2010. augusztus 18., szerda

Golden Keyes Parsons: A napkirály árnyékában

Imádom a történelmet. Dumas műveinek köszönhetően, a Franciaországban játszódó történelmi regényeket pedig különösen szeretem. Így gondolom mondanom sem kell, mennyire vártam, hogy ez a könyv a kezeim közé kerüljön.
Arra számítottam, hogy a regény jelentős része XIV. Lajos udvarában fog játszódni, intrikák, udvari pletykák körében. Szinte már láttam is magam előtt a nagy abroncsú szoknyákat, hallottam a suhogásukat, elképzeltem, ahogy a nemesi hölgyek a palota folyosóin haladnak, flörtölnek az udvaroncokkal, pletyka itt- pletyka ott.
Egy kicsit mást kaptam.

A napkirály árnyékában, a Sötétségből a fénybe sorozat első része.
Bajban vagyok vele.
- Nem unalmas, hanem vontatott.
- Nem volt rossz, de azért az izgalomtól a kezemet se tördeltem.
- Nagyon kiszámítható az egész történet.
- Egyszerű, nincsenek meglepetések. Lényegében nincs semmi érdekes, csak olvasod, szórakoztat, és ennyi.
Elsodorni elsodort, de nem annyira, hogy az olvasása közben ne tudtam volna kivergődni a partra.

Az írónő a saját őseinek kitalált életét írta meg egy kis történelmi fűszerezéssel.
Történelmi háttér: XIV. Lajos (uralkodott: 1643-1715) kora, amikor Franciaországban a hugenottákat próbálták megtörni, egyre erőszakosabb módszerekkel.
Madeleine a királlyal nevelkedett, később szerelem szövődött közöttük, de az akkor 16 éves lányt hirtelen elvitték az udvarból a szülei. Lajos megnősült, majd Madeleine is férjhez ment, és született 3 gyermekük.
A történet ott kezdődik, hogy Madeleine 30 éves, híres hugenotta család sarja. Férjével, Francois-val, 3 gyermekükkel, Philippel, Charles-szal, Evangeline-nel, valamint az édesanyjával, sógorával, és a szolgálóikkal vidéken élnek.
Egy nap megjelenik náluk egy királyi katonai csapat, Paul Boveé parancsnok vezetésével.
Madeleine féltve családja életét, az udvarba utazik, arra kérve Lajost, régi szerelmük miatt segítsen a családján, ne zaklassák őket a vallásuk miatt. A találkozó rosszul sül el. ...

Több elvarratlan szál is van, nyilván a folytatásban ezek végére is járhatunk, ami Where hearts are free címmel szeptemberben jelenik meg angolul.

Egy kicsit olyan érzésem volt az olvasása közben, mint mikor titokban 12-13 évesen olvasgattam anyu romantikus lovagregényeit, csak kihagyva a forró szerelmi részeket.
Olvasod, olvasod, de érzelmet nem vált ki, a karakterek se kerülnek túl közel hozzád, egyszerűen csak egy könyv a sok közül.
Viszont úgy érzem, hogy még bármi kisülhet a történetből. Majd a folytatással kiderül. ;o)


Tartalom: 3,5 Mert félúton van a közepes és a jó között. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fog még alakítani az írónő a történetből.
Megjelenés: 2010/2008
Eredeti cím: In the Shadow of the Sun king
Az írónőről: oldala, blogja

A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak.

10 megjegyzés:

  1. Ez a könyv fent volt a listámon, de most már annyira nem akarom elolvasni. :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, ne már! Attól még, hogy nekem annyira nem jött be, lehet, hogy neked meg nagyon is be fog. :o)

    VálaszTörlés
  3. Mivel többnyire hasonlóan vélekedünk 1-1 könyvről, valószínűbbnek tartom, hogy nekem sem jönne be. :)

    VálaszTörlés
  4. De azért ha gondolod, szívesen kölcsön adom. ,o)

    VálaszTörlés
  5. Hááát, előbb majd a Böszörményi könyvet. :) De még az is kicsit odébb van, lassú vagyok olvasásban mostanság. :/

    VálaszTörlés
  6. Nekem is a listámon van ez a könyv, de engem nem tud egy negatív vélemény eltántorítani, sőt.. annál inkább el akarom olvasni.

    VálaszTörlés
  7. Ezzel többnyire én is így vagyok. :o)

    VálaszTörlés
  8. nem tom eddig se vhogy volt ehhez a könyvhöz kedvem pedig én is amolyan dumas regényen nevelt gyerek vagyok, nagyon szeretem pl filmben a vasálarcost (mármint az újabbat) de az a christine-vonal ott se jött be hacsak arról szólna a film hát meg se nézném...
    Nálam a kosztümös film/könyv ott kezdődik: történelmi tények (szépen kiszínezve de van alapjuk és van szerepük a sztoriban) , kaland, kard párbajok, fondorlat, aztán (jó tőlem lehet közben is, de a fentebbi pontok is legyenek meg, ne csak drámázzunk) jöhet tőlem a romantika meg a kisasszony megmentése de nekem pörögjenek az események...

    VálaszTörlés
  9. @Névtelen: Azért egy próbát megér, hátha. ;o)

    VálaszTörlés