2016. augusztus 17., szerda

Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót

Forrás
Az elmúlt hetekben olyan sokat olvastam, hallottam erről a könyvről, hogy úgy éreztem számomra is kihagyhatatlan. Hazudnék ha azt állítanám, hogy nem szorult össze a szívem amikor kézbe vettem, megláttam a hibátlanságát és tudatosodott bennem, hogy nekem meg kell rongálnom, tönkre kell tennem -képes leszek-e rá-, de egyszerűen be akartam állni a napló rongálói táborába. Feszegetni akartam a határaimat és rongálni.

Nagyon sok blogos bejegyzést, videót néztem meg, mind hazai oldalakon, mind a külföldieken és azt kellett megállapítanom, hogy mindenki másképp értelmezi a napló kinyírását, mindenki másképp valósítja meg önmagát. Mert az biztos, hogy a napló kinyírása közben a tulajdonosa önmagával szembesül.
Vannak, akik szó szerint értelmezik a könyvbéli utasításokat és ténylegesen kinyírják a naplót. Firkálják, rongálják, vagdossák.
Eredeti címe: Wreck This Journal (2007.)
Kiadta: Maxim (2016.)
Oldalszám: 224
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Vannak, akik nem szeretnék tönkre tenni, ezért a rongálást másképp értelmezik, kreatívkodnak a feladatok elvégzése közben. Rajzolnak, ragasztanak, de semmiképp se rongálnak.
Biztos voltam abban, hogy én a két tábor közt fogom megtalálni a saját utamat. Egyrészt azért, mert szó szerint rongálni valószínűleg nem tudnám a könyvet. Amikor megláttam az egyik feladatban, hogy "Törd meg a könyv gerincét", egyből nagyot nyeltem. Nem, egyszerűen nem vagyok rá képes és másik megoldást kerestem. Így jön képbe a kreatívkodás. A kézügyességem egyenlő a nullával. Én vagyok az a harmincas, akinek a 7 éves gyereke jobban tud rajzolni, mert én megragadtam a pálcika embereknél, a fánál, napocskánál és a felhőnél.
Aztán nekiálltam az első feladatnak (Dokumentálási idő indul) és azon gondolkodtam, hogyan is értelmezzem a feladatot. Majd pár perc gondolkodás után, mintha fény villant volna a fejemben: ez egy napló. Legyen akkor napló, néhol kreatívan, néhol tényleg kinyírósan. Felírtam annak a napnak a dátumát, amikor nekiálltam a naplónak és rajzolni kezdtem köré. Ott ültem este Gyerkőcöm íróasztalánál és rajzoltam. És tudjátok mi volt a legmegdöbbentőbb: baromira élveztem. Precíznek próbáltam lenni, nem kapkodtam, próbáltam kihozni a legtöbbet a rajzomból és tetszett a végeredmény, elégedett voltam magammal. Én, aki nem tudok rajzolni, igenis számomra szépet alkottam! És ha már napló, akkor elhelyeztem olyan apró kis elemeket is a rajzon, melyek amolyan kreatív napló elemként funkcionálnak. Olyan kis tárgyak, életem "elemei", amik eszembe fogják juttatni, hogy a napló kitöltésekor mi történt velem, hol tartott az életem. (Fogok majd képeket is mutatni, nyugi.)

Forrás

Mi is akkor a Nyírd ki ezt a naplót lényege?
Lesznek, akiknek ténylegesen abban segít, hogy rongálni tudjanak, mert rongálni akarnak.
De lesznek, akik a rongáláson túl látnak majd és alkotni akarnak. Kibontakozni, dolgozni rajta, gondolkodni, rajzolni, festeni.
A feladatokat mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Teljesen jó az is, ha valaki szó szerint veszi a feladatot, hogy "Dörzsöld a lapot egy koszos kocsihoz" és kezében a naplóval elrohan a legközelebbi parkolóba, megkeresi a legkoszosabb kocsit és jól tisztára takarítja a naplójával. De az is teljesen jó, ha valaki gondolkodni kezd a feladaton és a végén teljesen másképp oldja meg. Nem törnek pálcát a napló kedvelői a rongálók, de a kreatívak fölött sem. Sőt, ahogy egyre több oldalt olvasok kezdem úgy érezni, hogy egy hatalmas csoportosulás jön létre, melyben lényegtelen, hogy hol laksz, milyen nemzetiségű vagy, milyen a bőrszíned, a vallásod, egy dolog a tagság lényege: rendelkezz a naplóval és rongálj vagy alkoss! Úgy, ahogy neked tetszik, ahogy téged boldoggá tesz! Mert az biztos, hogyha szaggatni akarod, lehúzni a lépcsőn, kocsit takarítani vele, boldoggá fog tenni, hisz EZT AKAROD. De ha rajzolni akarsz belé, festeni, ragasztani, maszatolni, akkor is boldog leszel, mert EZT AKAROD tenni.
A Nyírd ki ezt a naplót kikapcsol, boldoggá tesz, előhozza belőled a gyermeki énedet és fejleszti a kreatívkodásodat. A napló te magad vagy. A belső vágyaid, önmagad. Vedd meg a könyvet és hagyd kibontakozni! Légy újra gyermek, akár rongálósan, akár alkotósan. :o)

Hamarosan jövök majd egy bejegyzéssel melyben megmutatom majd nektek, hogyan értelmeztem én a feladatokat. :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése