2018. május 24., csütörtök

Daisy Goodwin: Viktória

Februárban írtam arról, hogy nagyon kíváncsi vagyok erre a könyvre, mert egyből Allison Pataki két részes regénye jutott eszembe. Sissi ugyanis hasonlóan egy ajtó előtt állt arra készülve, hogy belépjen valahová. De nem csak a borítók közti hasonlóság miatt keltette fel az érdeklődésemet hanem amiatt is, mert nem olyan régen láttam egy műsort Viktória királynőről a Historyn, ami szerintem nagyon jól sikeredett és szeretnék róla többet megtudni, olvasni. Az Európa Kiadó gondozásában tavaly megjelent könyv pedig nagyon ígéretesnek tűnt. Nem csalódtam.

Forrás
Viktória királynő elzárva a világtól élte életét az édesanyjával és annak kegyencével. Próbálták úgy nevelni a lányt, hogy amikor majd királynő lesz belőle hatást tudjanak rá gyakorolni és lényegében John Conroy uralkodjon helyette.
De aztán eljött az a nap, amikor Viktória megörökölte a trónt és elhatározta, hogy mostantól kezdve nem zsarnokoskodhat felette senki.
A könyv 4 évet ölel át. Viktóriát megkoronázzák, hogyan éli ezt meg, hogyan távolodik el hirtelen az édesanyjától és Lord Melbourne-nel, a miniszterelnökével való fura kapcsolatáról szól. Egy fiatal lány botlásairól, érzelmeiről szól a könyv. Aztán eljön az a pillanat, amikor felbukkan a színen a leendő férj és minden megváltozik Viktória körül.

"Tanácsot adni mindig könnyebb, Felség, mint tanácsot elfogadni." 

Mint ahogy fentebb említettem már, kíváncsi voltam erre a könyvre azután, hogy láttam egy műsort a Historyn a királynőről. Ráadásul Romy Schneider-nek a Sissin kívül volt egy másik filmje 1954-ben, méghozzá a Viktória - Egy királylány gyermekkora, amit szintén nagyon szerettem kislány koromban.

Ez a könyv párhuzamosan íródott a 2016-os Viktória sorozattal, melyről nem is hallottam még, de utána fogok nézni.

Összességében nagyon tetszett, a legvégén volt hiányérzetem és emiatt vontam le egy csillagot.
Szerettem olvasni már csak azért is, mert az írónő felhasználta a királynő naplóbejegyzéseit is a könyv írásakor és emiatt számomra sokkal hitelesebb lett a történet, mintha egy szimpla történelmi romantikus regényt olvastam volna. Ugyanis lényegében ez a könyv nem csak arról szól, hogyan lesz egy 18 éves ártatlan, világtól elzárt kislányból egy hatalmas birodalom úrnője, hanem arról is, hogyan kezdi el bontogatni a szárnyait, lesz szerelmes, majd találja meg azt a férfit, akivel le fogja élni az életét.

Izgalmas volt olvasni, hogyan reagált kezdetben arra, hogy össze kellene házasodnia Alberttel. Nem fogadta kitörő örömmel a hírt. Aztán amikor találkoztak, még az olvasó is érezte, hogy abban a pillanatban minden meg fog változni a királynőben.

Nem tudok negatív dolgot írni a könyvről. Tetszett a könyv, a szereplők karaktere, a történetvezetés DE a vége túlságosan gyorsan került lezárásra. Nem tudom, hogy Viktória tényleg ilyen hirtelen döntött arról, hogy akkor ő most megkéri a herceg kezét vagy pedig itt az írónő felgyorsította az eseményeket, de nekem ez nem tetszett. Olyan hirtelen, váratlan volt az egész, majd azon is kapja magát az olvasó, hogy ennyi volt a történet. Szerettem volna, ha az esemény itt is lassan folydogál, mint ami jellemzi a történet nagy részét. Szerettem volna, ha nem ér ilyen kurtán-furcsán véget, még folytatja legalább 2-3 oldalon keresztül, mielőtt lezárja. A végével annyira nem vagyok elégedett.

Ha kedvelitek a történelmi regényeket, érdekel egy fiatal, 150 cm-es királynő trónra kerülése, majd az első 4 éve királynőként, akkor ne hagyjátok ki ezt a történetet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése