik
csak a novellákra kíváncsiak, a játék
hidegen hagyja őket.
Kicsit félve, ugyanakkor nagyon érdeklődve kezdtem neki a Vaják I. olvasásának.
Miért féltem? Az a tévhit alakult ki bennem, hogy a könyv egy számítógépes játék alapján készült, nem pedig fordítva. Sose voltam nagy PC játékos (na jó, egyetlen mániám van a Farmerama, de láthatjátok, a nyugis játékokat szeretem, amikor csak kattintok a földre és eldöntöm, hogy krumplit vagy répát akarok vetni, meg adok tápot a nyulaimnak, baby boomkor meg bögyös tyúkokat ugrasztok össze), de anno a párom egy időben odáig volt a Mortal Kombat-ért és néha én is játszottam vele. Ebből kiindulva, elképzeltem magam előtt egy izmoktól dagadó pasit, aki más pasikkal küzd és kb. arra számítottam, hogy az ilyen elképzelt harcok lesznek szöveg formájában megörökítve. "Joe ekkor előjött egy balhorgossal, ettől Ed kifeküdt. De nem maradt sokáig a talajon, mert azonnal felugrott és gyomorszájon rúgta Joe-t. Emiatt Ed feje felett a plusz pontok megjelentek, Joe életerejét jelző ikon pedig a felére csökkent." Na, ... én dinka teljesen erre számítottam.
Ugyanakkor meg a fülszöveg annyira kecsegtető volt: lidércek, strigák, baziliszkuszok, vízbefúltak, hogy a fantasyt imádó szívem egyből repesni kezdett az örömtől. Aztán kinyitottam a könyvet és magam is meglepődtem azon, mennyire félrevezettem saját magamat.

Amit először is határozottan szeretnék megismételni: a Witcher, mint PC játék a könyv alapján készült, nem pedig fordítva! Az író amikor nekiállt a történeteinek, szerintem nem is gondolta volna, hogy egyszer számítógépes játék fog alapulni a történetein. Így annak is érdekes lehet az olvasmány, aki amúgy játékok terén nincs annyira képben, mint én.

Andrzej Sapkowski első novelláskötete 1986-ban került publikálásra, hatalmas sikert ért el Lengyelországban vele. A Witcher sorozat 4 novellás gyűjteményt és 5 regényt foglal magába.
A fő karakter Geralt, a Vaják I. fülszövegében is olvasott fehér hajú férfi, aki ismeri a mágiát és a harcművészetet is. Amúgy egy mutánsról van szó, aki szó szerint arra lett teremtve, hogy fenntartsa az egyensúlyt a világon az emberek és a természetfeletti lények között.
A kötetben 7 novella található, az egyik 7 részre osztva. Mindegyik különálló, de ugyanakkor mégis olyan érzésem volt, mintha még sem lennének azok. Mintha Geralt este nyugovóra térne, majd reggel kinyitja a háza ajtaját, szembe találja magát az újabb napi feladattal, aminek persze köze van a különböző lények legyőzéséhez és így épül fel a kötet. Nekem legalábbis ezt az érzetet adta.
A Vaják I. azzal kezdődik, hogy megérkezik Vizimába, ahol nagy szükség van a tudására. Történt ugyanis, hogy a király gyermeket nemzett a saját húgának. Az édesanya és a kicsi is belehaltak a szülésbe, de a szülésben segédkezők is vagy szörnyet haltak vagy megbolondultak. A kicsit eltemették, 7 évig nyugalom volt, aztán előmászott a sírból strigaként és elkezdett embereket felzabálni. Az első feladata Geraltnak, visszaváltoztatni a királylányt (ami még senkinek se sikerült, pedig jelentkező volt bőven, ergó holttestek is) vagy megölni őt. Vajon szerencsével fog járni?
És ehhez hasonló történetekre lehet számítani a további fejezetekben is. 


Olvasmányos, érdekes volt, a közepe felé már éreztem, hogy miért is készítettek belőle PC játékot, tökéletes rá. A cselekmény, a karakterek ábrázolása, mintha igazán csak arra született volna, hogy játékot hozzanak létre belőle.

Az utolsó kívánság kronológiailag a novellásgyűjtemény első része, nagyon sok nyelvre lefordították.
2001-ben egy TV sorozatot hoztak létre, majd egy filmet is ezek alapján, de mind a kettő hatalmas bukás lett.
Végül 2007-ben jelent meg a PC játék.

Forrás és további olvasnivalót találtok ezen az oldalon: http://hu.witcher.wikia.com/wiki/Andrzej_Sapkowski

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése