2016. május 5., csütörtök

Danielle Paige: Dorothynak meg kell halnia

Dorothynak meg kell halnia #1

Megmondom teljesen őszintén, nem vagyok abban biztos, hogy olvastam valaha az Óz a csodák csodáját, de gyerekkoromban bakelitlemezen (igen, az én gyerekkoromban még szó se volt CD-ről és DVD-ről, meg a fiatalabb társairól, azok csak később jöttek) többször is meghallgattam, illetve emlékeim szerint a filmet is láttam egyszer (de nagyon úgy rémlik, hogy rémisztőnek találtam).
Mindezek ellenére amikor megláttam a könyv borítóját és elolvastam a fülszövegét, nagyon kíváncsi lettem a könyvre. Hisz kiben ne keltené fel az érdeklődést egy olyan fülszöveg, mely szerint Dorothy visszatért valahogy Ózföldre, megszerezte a hatalmat és minden rosszra fordult?
Miután kézhez kaptam a könyvet, azonnal neki is estem. És bár kicsit sokáig tartott az olvasása az nem amiatt volt, mert nem tetszett volna, inkább az időhiány miatt. ;o)

A történetünk főszereplője Amy Kansesből. A lány lakókocsiparkban él az alkoholista anyjával és nem épp ő a kedvenc a középiskolájában. Egy napon aztán jön a tornádó, felkapja a lakókocsiban lévő lányt és elröppenti Ózföldre. 
Kezdetben Amy nem akarja elhinni, hogy oda csöppent ahová, de aztán el kell fogadnia, hogy nem bolondult meg, tényleg Ózföldön van. Majd szembesül azzal is, hogy semmi sem olyan, mint a mesében volt. Mintha minden a feje tetejére állt volna: a jók a gonoszak, a gonoszak a jók, Dorothy pedig egyenesen őrült, aki rabszolgasorsba taszított mindenkit.

"Mi történhetett, ami ezzé a mágiahalmozó fasisztává tette az egykori aranyos, ártatlan falusi kislányt?"

Amy csatlakozik egy rendhez, mely soraiban fontos feladatot kap: meg kell ölnie Dorothyt. Elkezdődik a felkészítése, megtanul varázsolni, majd álca segítségével bejut a palotába. Vajon sikerrel jár majd és megöli a Hercegnőt? Egyáltalán miket tapasztal majd ott?

Nagyon klassz kis olvasmány a széria első kötete, bár azt kell mondanom számomra kivételesen egyfajta csalódás volt, hogy sorozatról volt szó, nem került minden lezárásra azonnal. Szívesebben olvastam volna egy olyan történetet, melynek ott lesz a végén a boldog vég, mert hát Dorothyt szívből megutáltam. Volt olyan jelenet a könyvben, amikor szó szerint felfordult a gyomrom, nem sok kellett, hogy öklendezni kezdjek, mire képes az a r.banc.

"A lent a fönt, a fönt a lent. A Jók a Gonoszok, a Gonoszok a Jók. Változnak az idők. Ilyenné vált Ózfölde."

Eredeti címe: Dorothy Must Die (2014.)
Kiadta: GABO (2016.)
Oldalszám: 436
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Kedveltem Amyt, annyira más, mint Dorothy, ugyanakkor meg mégis valahogy hasonlít hozzá.
Kedveltem a boszorkányokat és nagyon jól megmutatja a történet, hogy sose minden csak fehér és fekete, valamint a jóság és a gonoszság annyira relatív.
Utáltam Dorothyt. Aki olvasta a történetet, annak magyarázat szerintem nem is szükséges hozzá.
Utáltam a Madárijesztőt, aki rémséges "Mengelévé" változott.
Utáltam az Oroszlánt, aki embereket zabált fel és a félelmükből táplálkozott.
Sajnáltam a Bádogkatonát, pedig utálnom kellett volna, de mégis.

A cselekmény? Olvasmányos, érdekes, könnyen lehet haladni vele. Maximálisan hű az eredeti történethez, eltérve természetesen attól, hogy a jók a rosszak, a rosszak a jók.
A vége? Sorozatról van szó, így gondolom sejtitek, hogy nem kerül pont a történet végére. De legalább egy őrülttel kevesebb lesz az utolsó sor végére. :o(

Ha olvastátok az eredeti történetet, ha nem, csak ajánlani tudom ezt a könyvet a figyelmetekbe, nekem tetszett. Kíváncsian várom a folytatását, remélem nem kell sokat várni majd a megjelenésére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése