2013. február 7., csütörtök

Milyen sűrűn szoktál könyvtárba járni?

Kérdezz! Felelek! (36.)

Nekem a könyvtár olyan, mint a kisgyereknek az édességbolt. Belépek és elvesztem. Legszívesebben egyik polctól rohannék a másikig, nehogy bárki is elhalásszon előlem egy-egy jó könyvet. Aztán többnyire kétségbeesetten állok a kosarammal a polcok közt, hogy atya ég, most melyiket hagyjam itt és melyiket vigyem magammal? Innen adódik a kérdésem

Milyen sűrűn szoktál könyvtárba járni?
kép forrása

Én havonta 1X mindenképp elzarándokolok a szent helyre, de ha úgy adódik, akkor 2X is. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyen gyorsan ki is végezném a könyveket. Többnyire jól felpakolva érek haza, 5-6-7-8 könyvvel, de nem jelenti ez azt, hogy mindegyiket el is olvasom. Régebben fájt a szívem, ha egy könyvet olvasatlanul vittem vissza a könyvtárba, ma már ha az első 10-20 oldal nem jön be, akkor rakom is félre és veszem elő a következőt.

6 megjegyzés:

  1. A mi könyvtárunk nem éppen egy kincsesbánya, így annyira nem csábít sosem. Persze, ha nagy ritkán, olyan 2 havonta eljutok oda, akkor azért mindig könyvvel jövök haza.
    Általában a nagymamámnak szoktam kölcsönözni, mert bár mindent elolvas, valahogy a vámpíros, egyéb lényes YA-kat nem tartom az ő stílusának. :)

    VálaszTörlés
  2. Én is pont így állok a könyvekhez. Régebben mindent vásárolt/kölcsönzött könyvet igyekeztem elolvasni, de ma már nincs lelkiismeret-furdalásom, ha félbehagyok egyet. Változó, hogy mennyi időt hagyok egy könyvnek, hogy meghódíthasson, van, amikor 30-40 oldal után döntök, de olyan is volt már, hogy a feléig küszködtem, és akkor döbbentem rá, hogy még mindig nincs semmi, amivel megfogott volna.

    Azt szoktam mondani, hogy ha holnaptól beszüntetik a könyvnyomtatást, én pedig csodálatos módon 200 évig élek, akkor sem lesz elég időm arra, hogy minden könyvet elolvashassak, ami megtetszik. Emiatt inkább nem is pazarolom az időt olyanra, ami nem váltja be a hozzá fűzött reményeimet.

    VálaszTörlés
  3. @Mónika: a miénk hála az égnek egész jól felszerelt és viszonylag gyorsan beszerzik az újdonságokat is. Mondjuk azt nem tudom mi alapján döntik el, hogy mely új megjelenést szerzik be és melyiket nem, de hála az égnek kielégítik a YA, romantikus és minden egyéb igényeimet. :oP
    Anyukám egy kisebb könyvtárba jár, ő meg pont azt szereti, hogy kicsi, többnyire ő van csak egyedül látogató, amikor meg én megyek a miénkbe, mindig elég sokan vagyunk. :o)

    VálaszTörlés
  4. @Leonine: sajnos ebben igazad van, esélyünk sincs minden könyvet elolvasni, ami érdekel is minket, valamilyen szinten kénytelenek vagyunk szelektálni.
    Változó, hogy mennyi esélyt adok egy könyvnek, van, hogy a feléig is szenvedek vele (épp legutóbb jártam így egy YA-val), de mostanság mintha szigorúbb lennék, képes vagyok az első 10-20-30 oldal alapján búcsút inteni neki, ha nem tetszik benne addig semmi.

    VálaszTörlés
  5. Havonta egyszer biztos megyek, de ha tehetem, inkább 2szer, 3szor. Eleve csak 6 könyvet lehet kivenni, emellett gyakran impulzus kölcsönző vagyok (könnyű mellényúlni :), plussz egy régi kastélyban van a könyvtár és már magáért az épületért is megveszek. A kínálat nem igazán friss, de egy ilyen kicsi, kisvárosi könyvtárhoz képest elég széleskörű. A hangulata meg pótol minden esetleges hiányosságot :)

    VálaszTörlés
  6. @Pazsuka: ó, de szép lehet a könyvtáratok! A miénk szerintem az 1800-as években épülhetett a stílusjegyei alapján, de őszintén szólva sose néztem utána. Inkább kívülről lehet ezt látni, belülről már egyáltalán nem.
    Nálunk 10-et lehet kikölcsönözni a felnőtt részlegről, 6-ot a gyerekről és 3 hét a határidő.

    VálaszTörlés