2012. április 15., vasárnap

XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Csütörtökön veszi kezdetét a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ami Vasárnapig tart majd.
Tavaly nem tudtam elmenni -úgy emlékszem épp esett az eső amikor lehetőségem lett volna rá és hát kényelmes emberke lévén, inkább otthon maradtam. ;o) -, de remélem, hogy most szép idő lesz és akkor le tudok ruccanni.

Nézzük akkor mi is az a Könyvfesztivál:
- aki még nem vett részt rajta, a helyszín a Millenáris, belépő 500 Ft, ami levásárolható
- hazai könyvkiadók, cégek mutatják be a könyveiket, új megjelenésekkel jönnek, lehet vásárolni a helyszínen
- dedikálások, programok is várnak a résztvevőkre
- az idei díszvendég Claudio Magris, de több, mint 70 külföldi szerző lesz a vendég. Köztük van pl. Timo Parvela is.
- a fesztiválon a gyerekekre is gondolnak, gyermekprogramok várnak rájuk.

A programokról, dedikálásokról, mely kiadó standja hol található majd,  ITT tudtok bővebben olvasni.

És akkor néhány várható megjelenés:
Gail Carriger: Soulless – Lélektelen
Alexia Tarabotti több okból sem élhet komolyabb társasági életet.
Elsősorban azért, mert nincs lelke. Másodsorban azért, mert vénkisasszony, apja pedig olasz, ráadásul már meg is halt. Harmadiknak feltétlenül meg kell említenünk a vámpírt, aki az illemszabályokat semmibe véve, bárdolatlan módon lerohanja őt.
De hogyan tovább? Alexia kilátásai nem túl rózsásak, mivel véletlenül megöli támadóját, majd rögtön színre lép a szörnyű Lord Maccon (a nagyhangú, lompos öltözetű, de jóvágású farkasember), hogy Viktória királynő nevében fényt derítsen a haláleset körülményeire.
Míg bizonyos vámpírok váratlanul felbukkannak, mások ugyanilyen váratlanul tűnnek el, és közben mindenki Alexiára mutogat. Vajon ki tudja nyomozni, mi zajlik London legfelsőbb társadalmi köreiben? Hasznosnak bizonyul-e lélektelen mivolta, amely semlegesíti a természetfeletti erőket, vagy csak felbosszantja ezek gazdáit? És a legfőbb kérdés: ki az igazi ellenség, és van-e nála cukorszörptorta?

Glen Duncan: Az utolsó vérfarkas
Jake Marlowe nem mondható fiatalnak. Márciusban lesz kétszázegy éves, de ebből százhetvenet simán letagadhatna. Jake ugyanis vérfarkas, méghozzá egyik fajtársa balszerencsés és erőszakos halálát követően a legutolsó példány. És bár ereje teljében van, lelkileg kikezdi a magány. Eluralkodik rajta a depresszió, s már azt fontolgatja, végez magával - még akkor is, ha ezzel egy több ezer éves legendát temet el örökre. Első látásra úgy tűnik, mi sem egyszerűbb, mint véget vetni mindennek. Csakhogy két kifejezetten veszélyes társaság is üldözőbe veszi, akik eltérő okokból ugyan, de semmitől sem riadnak vissza, hogy életben tartsák Jake-et. Legalábbis a következő holdtöltéig.

Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
A frissen megözvegyült kékharisnya könyvtárosnő és az édesanyja sírját látogató, magányos, egyenesen a tehenek mellől érkező, magával ragadóan természetes parasztgazda egymás mellett gyászolgat a temetőben. Bizalmatlanul méregetik egymást, mígnem egyszer csak, számukra is váratlanul, szenvedélyes érzéki szerelemre lobbannak egymás iránt. Néhány hónapig tartó lángolásuk történetét virtuális napló formájában ők maguk mesélik el, közben feltárul életük minden apró részlete.


Veronica Roth: A beavatott
Az éhezők viadala óta kedveltté vált disztópia műfaj újabb gyöngyszeme! Katniss és Beatrice közös jellemzője, hogy soha nem adják fel!
Beatrice Prior a távoli jövő Chicagójában él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e – vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Bemutatkozik egy új kiadó is, az Ad Astra, aminek a célja a minőségi, kortársa fantasztikus regények kiadása. A Könyvfesztiválra 4 regényük jelenik meg, de idén 9-10 könyv megjelenésére lehet számítani tőlük.
Íme az első 4:
  • Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány- Az utóbbi évek legsikeresebb sci-fije, az utóbbi évek legtöbb díjjal kitüntetett regénye, ami egy olajválság utáni Thaiföldön játszódik, ahol a városokat a globális felmelegedés miatt megemelkedett tengerszint­től gátrendszerekkel védik, pusz­tító genetikai járványoktól retteg mindenki, és ahol a genetikailag módosított, szolgalelkű lány, Emiko és a kíméletlen üzletember, Anderson Lake találkozása egész Thaiföldet megrengeti.
  • Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a halhatatlan- Stílusát az írónő myth­punk néven definiálta; előszeretettel használ mitologikus és mesei elemeket műveiben. Ebben a regényében az orosz mesék mélyére ás. A főszereplő, Marija Morevna gyerekkorában tanúja lesz annak, ahogy madárból emberré változott jóképű fiatalemberek feleségül veszik a nővéreit. Amikor pedig lassan feltárul előtte az orosz mítoszok láthatatlan világa, érte is eljön Halhatatlan Koscsej– hogy nagy hatalmú mesebeli lények és törékenyemberek játszmájának, sodró lendületű történetének részese legyen.
  • Hannu Rajaniemi: Kvantumtolvaj- Egy vérbeli sci-fi regény, többek közt a közösségi média jövőjéről. A finn származású íróval pusztán az első fejezet elolvasása után azonnal szerződést kötött az angol és az amerikai kiadó is. Jean leFlambeur kifinomult úriember és fondorlatos mestertolvaj, aki gondolatokat, ékszereket és titkokat lovasít meg a jövőbeli naprendszer egzotikusan különc társadalmaiban. Hamarosan viszont kezdetét veszi kalandja a Marson, ahol meg kell találnia elrejtett személyiségét.
  • Lauren Beukes: Zoo city- Többszörösen díjazott urban fantasy, amiből nemsokára filmet fognak forgatni. A regény alternatív világában azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, miszti­kus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. A főszereplő a fiatal Zinzi, lajhár társával egy különös ügyben nyomoz: egy eltűnt tinipopsztárt kell megtalálnia még a közelgő lemezbemutató előtt.
Remélem szép idő vár ránk és akinek lehetősége adódik majd rá, az ne hagyja ki! Érezze jól magát a könyvek tengerében. :o) Tiszta Kánaán lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése