2014. január 17., péntek

Sara Rattaro: Tiéd az életem

Az anyai szeretet és az odaadás, sok könyvben játszott már központi szerepet, Sara Rattaro pedig egészen különlegesen próbálta ezt most elénk tárni. Nem tartom a Tiéd az életemet a legjobban megírt ilyen történetnek, írták már meg mások sokkal szebben ezt az érzés, ugyanakkor ennek ellenére, mégis szinte végigbőgtem. 

Viola egy olyan édesanya, aki nem találja a helyét a Világban. Elég ingatag személyiség, aki nem érzi, hogy bárkinek is fontos lenne. Teherbe esett, gyermeket szült, férjhez ment, háziasszony, édesanya, de külön utakon keresi a boldogságát. Aztán jön a krakk, kap egy hívást a férjétől, hogy baj van. Rohan a kórházba, ahol szembesül azzal, hogy a 17 éves lánya haldoklik. Sürgősen új szervre lenne szüksége, az ideális donor pedig nem más, mint Viola. ...

"A jövőt eltervezheti az ember, előreláthatja, megelőlegezheti, de amikor elérkezik, mindig felkészületlenül találja őt.
Ezért aggódik miatta."

Belegondolni se akarok abba, milyen érzés lehet egy anyának, amikor közlik vele, hogy a gyermeke haldoklik. És itt merül fel a kérdés: mi mindent tennél meg, hogy megmentsd a gyermekedet? Feláldoznád érte az életedet? Gondolom sok édesanya gondolkodás nélkül rávágta, hogy igen.

Az anyai szeretetet, igazából lehetetlen megfogalmazni. Le lehet írni szavakkal, át tud jönni valamilyen szinten az érzés, de még se lehet olyan szinten átadni, ahogy ezt érezzük.
Abban a percben, amikor pozitívat tesztelünk, az életünk teljesen megváltozik. Hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy a szívünk alatt hordunk egy kis életet, aki többet jelent mindenkinél és mindennél. Gondolkodás nélkül, bármit megtennénk az életéért, mert nélküle nem tudjuk elképzelni a holnapot.

A Tiéd az életem a maga kesze-kusza, ide-oda időben ugrálós felépítésével, ezt akarta visszaadni. Bár Viola nem épp az anyaság megtestesítője, ugyanakkor mégis, mert meghozott egy olyan döntést, ami egyszerre helyes, ugyanakkor helytelen is. És miközben hol a múltban, hol a jelenben vagyunk, egyre közelebb kerülünk a megoldáshoz. Titkok derülnek ki, egyre jobban megismerjük ezt a nőt. Elgondolkodtató, szép gondolatokkal találjuk szembe magunkat az életről. Egyszerre érezzük, ahogy összeszorul a szívünk, elszorul a torkunk, robogunk a vég felé, ami tudjuk, hogy elkerülhetetlen. De vajon hogyan dönt Viola? Mire képes a lányáért?

Kihagyhatatlan kötetnek tartom a Tiéd az életemet!
______________
Eredeti címe: Un uso qualunque di te (2012.)
Kiadta: Athenaeum Kiadó (2013.)
Oldalszám: 172
Ára: 2990
Forrás: kiadó
Értékelésem:

2 megjegyzés: