2013. június 15., szombat

Blogsuli 2.

Ott tartottunk, hogy nem az egyszerűbb sablont választottad, hanem olyat, amin van átállítani való.  Feltöltötted, az "Elrendezés" fül alatt, nagyjából a helyére raktad az oldalelemeket, de most jön a neheze. Most nyúlunk bele a HTML kódokba.
Ami fontos:
1.) mielőtt bármit is elmentenél, mindig először ELŐNÉZETTEL megnézed, hogy jól csináltad-e. És ha igen, csak UTÁNA mented.
2.) minden kódnak van eleje és vége. Ha nem az egészet törlöd ki, akkor a sablonod teljesen szétesik.
3.) minden sablon más-és más. Nem biztos, hogy ugyanúgy van nevezve a te sablonodban is az, ami nálam, és ugyanott van, de egy kis gyakorlással tudni fogod, mi hol van, mit hol találsz és fel fogod ismerni ennek ellenére is a megfelelő kódot. A lényeg meg mindig ugyanaz.

Ha törölni szeretnéd a mozgóablakot a sablonodból

Erről van szó:


A Sablonok fül alatt találod, hogy HTML-kód szerkesztése. Ezt nyitod meg és kikeresel belőle egy ilyen, vagy ehhez hasonló részt. Amiről fel lehet ismerni a mozgóablak kódját, azt piros vonallal jelzem. Ahol ilyen szerepel nálatok, na az a kódja. Már csak meg kell keresni a kód elejét és a végét, de ilyesmi lesz:

kód eleje
kód vége
Ha szeretnéd megtartani a mozgóablakot, akkor úgy tudod egyénre szabni, hogy az '#' rész alatt a bejegyzés linkjét teszed be. A két ' marad, csak a # törlöd!
A "This is...", ide írod a címét vagy amit alá akarsz írni a kép alá.
"Go to...." ez meg egy rövidebb szöveg lehet a kép alatt.
Lényeg: ha törölni szeretnéd, akkor a kód elejétől, a kód végéig töröld a teljes kódot! Előnézettel nézd meg, hogy jól csináltad-e, majd ha igen, csak utána mentsed!

Ha a képet széthúzza a bejegyzés elején

Erről van szó:

A legtöbb kész sablonban alapból így jelennek meg a képek, szóval nem épp könyvesblog barátak. De egyszerűen és gyorsan át lehet alakítani. A HTML kódok közt keresni kell egy ilyen részt, és a megfelelő méretre átjavítani a számokat:

Az "img" már eleve a képet jelöli. "Height" a magasság, "Width" pedig a szélesség.
Átírod, előnézettel nézed, majd utána mentesz.

Ha lenyíló oldalak vannak a sablonban

Erről van szó:

Egy ilyen részt keresel a kódok közt:

Ahogy látod, amik a "children" alatt vannak, azok vannak a lenyíló oldal alatt. Igaz, hogy a képen a Rovatokat látod, de a kódban pedig a Rólam ill. A lista alatt levőket, de mindegyik oldal ugyanúgy van átírva. A többit értelemszerűen látni lehet a képen.

A kapcsolat ikonok átállítása

Erről van szó:

Ilyen kódot keresel, majd a pirossal aláhúzott részeket átírod a saját elérhetőségeidre:


Ha 3 füles sávod van

Erről van szó:

Az "Elrendezés" fül alatt tudod szerkeszteni, hogy melyik sávban mik jelenjenek meg. Egyszerűen csak azokat az oldalelemeket oda pakolod, amelyik sávnál szeretnéd, ha megjelennének.
Aztán keresel egy ilyen kódot és átnevezed a sávokat arra, amire szeretnéd:



És akkor ezzel kész is vagyunk. :o)
A következő bejegyzésben apróságokra fogok kitérni.

6 megjegyzés:

  1. Szia:) Nagyon hasznos ez a bejegyzés, köszönöm szépen. Már csak egy olyan kérdésem lenne, hogy ha én pont hogy lenyíló ablakot szeretnék azt hogy tudom megcsinálni?

    VálaszTörlés
  2. @Névtelen: Szia, örülök, ha hasznosnak találtad. :o)
    Nos, a kérdésed nem egyszerű, én is próbálkoztam már azzal, hogy olyan sablonba csináljam meg a lenyíló ablakot, amiben eredetileg nincs, de sose jártam szerencsével. A bibi szerintem az, hogy nincs egy kimondott kód, ami minden sablonba illene, hanem sablononként van egy kis apróság valahol benne, amit át kéne állítani. Szóval ebben nem tudok segíteni, sajnálom. Javaslom, hogyha szeretnél ilyet, akkor nézz körül az ingyenes sablonok közt, hátha találsz olyat, amiben van ilyen funkció és egy kis átállítással, személyre szabással bejönne neked. :o)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a segítséget:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszi ezt a bejegyzést, pont a képméret problémája merült, fel, úgyhogy nagyon köszi. :)

    VálaszTörlés
  5. @Névtelen: Sajnálom, hogy úgy nem tudtam segíteni. De ha esetleg új sablont választanál és elakadnál, akkor sikíts! ;o)

    VálaszTörlés
  6. @Lolle: Örülök. :o) Sikerült átállítani? Kicsit hülyén tudok magyarázni. :oP

    VálaszTörlés