2018. április 28., szombat

Film vs Könyv: Anne


Nem olyan rég írtam L.M.Montgomery sorozatának első részéről, mert az egyik TV csatorna elkezdte újra vetíteni az 1985-ös sorozatot, ami meghozta a kedvemet a könyv elolvasásához is.

Kislány koromban 3 olyan film volt, amiért egyszerűen rajongtam.
Az egyik a Dirty Dancing volt. Odáig voltam Patrick Swayze-ért! De még mennyire!
A másik a Sissi volt. Ebben a filmben Romy Schneider babonázott meg, egyszerűen gyönyörű volt!
A harmadik pedig az Anna (e) volt. Ó, Gilbert. 😍

Mit kell tudni a könyvről és a filmről?

Az idős és magányos testvérpár - Marilla és Matthew Cuthbert - elhatározza, hogy örökbe fogadnak egy jókötésű fiút, hogy segítségükre legyen a gazdálkodásban. Az árvaház igazgatónője véletlenül egy vörös hajú, szeplős, sajátságos észjárású, vézna kislányt küld hozzájuk. Amikor a jóságos Matthew az állomáson megpillantja ezt a "kis békát", rögtön megszereti. Csak nővére, Marilla miatt vannak kétségei, aki nagyon szigorú elvek szerint él. Az árva kis Anna, akit az élet ide-oda dobált, szeretetre és otthonra vágyik. A "Zöld oromban" mindezt megtalálhatná, de a hajthatatlan Marilla csak próbaidőre engedi meg, hogy náluk maradhasson. A kis "lelenc" mindent elkövet, hogy alkalmasságát bizonyítsa, ám nincs könnyű helyzetben: nehezen tűri a megaláztatásokat, az igazát pedig konokul és vehemensen védelmezi... 

A könyv - az eredeti 


L.M.Montgomery Anna (e) sorozata 8 kötetből áll. Az első rész 1908-ban, az utolsó 1921-ben jelent meg.
Az első részről ITT írtam.

A film


A film 6 részből áll, melynek az első 4 része 1985-ben, az 5. 1987-ben, a 6. pedig 2000-ben készült.
1985 decemberében kezdték el vetíteni először Kanadában.
Annet Megan Follows játsza, akinek utoljára 2009-ben jelent meg filmje. Gilbert szerepét pedig Jonathan Crombie alakította, aki ezzel a sorozattal vált híressé.

Hogy tetszett?

Annak ellenére, hogy több dolog is elferdítésre került a filmben, nagyon-nagyon szerettem. Tán azért is, mert először láttam kislányként a filmet és csak utána olvastam évekkel később. Így viszont a szereplőket annyira megkedveltem, hogy egyszerűen nem érdekelt, hogy mit írtak át benne.
Így a párbaj eredménye:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése