2010. december 6., hétfő

Cecelia Ahern: Ajándék

Nagyon szeretem Cecelia Ahern könnyed, fiatalos, finoman nőies stílusát. A történetei nem bonyolultak, olvasod, úszol a sorain, de mikor befejezed és becsukod a könyvet, akkor érzed, hogy milyen mély nyomot hagyott benned. Érezni kezded az üzenetét.

Az írónőnek már az első 4 oldalon sikerült megalapozni a hangulatot.
Láttam, ahogy a fiú sétál az úton, bepillant az ablakokon, keresi a karácsonyi fényeket. Tán még figyelte is, ahogy kifújja a száján a meleg levegőt. Még jobban összehúzza magán a kabátot, hideg van, de csak sétál tovább.
Majd megáll azelőtt a bizonyos ház előtt és történik, ami történik. És a "mese" kezdetét veszi. ...

A Karácsony a szeretet, a család ünnepe. Amikor az egész éves rohanásban próbál mindenki egy picit legalább lazítani, lassítani, lenyugodni és csak a családjának élni.
Cecelia Ahern ebben könyvében újra arra hívta fel a figyelmet, hogy észre se vesszük, az igazi ajándék egész évben ott van mellettünk. A párunk, az egészséges gyermekeink, a szüleink, a szeretteink. Mert ők az igazán lényegesek. De egyszerűen a nagy rohanásban annyira természetesnek vesszük, hogy ott vannak, hogy el is feledkezünk róluk. Pedig nem szabad. Mert mi lesz, ha egyszer azon kapjuk magunkat, hogy nincsenek már ott? Vagy épp, mi nem lehetünk már velük. ...

Egy kicsit a történet hasonlított azokra a filmekre, amikor a férfi főszereplő csak lót-fut, elhanyagolja a családját, majd jön a Karácsony szelleme és megmutatja milyen lehetne az élete nélkülük. A főszereplő pedig rájön a lényegre. Hogy már későn-e?

Lou nagymenő, állandóan dolgozik, a feleségét, gyermekeit, rokonait teljesen elhanyagolja. Csak az számít neki, hogy minél előrébb jusson a ranglétrán. Aztán egy napon szóba elegyedik a kolduló Gabe-bel. Munkát szerez a férfinak, aki hálából egy pirulát ad neki, ami segítségével egyszerre lehet két helyen. Közben rádöbben néhány dologra, de ott lóg a levegőben a kérdés: Vajon idejében?

Érdekes volt a könyv felépítése, de így lett olyan igazán Ahern-esen meseszerű.
Nagyon könnyen lehetett olvasni, észre se vettem milyen gyorsan haladtam vele. Amolyan igazi karácsonyi ajándék. És akár üzenet is lehet valakinek. ...
Vajon hány ilyen Lou él a Világon? Hány ilyen Lou-nak lenne szüksége a pirulára? Vagy csak a tanulságra. ...
Tetszett, elgondolkodtatott az üzenete, szerettem. Olyan igazi "Ajándék".

The Gift c.-mel 2008-ban jelent meg angolul, magyarul pedig 2010-ben, az Athenaeum Kiadó gondozásában. Köszönöm nekik!

Az írónő eddig megjelent művei magyarul:
Ui.: Szeretlek (2007.)
Bárcsak láthatnál (2007.)
Ahol a szivárvány véget ér (2008.)
Bennem élsz (2009.)
Talált tárgyak osztálya (2010.)

5 megjegyzés:

  1. Eleinte kézzel-lábbal tiltakoztam ez ellen a könyv ellen, de ahogy közeledik a karácsony, úgy vágyom egyre jobban valami karácsonyi olvasmányra. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezzel a könyvvel szemezek már egy ideje :) és ha neked tetszett, nekem is fog, úgyhogy remélem vki meglep vele majd :)

    VálaszTörlés
  3. off: játék :) http://sajtosrolo.blogspot.com/2010/12/jatek-konyvcimekkel.html

    VálaszTörlés
  4. zakkant: Ha nekem, akkor neked is. :o) Küld el az "illetékesnek" a linket sűrűn kacsingatós smile-val, és az "üzenet" szóra hívd fel a figyelmét. Tuti nem fogja félreérteni. ;o)

    sajtosrolo: Hűűűű Köszönöm! Lesz min agyalnom. :o)

    VálaszTörlés