2012. május 20., vasárnap

Rachel Vincent: Stray- Kóborok

Eredeti címe: Stray (2007.)
Itthon kiadta: Könyvmolyképző Kiadó (2012.)
Oldalszám: 476
Ára: 2999
Forrás: kiadó (recenzió)

Kiknek ajánlom?: mindenkinek aki szereti
a fantasztikus elemekkel tűzdelt ifjúsági
történeteket. De azoknak is, akik a
fantasyt igen, de az ifjúsági irodalmat
annyira nem. A Stray ilyen téren más.
A főszereplőnk nem tini, nem kimondottan
csajos. Vad, harcias, nem anyámasszony
katonája. ☺ Ráadásul kimondottan nem is
ifjúsági történet.
Igazából a könyvnek a borítója varázsolt el, magától a történettől olyan sokat nem vártam. Inkább arra voltam kíváncsi, milyen az a történet, ami ilyen szép borítást kapott? Az indulása nem volt kecsegtető, elkalandoztak a gondolataim, nem tudott lekötni. Aztán feltűnt a színen a férfi főszereplőnk, romantika után ácsingózó fiatal szívecském nagyot dobbant, aha, hátha lesz itt valami izgi és falni kezdtem. Csakhamar rájöttem, hogy a Stray más, mint a többi hasonló ifjúsági fantasy, amikhez szerencsém volt az utóbbi időben.

Kezdjük azzal, hogy Rachel Vincent a történetével behozott egy teljesen új fajt, a vérmacskákat. Bevallom, hogy magam előtt vérben forgó szemű macskákat láttam, olyan kis édes házicicusokat, akik aztán embereket falnak fel a sikátorban, de nem erről van szó.
A vérmacskákat úgy képzeljétek el, mint a nagymacskákat külsőre. Területeik vannak, ahol kicsit elszigetelve élnek a társaikkal, de ettől függetlenül köztünk járnak. Alapjáraton emberi alakban vannak, de ha ahhoz tartja kedvük, akkor átváltoznak. (Itt beugrott a Twilight sagaból Jacob. Ugyanazokat a jeleneteket képzeljétek el az átváltozáskor, mint Meyernél. Ruha szépen leterítve egy bokorra majd rohanás közben átváltozás, stb.) Nem támadnak emberre, szóval semmi baj velük, a harcaik a saját berkeiken belül folynak.
És a harcok hol kezdődtek? Hol máshol, természetesen a nőknél. :oP Ugyanis egy kis genetikai bibi miatt, egyre kevesebb nőstény vérmacska születik. Képzeljétek el, ahogy pl. 10 hímre jut 1 nőstény, naná, hogy mind a 10 arra az 1-re hajtana.

A főszereplőnk a 23 éves Faythe, akinek az apja az egyik alfa. Egy ranchon élnek, de a lány öt éve kiharcolta magának, hogy emberek között élhessen, tanulhasson, így elhagyta a szülői házat. Persze az apja sose hagyta magára, megfigyelőket állított a lányára. Aztán egy alkalommal Faythe megérzi egy kóbor illatát (a kóborok akiket nem szeretünk), megmentője nem vetődik elő az árnyékból, így kénytelen megvédeni magát. 
Ekkor ért az első meglepett öröm, Faythe nem egyfajta kishercegnő, ő bizony rúg, karmol, harap, szóval egy harcos kis bestia. Aztán feltűnik a színen Marc (akivel anno kicsit kavartak és lényegében miatta menekült a lány az emberek közé), szikrázik a levegő és a lány megtudja, hogy haza kell térnie, mert két nőstényt elraboltak, ő is veszélyben lehet.
Hivatalos oldala
Nos, innentől aztán minden volt a történetben. Akció, szenvedély, szenvedés, igazi csemege.

Örültem, hogy végre nem a szokásos női karakterhez van szerencsénk, hanem egy vagány, harcias, vad csajhoz. Aki ráadásul nem omlik azonnal egyik pasi karjaiba sem, pedig ha egy színpadon állna, akkor alatta egy csomóan integetnének neki, hogy engem válassz!
Az elejétől kezdve szorítottam, hogy térjen észhez és jöjjön össze Marccal, legyen már benne ágyjelenet is, mert csak. Nos, ilyen téren az írónő kicsit visszafogott volt. Kaptunk is, meg nem is, többre lettem volna kíváncsi. Aki viszont nem szereti a sok ágyjelenettel tűzdelt történeteket, azoknak nagyon fog tetszeni, hogy erre nem nagyon (nem elégszer) tért ki, sajnálatomra. ☺

Hogy milyen is akkor a Stray?
Akciódús, nem a szimpla, már megszokott ifjúsági történet, amikor szerelembe esik egy ember csajszi egy nem emberi pasival. A főszereplőnk nem kimondottan csajos csaj, aki miniszoknyában rohangálna, méteres műkörömmel és folyamatosan meg kell mentenie a természetfeletti hercegének. Fray harcias, megvédi magát és esze ágában sincs igába hajtani a fejét.
Kép forrása: az írónő hivatalos oldala
Persze nem bírtam ki és utána olvastam mire lehet számítani a további öt kötetben (igen, 6 kötetes), fognak még minket meglepetések érni, az biztos.
Egy szuper sorozat vette ezzel kezdetét, amit igazán a más jelzővel tudnék jellemezni. Valami új, valami más és pont ettől olyan jó.

8 megjegyzés:

  1. Jajj, de jó! :) Nem is tudtam, hogy ilyen jó az új sorozat! :) Már a kívánságlistámon is van! :)

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, hogy engem sikerült meggyőznöd. Eddig is szemeztem a történettel, de féltem, hogy ez is egy hagyományos YA kötet. Az értékelésed után viszont már nagyon érdekel. :)) Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Kristina: nekem tetszett, remélem neked is fog. :o)

    Shanara: nem, szerintem nagy hagyományos abban az értelemben, hogy itt a csajszi nem egy ijedős, ájuldozós fajta, hanem harcos kis vadmacska. :oP Na meg azért nem omlik olyan egykönnyen a megfelelő emberke karjaiba. ;o)

    VálaszTörlés
  4. én is most fejeztem be, nekem is nagyon tetszett, csak ajánlani tudom!
    végre egy sorozat, ahol nem egy nyámnyila 16 éves lány a főszereplő.
    na és persze nem a huszonnyolcadik bőrt húzták le a farkasokról és a vámpírokról... 10 pontból 11 ;)

    VálaszTörlés
  5. Nekem semmi kedvem nem volt ehhez a könyvhöz, túl sablonosnak tűnt az egész és mindig átsiklott felette a pillantáson, de a most úgy éreztem, hogy valami ilyesmire van szükségem.
    Hát, nem erre számítottam.:D Határozottan pozitívan csalódtam benne és annyira megtetszett, hogy már a 3. kötetnél járok. Megérte elolvasni.:)

    VálaszTörlés
  6. @Névtelen: Egyetértek, végre valami új, valami más. ;o)

    VálaszTörlés
  7. @Johanna.: Akkor előrébb jársz, mint én. :oP

    VálaszTörlés