2011. március 12., szombat

Most akkor milyen műfajba is tartozik?

Tegnap elkezdtem az Aranykönyvre leadni a szavazataimat, de jó pár könyv besorolásánál enyhén szólva is megdöbbentem. Ez mióta szépirodalom? Ez miért nem az ifjúsági irodalomnál van? És így tovább.
Botlottatok már bele olyan könyvbe, ami a webáruházak honlapján teljesen más műfajba volt besorolva, mint ahová ti tettétek volna?
Én jó párszor és néha az agyérgörcs kerülgetett ettől.

Szubjektív vélemény következik, senkit se akarok megbántani és független az Aranykönyvtől.
- Libri oldala. Fejős Éva: Csajok. Több Fejős Éva könyvet is olvastam (eleve, ha már azt írom többet, nyilván az első nem verte ki a biztosítékot, mert akkor nem vettem volna kézbe más könyveit sem, összesen 3-at, ha jól emlékszem), az Eper reggeli után mondtam, hogy ezt ki kell még hevernem, de a Csajok tetszett. Na de milyen műfaj? Szerintem egyértelműen szórakoztató irodalom. Ezen belül persze lehetnek albesorolások, azokba mélyebben nem mennék bele, a lényeg, hogy szerintem ez szórakoztató irodalom. A Libri szerint szépirodalom. Íme. Ezen úgy rendesen megdöbbentem. Szépirodalom szerintem pl. a Büszkeség és balítélet. Fejős Éva valahogy nem.
- De újabb gyöngyszem, amin eddig a legjobban kiakadtam. Szintén Libri. Laura D.: Szex és tandíj. Olvastam, írtam róla, szórakoztató irodalom szerintem. Erotikus nem, mert annyira nem "durvul". Erre a Libri oldalán: Szépirodalom- Romantikus, kalandos. Íme. Háááát, nem tudom. :oS Ez a könyv sem egy Büszkeség és balítélet. Aki nem olvastam volna, röviden arról szól, hogy Laura prostituált lesz, mert úgy érzi, csak ezzel a munkával tudja elérni, hogy tanulhasson és meg is élhessen. Romantikus szerintetek? Nagyon nem. Legalábbis remélem, hogy a fiatal lányok nem erről álmodoznak. Kalandos? Nem mondhatnám, de so-so, fogjuk rá, elmegy. Na de hogy szépirodalom?!

Elismerem előfordulhat, hogy egy könyv a szépirodalom és a szórakoztató irodalom határán van, de azért többségben elég egyértelmű. Valahogy jön egy érzés, hogy ez most hova is tartozik. "Szép", vagy csak szórakoztatott.
De összegyűjtöttem a főbb műfajok meghatározását. A lista nem teljes!
fantasy: a fantasztikus irodalom egyik műfaja. A tartalma mitikus, az író fantáziájában létező világot hoz létre, melynek szereplői a vallásokból és mítoszokból születtek.
gótikus regény: a romantika egyik előkészítő ága. Középkor, kísértetek, elhagyott várak, illetve az ezekhez illő légkör.
horror: először a 18. sz.-ban kezdett megjelenni. Célja, a félelemkeltés. Többnyire a végén nincs megnyugtató, happy end-es lezárás.
krimi: bűnügyi regény. Van egy bűntény amit bemutat, lélekábrázolás, a bűnügy felgöngyölítése, rendőrök, nyomozók, stb.
sci-fi: tudományos-fantasztikus mű.
"... legtöbbször valódi vagy képzeletbeli tudomány(ok)nak a társadalomra, vagy egyes egyénekre gyakorolt hatását mutatja be."
(forrás: wikipédia)

szépirodalom: Művészi igénnyel készült irodalmi alkotás.
romantikus regény: Erről sokat írni nem nagyon kell azt hiszem. Virágcsokor, bókok, gyengédség, szerelem, stb. Az érzelmek vannak a középpontban. Az erotikus regényben viszont nem az érzelmek, hanem a szex van.
szórakoztató irodalom: Erre pontos meghatározást nem találtam, és őszintén szólva nem is emlékszem rá a tanulmányaimból. A lényeg a szórakoztatás. Olyan mű, amire nem lehet mondani, hogy művészi igénnyel készült volna.

Igazából nehézséget a szép- illetve a szórakoztató irodalom megkülönböztetése szokott okozni.

Ti mi alapján választjátok külön, ha annyira nem egyértelmű?

Én úgy gondolom, hogy a szépirodalom valami pluszt ad. "Szép". Van egy olyan légköre, olyan hatása, amire nem tudod azt mondani hogy ez szórakoztató irodalom, több annál. Tudom, jól megfogalmaztam, de valahogy ez egy érzés. :o) Bár, felvetődik a kérdés, hogy ez akkor mindenkinek más lenne? Hisz mások vagyunk, más úgymond az ingerküszöbünk. Van, aki azt mondja egy olyan könyvre, amire te azt mondod, hogy szépirodalom, ácsi, szerintem meg nem több a szórakoztató irodalomnál. Nem érzem azt a pluszt, amit te igen. Ebben az esetben mi a helyzet? Jókai szépirodalom, mert tanuljuk az iskolában? De van aki azt mondja, hogy ő bizony nem oda sorolná be.
A szórakoztató irodalom szórakoztat. Kikapcsol, amíg olvasod, jól érzed magadat közben, de nem lettél több az olvasásával. Persze lehetnek olyan gondolatok benne, amik elgondolkodtatnak, de nem azon van a hangsúly, hanem a szórakoztatáson.
Büszkeség és balítélet szépirodalom. De miért? Miben különbözik Fejős Éva csajos könyveitől? Egyszerűen többet ad- tudom rávágni. De mi az a több?- tudnám erre kérdezni. És igazán megfogalmazni se tudom, mert egy érzés. Több a szórakoztató irodalomnál. Persze azt is hozzá lehet tenni, hogy a maga idejében a Büszkeség és balítélet ponyvának számított, és tessék. Jó ideje szépirodalom már. Bár kétlem, hogy 200 év múlva Fejős Éva Csajok c. regénye olyan lesz, mint Austené, de időben nem tartunk ott, nem tudhatjuk. Lehet, hogy az ingerküszöb csökkenésével jutunk el oda, hogy a ponyvából 100-200 év múlva szépirodalom válik.

És akkor itt jön egy másik gondolatom is, a tolerancia egymás iránt az olvasott könyvek tekintetében. De ez egy másik bejegyzés lesz már. ;o)

16 megjegyzés:

  1. Szerintem azért is lehetnek összevissza a műfajok és könyvek az Aranykönyv listán, mert bárki ajánlhat ott új könyvet, ami még nincs fent a listán, ám talán nem mindenki veszi észre, hogy ki kell választani a legördülő lehetőségeknél a megfelelő műfajt is.(Vagy, ha észre is veszi, nem mindig találja el a megfelelőt):)

    VálaszTörlés
  2. De csak átnézik már, hogy ki mit ajánlott, nem? És rakják, ahová szerintük helye van. Még ha valaki véletlenül Bartos Erika gyerekeknek szóló Anna,Peti és Gergő sorozatát a felnőtt irodalomhoz ajánlja, csak nem ott fog megjelenni. :o) Ezt azért szerintem csak ellenőrzik mielőtt kikerül. Az Aranykönyves listától is függetlenül, a Librinek alapból vannak érdekes besorolású könyvei.

    VálaszTörlés
  3. :D Na látom, megihlettet a kis linkem. :) Szerintem az a baj eleve, hogy sok ember nincs tisztában a szépirodalom és a szórakoztató irodalom közti különbséggel, méghozzá azért, mert előbbiből keveset olvastak. Láttam az Alkonyatot is szépirodalomnál, és én ott lepődtem meg. Aki már elolvasott azért jó pár könyvet (50-100), az azért szerintem meg tudja különböztetni, persze csak akkor, ha nem csak az utóbbiból olvasott.
    Egyébként ez a besorolás nálam olyan furcsa. Van, ami egyértelműen romantikus, fantasy, stb, de amit most olvasok például (Jellegzetes napok), abban eleve három műfaj keveredik, és akkor azt hova soroljam? (Lélektani, krimi, sci-fi, ezek külön-külön jelennek meg benne)
    Érdekes bejegyzés amúgy, szeretem tőled az ilyeneket :)

    VálaszTörlés
  4. Nem a linked, már előtted is olvastam az Aranykönyv hírét, hanem inkább abból kifolyólag a tegnap esti kis "beszélgetésünk". :o)
    Nálam a Jellegzetes napokat szépirodalomhoz dobja ki a Bookline. Nem tudom, még nem olvastam. ;o)

    VálaszTörlés
  5. Most nagyon gonosz leszek, de szerintem azért van ez a káosz, mert maguk a könyváruházak sincsenek sokszor tisztában a különböző műfajokkal. Rendszeresen nézegetem az előrendelhető könyveket és nagyon sokszor összekeverik Gizikét a gőzekével. Számomra az a szépirodalmat főleg a klasszikusok jelentik, ezeket olvasva elgondolkodik az ember, sokszor lassabban is halad vele, míg a szórakoztató irodalom nevében eleve benne van, hogy azért választod, mert kikapcsolódni akarsz, valami könnyedebbre vágysz.

    VálaszTörlés
  6. Nem csak a könyváruházak, de néha a bolti eladók, sőt, a könyvtárasok sem. Erről is tudnék írni. :o)

    VálaszTörlés
  7. Mármint a könyvesbolti eladókra gondoltam.

    VálaszTörlés
  8. Én azt vettem észre, hogy sokszor csak a fülszöveg vagy ne adj' Isten a cím alapján sorolják be a könyveket. Minap a könyvtárban az Ysabel c. misztikus fantasyt a "csajos" címkéjű kamaszkönyvek között találták meg nekem, mert hát a címe.

    Egyébként szépirodalom: szerintem a szöveg milyensége alapján sorolható ide bármi is, nem a téma miatt. Ahol az író játszik a szavakkal. Különleges jelzőket, metaforákat, megszemélyesítéseket, hasonlatokat használ. A puszta történések leírásán kívül másról is ír - választékos szókinccsel. Épp ezért nem is lehet olyan gyorsan haladni vele, mint egy könnyed művel. Legalább is én ezt vettem észre eddigi olvasmányaimból kiindulva.

    VálaszTörlés
  9. Én ezt a kavarodást annak a számlájára írom, hogy szerintem sokszor még arra is lusták, h elolvassák a fülszöveget, szerintem sokszor csak hasra ütésre teszik ide vagy oda a könyveket. (egyébként én is felháborodtam rajta rendesen, mikor tegnap szavazni akartam. El is ment tőle a kedvem.)

    Szépirodalom/szórakoztató: egyetértek szeee véleményével, miszerint nem a téma határozza meg, hogy hova is soroljuk az adott művet, inkább maga a stílusa a döntő. Azért én meg emellett megkülönböztetném a klasszikusok kategóriáját is, ami inkább az irodalmi kánonon alapul, és a szépirodalom és a szórakoztató irodalom kategóriájából egyaránt merít. (pl.: Jókai művei a maguk korában egyértelműen a szórakoztató irodalom kategóriájába tartoztak)

    VálaszTörlés
  10. Niki, a könyvesbolti eladók zöme - tisztelet annak a néhány kivételnek - csak a trendi könyveket ismeri, amik a legjobban fogynak és megjegyezte a címüket. Olyannal is találkoztam, aki látta, hogy fél órája keringek az egyik könyvkupac körül és véletlenül sem szólt, hogy "Segíthetek?".
    Szeee, Heloise, igazatok van :). Pl.: nekem GG Márquez is szépirodalom ;).

    VálaszTörlés
  11. Akkor nálatok is a bizonyos "plusz" az, ami megkülönbözteti a 2 műfajt. Egyetértek, bár nekem a pluszhoz nem csak a stílus tartozik, hanem valami más is, amit nem tudok igazán megfogalmazni, de egyértelműen jelzi nekem, hogy nem szórakoztatóirodalomról van szó.
    Marquez pl. számomra szépirodalom. Sose fordult meg a fejemben, hogy szórakoztató irodalom lenne, még akkor sem, ha bizony érdekesen ír, fogalmaz. De akkor is. :o)
    Igen, nyilván nem az alapján választják ki a könyvesbolti eladókat, hogy mennyit olvasnak, de azért jó lenne, ha a többség képben lenne és nem csak a mai könyvek terén.

    VálaszTörlés
  12. Aranykönyvnél eleinte azért van káosz a műfajok közt, úgy látom, mert bárki jelölhet, s nem mindenki foglalkozik komolyan a műfajokkal ahhoz, hogy különbségeket tegyen, vagy odafigyelgessen a választására. Reménykedjünk, hogy később ezt az egész szavazás adminisztrátorai letisztázzák és mindenkit oda osztanak be, ahova való. A másik oldalról a könyvesboltok adatbázisát gondolom nem feltétlenül könyvekhez értők építik, csak fizetett adatrögzítők, akik mondjuk hasraütés szerűen a kapott adatok (cím és leírás, esetleg kiadói műfajmeghatározás) alapján sorolnak kategóriába cuccokat. Persze mi mind okosabbak vagyunk ennél :) De a legtöbb adatbázisnál lehet szólni és levelet írni, hogy valami nem jól van és elég sokszor ki is javítják. Nekem legalábbis kellemes tapasztalataim vannak e téren. Csak venni kell kicsit a fáradtságot hozzá.
    Amúgy még nálunk a könyvtárban is előfordul, hogy meghallgatjuk az olvasó véleményét aki konkrétan végigolvassa a művet és ajánlja, hogy például hiába utal minden arra (leírás, tárgyszavak, szakozás), hogy a kötet a menedzsmentbe tartozik, az adott könyvben erősebb a szociológiai szempont és pakoljuk át oda. Nem feltétlenül zárkózunk el a javaslatoktól, s tuti a boltok is így vannak ezzel.

    VálaszTörlés
  13. Persze, lehet szólni, de ugyanakkor a gyógyszerésznek se a beteg mondja meg, hogy X gyógyszernek a fájdalomcsillapítónál a helye, nem pedig a köhögés csillapítónál, hisz elviekben ő ért hozzá. Itt is felügyelni kéne, ellenőrizni. Az Aranykönyvél is, ha már belekezdenek egy ilyen díjba, előtte csak átnézik már, hogy az olvasók mit hova soroltak be és utána engedik kifutni.
    A könyvtárban ahogy megfigyeltem, néha azért is vannak rossz helyen a könyvek, mert az olvasó leveszi, majd totál nem oda rakja vissza, ahonnan levette. Gondolom minden este meg nem járnak körbe szegény könyvtárosok hogy minden a helyén van-e.
    De igazad van, lehet szólni, lehet írni. Csak ezek is megfordultak a fejemben. :o)

    VálaszTörlés
  14. Nekem még az is feltűnt, hogy vannak könyvek, amelyekre több helyen is lehet szavazni, pl. ifjúságinál is és szépirodalomnál is, ami nem biztos, hogy fair.

    VálaszTörlés
  15. Ó, ezen már tavaly is nagyot buktak, bakiztak akkor is épp eleget,ha jól emlékszem akkor Teréz anyu volt szépirodalom. Sajnálatos, hogy nem veszik komolyabban ezt az egészet, ha már ekkora reklámja van. Na megyek szavazni:-)))

    VálaszTörlés
  16. Bea: Igen, láttam én is, hogy van olyan könyv ami dupla eséllyel juthat tovább.

    Miestas: Most, hogy említetted, rémlik valami, hogy tavaly téma volt a molyon emiatt.

    VálaszTörlés