2014. január 28., kedd

Samantha Shannon: Csontszüret

Bajban vagyok a Csontszürettel, ugyanis nem azt kaptam, amire számítottam, ráadásul lassan több, mint két hónapja ülök már a bejegyzésen, de még mindig nem tudom bővebben, épkézláb módon összeszedni a gondolataimat, vele kapcsolatban.

"2059-ben járunk. A világ nagyvárosai a Scion erőszakszervezet befolyása alatt állnak. Paige Mahoney a londoni Hét Pecsét fedőnevű bűnüldöző szervnek dolgozik. Feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Paige ugyanis egy álomjáró, akit miután letartóztatják, egy még sötétebb és gonoszabb erő keríti hatalmába, mint a Scion. Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a legmegátalkodottabb bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A Rephaimok álomjárókat toboroznak a hadseregükbe. Paige mentora és kiképzőtisztje egy Warden nevű alak, aki mestere és egyben halálos ellensége is lesz. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie Warden elméjébe, és felfedni a titkát. A The Bone Season trilógia, akár a Mátrix és Az éhezők viadala, korunk nagy sagája. A könyveket immár 24 országban magas előlegért vették meg a legjobb ifjúsági-fantasy kiadók, a történetből készülő filmet a Hobbit stábja készíti, akár az új Twilight is lehet belőle."

A történet egy olyan jövőben játszódik, ami lényegében a mi múltunkra épül, pusztán csak volt egy pont, amikor másképp alakultak a dolgok, és ez vezetett ahhoz a jövőhöz, amiben 2059-ben, a könyvet olvasva csöppenünk. Ebben a korban, a különleges képességeket betegségnek tartják.
A Csontszüret főszereplője a 19 éves Paige, aki tisztánlátó és azon belül is az egyik legkülönlegesebb képességgel rendelkezik, ugyanis álomjáró. Vagyis gépekre kapcsolva, elszakad a lelke a testétől, és olyan dolgokat lát így, amiket egy átlagos látó nem. Fel tudja törni mások elméjét, akár gyilkolni is tud ezzel.
A könyv címe pedig arra utal, hogy minden 10. évben összegyűjtenek pár tisztánlátót, és elszállítják őket Scionból. A kérdés csak az, hogy kik és miért? Paige is köztük van. ...

Maga a történet olvasmányos, ugyanakkor volt egy nagyon-nagy problémám vele: az olvasása közben nagyon sokszor elveszítettem a fonalat. Túl sok minden van benne, az egész történet valahogy túl sok. Elismerem, hogy nagyon részletes munkát végzett az írónő, igyekezett részletesen, szépen bemutatni a felépített világát, de nagyon bonyolult lett, és emiatt számomra nem nyerte el annyira a tetszésemet, mint számítottam rá.

Az írónőre előszeretettel aggatják,"az új J. K. Rowling" jelzőt, ezt pedig már csak amiatt se értem: hogyan lehet egy kimondottan ifjúsági sorozat szerzőjét összehasonlítani, egy olyan írónő sorozatával, melynek a főszereplője, igazán már nem az ifi kategóriába tartozik? Lehet, elképzelhetőnek tartom, hogy Samantha Shannon sorozata is lesz olyan népszerű, mint a Harry Potter volt, de azért senki se azzal a vággyal vegye a kezébe a Csontszüretet, hogy majd azt kapja, mint Rowling köteteiben, mert a Csontszüret teljesen más! Ha nagyon hasonlítani akarjuk a két írónőt, akkor max. annyi a hasonlóság a munkájuk közt, hogy a Harry Potter is sorozat, ez is, és ebben ott a lehetőség, hogy megközelítheti, vagy elérheti, vagy netán túlszárnyalhatja a HP sikerét, és ennyi. Egyszerűen csak egy jó marketingszöveg "az új J. K. Rowling", és nem több.
Inkább érzek hasonlóságot Az Éhezők Viadala és a Csontszüret közt, mint a Harry Potterral kapcsolatban.

Milyen is akkor a Csontszüret? Egy olvasmányos történet, amiben megvan a kellő izgalom is, de számomra néhány dologban túl részletes, és emiatt azokon az oldalakon, nem tudta fenntartani az érdeklődésemet. Paige karakterén kívül, más szereplőket, igazán nem ismerünk meg.
__________________
Eredeti címe: The Bone Season (2013.)
Kiadta: Athenaeum Kiadó (2013.)
Oldalszám: 524
Sorozat: Csontszüret #1
Ára: 3990
Forrás: kiadó
Értékelésem:

 

Egy kis plusz

Az írónőről:


Samantha Shannon-Jones 1991-ben született. Jelenleg az édesanyjával és a mostohaapjával él együtt. Az édesapja nyugalmazott rendőr, aki szintén újraházasodott.
Négy féltestvére van, akik 2 és 9 év közöttiek.
Az Oxfordi Egyetemen diplomázott angol irodalomból.
2011 közepén kezdte el írni a Csontszüretet, és 2012 elején fejezte be. Azonnal kedvező fogadtatást kapott a története, és mára szinte bejárta a Világot.
Jelenleg 24 országban vették meg a könyv kiadási jogait, az írónő pedig járj a Világot a könyve bemutatásával.
A második rész első tervezetével, január 5-én készült el. 117.126 szóból áll a kézirata, ez kevesebb, mint a Csontszüreté volt, de azért vaskos. Új karakterekre, új beállításokra, és új problémákra lehet majd számítani a történetben.
A megfilmesítési jogokat pedig a Twentieth Century Fox és a Chernin Entertainment szerezte meg. 

+10 dolog az írónőről, amit jó tudni:
  1. a könyvesblogokat nagyon üdítőnek és mélyrehatónak tartja.
  2. a kedvenc, még ma is élő írója Margaret Atwood, de szereti Gaimant és Rowlingot is. 
  3. Emily Dickinson az abszolút kedvenc költőnője, sok témát a Csontszüretben, az ő költészete inspirált.
  4. a legjobb dolog az életében a Csontszüret megjelenése, de hatalmas élménynek tartja, hogy láthatta a Gízai Nagy Piramist.
  5. a kedvenc évszakja a tél, amúgy akkor is született.
  6. 13 évesen próbálkozott először az írással
  7. 5 dolog amit szeret: könyvek, lemezlejátszó, kávéházak, XX. sz.-i zene, mozi; 5 dolog, amit nem szeret: folyékony szemhéjtus, szardella, vérvizsgálat, leégés, vezetés
  8. sokszor éjszaka, az ágyában ír
  9. a Csontszüret cím nem született meg azonnal. Kezdetben Third Eye Blind, majd Flux, Luna Moth és Aurora volt a munkacím.
  10. a kedvenc könyve A szolgálólány meséje.

 Kiejtési útmutató:

Emberek
Antoinette Carter: An-twuh-NET CAR-tuh
Birgitta Tjäder: Beer-GIH-tah JAY-der
Danica Panić: Dah-NEET-sah PON-ich 

Eliza Renton: Eh-LEE-zah REN-tun 
Ezekiel Sáenz: Eh-ZEE-kee-uhl Signs
Nicklas Nygård: NICK-lass Nee-GORD 

Paige Mahoney: Page MAR-nee

Radmilo Arežina: Rod-MEE-loh Ah-reh-JEE
(‘J’ pronounced similarly to ‘s’ in ‘trea
sure’)-nah

REPHAIM
Alsafi Sualocin: Al-SAH-fee Swah-LO-sin
Aludra Chertan: Ah-LOO-dra KER-tan
Arcturus Mesarthim: Ark-TOR-uss Mess-AR-tim
Gomeisa Sargas: Go-MAY-sa SAR-goss
Graffias Sheratan: GRAH-fee-us SHARE-ah-tan

Kraz Sargas:  Kraz SAR-goss
Nashira Sargas: Na-SHE-ra SAR-goss
Pleione Sualocin: PLAY-oh-nee Swah-LOH-sin
Situla Mesarthim: SEE-tu (like ‘tulip’)-lah Mess-AR-tim
Suhail Chertan: SOO-hale KER-tan
Terebell Sheratan: TEAR-ah-bell SHARE-ah-tan
Thuban Sargas: THOO-ban SAR-goss
Más

Æther: EE-thah  
Amaurotic: Am-aw-ROT-ick

Fionnuala: Fih-NOO-lah 


Magdalen: MORD-len  

Pieter Claesz: PEE-tuh CLAHS (like ‘glass’)  
Rephaim: REFF-eye-im
Rephaite: REFF-ite  
Scion: SIGH-on
Sheol: Shee-OL (softest possible emphasis on the first syllable)

És egy kis illusztráció, a Hét Pecsét tagjai


Az illusztráció és az írónővel kapcsolatos információk forrása a blogja, amit megtalálhattok ITT!

6 megjegyzés:

  1. Hűű, de tetszik, hogy mindenki másképp látja ezt a könyvet. Nekem talán pont emiatt is lett kedvenc. Én minden elvárás nélkül vettem a kezembe és imádtam. Valószínűleg jó lelkiállapotban olvastam, mert ehhez a sok új információhoz ott kell lenni agyban is. Summa-summarum, nekem csillagos 5-ös volt. Nagyon várom a folytatást :-)

    VálaszTörlés
  2. Hasonlóképpen éreztem én is, de szerintem már olvastad nálam a blogon (vagy a molyon). Sajnáltam, hogy a többieket nem ismerhettem meg olvasás közben jobban, mert pont Paige volt az aki idegesített...

    VálaszTörlés
  3. @mayertimi: mivel annyira erőltetve van, hogy Harry Potter és J. K. Rowling így és úgy, nekem nagy elvárásaim voltak, mert imádtam a HP-t és ugyanarra a hatásra vágytam, mint annál a sorozatnál. :o(

    VálaszTörlés
  4. @zakkant: Idegesíteni azért nem idegesített, de nekem is hiányzott, hogy a többi szereplőt nem lehetett jobban megismerni.

    VálaszTörlés
  5. Óóó ezekkel a hírverésekkel soha sem szabad foglalkozni :-)
    Nekem még csak eszembe sem jutott összehasonlítani HP-t ezzel a könyvvel. (talán annyi hasonlóság van, hogy sorozatok, és mindkettőben rettentő sok az új kifejezés, az új fogalom)
    De semmi más ... az egyiket eszik a másokat isszák :-))
    Viszont egyet kell értenem az utánam kommentelővel, Paige néha tényleg zavaróan hülyén viselkedett. Tipikus női főszereplők viselkedése: nem látta a fától az erdőt. Pl. a Nagymester első perctől kezdve rendes vele, de ő mindig gyerekesen undok és bunkó.

    VálaszTörlés
  6. @mayertimi: Ilyen vagyok. :oP Könnyen el tudnak vinni a szép szavak. ;o)

    VálaszTörlés