2013. június 22., szombat

Te miket ajánlanál kötelező olvasmánynak?

Három évvel ezelőtt már írtam arról, hogy vajon a kötelező olvasmányokat meg kéne-e reformálni, de most Juci bejegyzése újra elgondolkodtatott.

Bár én minden nyáron boldogan vetettem bele magamat az aktuálisan kiadott olvasmányba, írtam az olvasónaplókat -a kortársaim közül is csak 1-2-en trükköztek más olvasónaplójának a leadásával, vagy épp az adaptáció megnézésével-, manapság mást lehet tapasztalni. Nyűggé váltak a mai fiatalok körében (tisztelet a kivételnek persze), a többségük nem olvassa el, sőt, olvasni se szeretnek. Adódhat-e a probléma abból, hogy olyan könyveknek az olvasására "kötelezik" őket, amiket nem értenek meg, amik távol állnak tőlük, vagy épp nem is az ő korosztályuknak szólnak? Egy olyan generációról van szó, akik beleszülettek a technikai fejlődésbe, az internet, a Facebook, a mobiltelefonok korába és nem mellesleg a rendszerváltás után látták meg a napvilágot. Vajon segítene az olvasás népszerűsítésében, ha olyan könyvek lennének a kötelező, ajánlott irodalmak, amik modernebbek, jobban ebben a Világban játszódnak, jobban nekik szólnak?
Juci bejegyzésének az olvasása után, ezen kattogott az agyam. Majd arra gondoltam, milyen jó lenne, ha pár blogos összefogna és kifejtenék 1-1 bejegyzésben, hogy ők konkrétan milyen könyvet ajánlanának, egy megreformált kötelező olvasmányok listájára. Csak egyet, az egyetlent. És ez meg is valósult. :o)


A "Te miket ajánlanál kötelező olvasmánynak?" egy blogos körút, amelyben 19 blogos fogja 1-1 bejegyzésben kifejteni, hogy mely könyvet ajánlaná erre a listára, mely korosztálynak és miért. Az esemény 10 héten át zajlik, jövő héttől kezdődően.

Frissítve: utólag bővültünk több taggal! ;o)
Íme, hogy mikor, mely blogban találhattok majd ajánlót:

aug. 26.- szep.1. - Reelka's view - Cseppke könyvei

Tartsatok velünk, fejtsétek ki ti is a véleményeteket, ajánljatok könyveket és olvassátok az ajánlóinkat! Jó olvasást! :o)


A bejegyzések:

Haeven for the Books | Olvasónapló | Pillangó
Lilaboszi könyves blogja | Chutiwood
MFKata gondolatai | Világosvörösesbarna
eMBé virtuális könyvespolca | Icekid's world 
Papíron príma | Könyvország
Reelka's view - Cseppke könyvei 
_____________
A bannerért köszönet Mónikának! :o) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése