2013. október 1., kedd

Kevin Hearne: Hounded- Üldöztetve

"Atticus O’Sullivan, a druidák utolsó képviselője, békésen éldegél Arizonában, és egy ezoterikus könyvesboltot vezet. Szabadidejében pedig alakot vált, hogy ír farkaskutyájával vadászatra induljon. Szomszédjai és vásárlói abban a hiszemben élnek, hogy ez a helyes, tetovált, ír srác egy nappal sem több huszonegynél – pedig éppen huszonegy évszázada él a földön. Azt már ne is említsük, hogy energiáját a földből nyeri, éles nyelve van, és egy még élesebb varázskardja: Fragarach, a Válaszadó. Csak az a probléma, hogy egy fölöttébb dühös kelta isten is szemet vetett kardjára, és évszázadok óta üldözi. Ez a kitartó istenség Atticus nyomára lelt, és barátunknak minden erejére – továbbá egy csábító halálistennő segítségére, vámpír- és vérfarkas ügyvédeinek falkájára, egy szexi csapos lányra (akinek fejét egy hindi boszorkány bérelte ki), és egy adag régimódi, ír szerencsére – szüksége lesz, hogy szétrúgjon néhány kelta ülepet, és megszabadítsa magát a gonosztól…"  

A Vasdruida Krónikái #1

Nocsak-nocsak, ez jó lesz, érzem!- gondoltam magamban már a történet legelején. Hisz itt van nekünk Atticus, a látszólag 21 éves ír kölyök, de közben meg több ezer éves druida, aki már az első fejezetben remekül bemutatja a világát. Egy olyan világot, ami lényegében a miénk, annyi kiegészítéssel, hogy vannak tündérek, boszorkányok, vérfarkasok, istenek, [nem is folytatom a sort] csak mi szegény halandók, nem vagyunk képesek látni az orrunktól. Szóval Atticus, aki az örök fiatalság titkával dicsekedhet, egy kis könyvesboltot ill. gyógynövényboltot üzemeltet. Mert hát hiába druida, be kell illeszkednie a társadalomba. Ráadásul minél jobban láthatatlannak kell lennie, lévén, hogy egy bizonyos valaki vadászik rá, mert ellopta tőle a varázskardját. Így a fiú próbál elvegyülni, de már a történet legelején kiderül, hogy elég rosszul.
Ugyanis az a bizonyos valaki, rátalált. Tündéreket, boszorkányokat vet be, és elindul Atticus ellen. Viszont ő se marad egyedül, mert hát civakodás még az istenek közt is van, így bizony van aki mellé áll.
Varázslatok, bűbáj, harc, mindez hatalmas humorral fűszerezve. Hogy ez hogy lehetséges? Komolyan, eddig én se hittem!

Van ugyanis ennek az Atticusnak egy fantasztikus kutyája (Oberon, ír farkaskutya. Ha nem tudjátok milyen kutyáról van szó, keressetek rá a neten, aztán szedegessétek fel az állatokat a padlóról.), akivel gondolatban tud kommunikálni. Nos, ez a kutya hatalmas fazon, szakadtam a gondolataitól. Imádni való, zseniális ötlet volt a szerzőtől, hogy belevette a szerepét. Számomra ő a történet központi figurája. És lehet, hogy ez fura, hisz egy kutyáról beszélünk, de addig ne is gondoljatok erre, amíg nem olvastátok a könyvet, mert ha egyszer szembe találjátok magatokat egy kutya gondolataival, hát akkor majd megértitek, hogyan is lehetett számomra ő a főszereplő.
Ráadásul Atticusnak van egy haláli öregasszony szomszédja is! A nő beszarás, olyan beszólásai vannak, hogy egyből kiérdemelte Oberon után a második helyet a ranglistámon.
Úgyhogy bár Atticus sok mindent látott röpke élete során, lévén, hogy idősebb, mint a kereszténység, nem épp unalmas hétköznapi életet él, most nagy harcra készül. És hogy győzni fog-e? Meg mi lesz a történet vége? Annyit előrevetítek, hogy a sorozat 6. része idén jelent meg angolul és még lesznek folytatások. ;o)

Nagyon jó fantasy regény! Kicsit tartottam tőle a műfaja miatt, de felesleges volt, ráadásul újdonságot is nyújt, hisz nem a már megszokott vámpírok, vérfarkasok, angyalok, stb. állnak a történet középpontjában, hanem egy druida.
A druidákról egy rövid kis kitérő erejéig annyit, hogy a kelta vallás papi rendjét alkották az ókorban. Több istenben is hittek és egyszerre voltak papok, gyógyítók, tudósok, döntőbírók. A történet remekül visszaadja a kelta mondakört, és átvette a Tuatha Dé Danann egyes isteneit is. (forrás: wikipédia)

Cseppet se tartom zsúfoltnak a sok "mondabeli" lény miatt a történetet, végig nagyon jól eltalálta az egyensúlyt a szerző. A stílusa, a humora, ráadásul nagyon kellemes. A történet olvastatta magát, faltam, másfél nap alatt végeztem is vele. Majd pedig nagyon sajnáltam, hogy egy kicsit várni kell a hazai második rész megjelenésére.
Úgyhogy, ha szeretitek ezt a műfajt, akkor ne hagyjátok ki semmiképp!

Keressétek szeptember 30.-tól a könyvesboltokban vagy rendeljétek meg a Kiadó oldaláról!

______________
Eredeti címe: Hounded (2011.)
Kiadja: Könyvmolyképző Kiadó (2013.)
Sorozat: A Vasdruida Krónikái
Ára: 2499
Forrás: kiadó- előolvasás
Értékelésem:

3 megjegyzés:

  1. Nem fogom kihagyni, de lehet megvárom a második részt, mert ha annyira jó mint ahogy írtad ... szóval tudod. Utálok várni a folytatásra ;)

    VálaszTörlés
  2. @mayertimi: A műfajában nagyon klassz! :o) A második rész pedig előre láthatóan, okt. 30-án jelenik meg magyarul.

    VálaszTörlés