2013. február 2., szombat

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Eredeti címe: The Night Circus (2011.)
Kiadta: Libri Kiadó (2012.)
Oldalszám: 406
Ára: 3990
Forrás: Mónitól kaptam Karácsonyra
"A cirkusz váratlanul érkezik. Jövetelét nem jelzi semmi. Egyszerűen csak ott van, holott tegnap még nyoma sem volt. Ez a világ egyszerre ragyogó és sötét. Nem akarsz majd kilépni belőle. Az éjszakai cirkusz fekete-fehér sátraiban páratlan élmény vár rád: az öt érzék ünnepe! A varázslat és a füst mögött azonban ádáz küzdelem folyik: a két fiatal mágust, Celiát és Marcót kisgyermek koruktól fogva azért tanították, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másikon. Sokáig nem is sejtik, hogy mestereik egy olyan játszmába kényszerítették őket, aminek a végén csak egyikük maradhat életben. Ám Celia véletlenül rájön erre, s feladva a versenyt, közösen lenyűgöző varázslatba kezdenek. Erejüket onnantól fogva csak arra használják, hogy örömet szerezzenek vele a másiknak, és az új játék közben gyanútlanul egymásba szeretnek. Mély és varázslatos érzéseiktől hunyorogni kezdenek a lámpák, és a helyiséget elönti a meleg. Mestereik azonban megelégelik, hogy kicsúszott kezükből az irányítás, és közbelépnek. Celiáék rádöbbennek, hogy nem kerülhetik el a játszma végkifejletét. Csak egyetlen kiutat látnak, de ahhoz minden tehetségüket latba kell vetniük..." 



Igazából nem olyan könnyű erről a könyvről írni. Mert tetszett, de valahogy mégis olyan furán érzem magamat az olvasása után.
Amint megpillantottam legelőször, azonnal beleszerettem. Gyönyörű  kemény borítású kötet, fekete lapszélek, vörös könyvjelző, mindenhol fekete-fehér. Elvarázsolt. Aztán nekikezdtem az olvasásának és azonnal a hatása alá kerültem. Legszívesebben faltam-faltam volna az oldalakat, ugyanakkor meg húztam volna az olvasását, hogy minél tovább tartson. Érdekes volt a kettősség. Imádtam olvasni, varázslatos, meseszerű volt az egész. És ez adja a problémámat is, ami miatt kicsit furán érzem magamat.
Nem lesz egyszerű megindokolnom, ahhoz, hogy megértsétek, nektek is olvasnotok kéne a könyvet. Hogy érezzétek a varázslatos hangulatát, megértsétek amikor azt írom, hogy egyszerűen nem tudtam hol a határ a valóság és a képzelet közt. Nem tudtam mi az, ami tényleg megtörténik és mi az, ami csak illúzió. Egyáltalán ami megtörténik, az hogyan történik meg?

"A cirkusz váratlanul érkezik.
Jövetelét nem jelzik hangszórók, nincsenek plakátok városszerte a falakon és hirdetőoszlopokon, nem tesznek közzé hirdetést a helyi újságokban, sőt azok még csak meg sem említik cirkusz várható érkezését. Egyszerűen csak ott van, holott tegnap még nyoma sem volt."
(7. o.)

1873-ban veszi kezdetét a történet, amikor is az akkor 5 éves Celia, megérkezik az addig sose látott édesapjához, aki nem más, mint a hatalmas mágus, Prospero. Egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy a férfi tényleg varázsló, vagy pedig csak ügyes illuzionista. És ez igaz volt, minden szereplőre.
Szóval a lány megérkezik hozzá, miután az édesanyja öngyilkos lett és nem számíthat senki másra. A férfi meglátja benne a hatalmas lehetőséget, de ahelyett, hogy feléledne benne az apai ösztön, hatalmas harcnak teszi ki a gyermekét.
Ebben a harcban a két "mágus" választ egy-egy gyermeket, akit felnevelnek, kiokítanak, majd amikor eljön az ideje, összemérik képességeiket. Igen ám, de a végén csak egy maradhat.
Celia erről mit se tud, belekezd a tanulásba. Az apja néha brutális eszközökkel tanítja őt, igyekszik kihozni belőle a legtöbbet, hogy ő nyerjen. De nem azért, mert azt akarja, hogy a lánya életben maradjon, hanem a győzelemért.
A másik oldalon a 4 évvel idősebb Marco kiképzése veszi kezdetét. A fiút a tanára másképp tanítja, mint Prospero a lányát. Aztán eljön a perc, amikor a sorsuk összefonódik, megszületik a párbaj helyszíne, ami egy varázslatos cirkusz és elkezdődik a harc. De nem ám úgy, ahogy erre számítani lehetne. Nincs vér, verekedés, minden a varázslatról, az illúzióról szól. Aztán a két fiatal egymásba szeret. ... Igen ám, de a történetük nem lehet boldog, hisz a párbajnak akkor van vége, ha az egyikük alul marad, búcsút int az életétől. ...

Nos, mire is számítottam mielőtt nekikezdtem volna az olvasásának?
Bevallom, hogy nem ilyen történetre. Annyira nem olvastam utána és így egy hibás kép alakult ki bennem. Azt hittem, hogy igazi cirkuszról lesz szó, amiben a két fiatal találkozik, egymásba szeret, aztán harcosan-véresen összecsapnak majd. Nem kicsit tévedtem. :o)
Nagyon sok varázslat van ebben a történetben, ami miatt néhol a szakadék szélén himbálóztam. Egyszerűen kétségbe ejtett, hogy egyrészt nem tudtam kellőképpen elképzelni a leírtakat -és nem az író hibája miatt, hanem mintha a tudatom képtelen lett volna megfelelően kivetíteni-, másrészt, hogy nem tudtam mi az igazi benne és mi nem. De mondok egy példát. Volt egy Kívánságfa, amit Celia hozott létre. Hogyan? Varázslattal? Vagy csak illúzió volt az egész? Meg alapjáraton, hogy tudott ez a cirkusz működni? Sokszor úgy éreztem, mintha az egész pörögne a levegőben és Celia tartotta volna a kisujján. Olyan mesés volt, ugyanakkor annyira elképzelhetetlen.
És a vége. ... Egyszerűen nem értem. Mi történt velük?

"Többé nem vagy biztos abban, hogy a kerítés melyik felén van az álom, és melyiken a valóság."  
(406. o.) 

Hivatalos oldala
Nagyon különös könyv volt, tán még így sose éreztem magamat olvasás közben. Amikor annyi kérdés felvetődik bennem, amikor néha a sötétben tapogatózok, amikor van amit nem is értek, ugyanakkor mégis elvarázsol és nem tudom letenni.
Nem tudok mit írni róla, olvassátok el és remélem, hogy ti is érezni fogjátok mindazt a varázslatos hangulatot, amit próbáltam nektek ilyen szerencsétlenül megfogalmazni. :o) 


4/12

* "Az Éjszakai cirkusz 2011 szeptemberében jelent meg Angliában és Amerikában, azóta számos nyelvre lefordították. Több héten át vezette a The New York Times bestseller-listáját, 2011-ben pedig jelölték a Guardian legjobb elsőkönyves díjára. A bestseller alapján 2013-ban elkészülő film forgatókönyvírója a Jane Eyre című filmben végzett munkája révén híressé vált Moira Buffini, producere pedig a Twilight-sorozat mögött álló Summit Entertainment és a Harry Potter-filmek producere, David Heyman lesz."  

6 megjegyzés:

  1. Húh ez nekem is régóta már a várólistámon van (vagyis nem a csökkentősen, csak úgy szeretném elolvasni)! Egy barátnőmnek megvan, és azt mondta különleges könyv, és másnál is ezt olvastam, úgyhogy hamarosan sort kerítek rá!

    VálaszTörlés
  2. @zakkant: Remélem tetszeni fog! :o) Nagyon nehéz megfogalmazni, hogy mitől is különleges, ez olyan dolog, hogy olvasnod kell, hogy megértsed mire gondolunk. ;o)

    VálaszTörlés
  3. hali.!:)
    nálad olvastam a könyvről és megtetszett. gyorsan el is olvastam és most csak arra tudok gondolni, hogy... hogy mire is? nehéz lenne megfogalmazni, hogy milyen is tulajdonképpen a könyv, de nekem tetszett. nagyon tetszett! szóval köszi, hogy írtál róla és ezáltal megismerhettem.:D
    xoxo.

    VálaszTörlés
  4. Szia, örülök, hogy tetszett. :o) Ugye milyen különleges? Vagy fura? Inkább is-is. :o)

    VálaszTörlés
  5. mindkettő. és olvasása közben nem is tudom mi hajtott annyira, hogy mi tetszett igazán... olyan varázslatos volt nekem.:)

    VálaszTörlés
  6. Igen-igen, varázslatos. Amikor befejeztem az olvasását, tényleg úgy éreztem, hogy már nem is tudom mi volt a valóság és a káprázat benne. :o)

    VálaszTörlés