2010. május 30., vasárnap

Gaál Viktor: A tea színe

"... nem az a fontos, hová mész. Az a fontos, hogy járd az utat, és megélj minden egyes, az úton töltött pillanatot."

Ennek a könyvnek mesebeli hangulata van, egyszerűen szenzációs. Minden szavát, mondatát élveztem, varázslatos egy történet. És a finoman beleszőtt örök igazságok, szíven ütnek, elgondolkodtatnak.

Képzeld el (igen, már megint), hogy 1773-ban élsz. (Ekkoriban uralkodott pl. Mária Terézia is) Az óceánokat, tengereket hatalmas hajók járják, mennek Ázsiába, Afrikába, Amerikába.
A tea meghódította a világot, sorban nyílnak a teaházak, ahol a vendégek kipróbálhatják a különleges meleg italokat.
És akkor egy napon feltűnik a kedvenc teaházadban egy különös fiatal férfi, aki olyan teát készít, mint amilyet addig még senki sem, és mesél. Elvarázsolja a vendégeket a teája, magával ragadja őket a meséi, amik mintha az 1001 éjszaka történetei lennének.
Rendszeresen betérsz a teaházba, hallgatod a meséit, iszod a teáit és közben betekintést nyerhetsz az akkori politikai helyzetbe.
Közben érzed, hogy szerelem is van a színfalak mögött, hevesen, szomorúan. ...

Olyan, mintha 3 könyv lenne egyben, így alkotva egy egészet.
Az egyik szálon olvashatunk a fiatal fiúról, akinek a szemén keresztül megismerjük a várost, az embereket, a politikai helyzetet.
A második szálon folytatja a meséit.
És ott a harmadik szál, egy szerelmes nő monológja, aki erre a fiatal fiúra várt már évek óta. Szerelem, szenvedély, szex.
Ezt a könyvet tényleg ne hagyjátok ki! :o) Magával ragad, elvarázsol. ...

"1773-at írunk; a nyugati világ a tea bűvöletében él. Kereskedőhajók százai vágnak neki a Kínába vezető hosszú és veszélyes zarándoklatnak. Egyetlen céljuk, hogy megszerezzék az úgy áhított teafüvet. Az út nem mentes a veszélyektől, számtalan hajó veszett már oda. Aki viszont szerencsével jár, busás nyereség és hírnév vár rá. Van azonban néhány különös kereskedő, akikről úgy hírlik, a pénznél sokkalta nagyobb kincs miatt járják az utat. Ők a teavándorok. A kevesek, akik már találkoztak velük, csodálattal vegyes félelemmel beszélnek róluk. Rebesgetik, a teavándorok ősi bölcsességek tudói – és hogy birtokukban van a világ legtökéletesebb teája, amely egyenesen varázserővel bír..."
Kíváncsian vártam a teakészítés titkait.
Szinte láttam magamat ülve egy teaházban, magamba szívva a teák különleges illatát, miközben körbevesz egy varázslatos, keleti érzésvilág.
Nem vagyok egy nagy teázós, többnyire csak gyorsan összedobom, de a könyv olvasása közben többször megkívántam egy csésze igazi teát. :o)

Tartalom: *****
Borító: *****
Megjelenés: 2005.
A cím magyarázata: Az igazi tea készítésének egyik titka, hogy figyelni kell a tea színét.
Az íróról: Gaál Viktor 1979-ben született író, forgatókönyvíró, pszichológus. Jelenleg Londonban él, tanácsadó pszichológusként és íróként dolgozik. (forrás: wikipédia)

3 megjegyzés:

  1. Most már tényleg egyre jobban akarom! Viszont sehol sem lehet kapni, pedig egy gonosz kis belső hang azt mondja, hogy vegyem, mert ennek ott kell lennie a polcomon.:)
    Szerinted vegyem vagy elég ha csak kikölcsönzöm a könyvtárból?

    VálaszTörlés
  2. Hú, de innék most egy teát...! (Most, hogy ezt elolvastam.) Komolyan! ;)

    VálaszTörlés
  3. Szanik: Próbálj szerencsét, hátha itt rá tudnak neked akadni:
    http://www.libri.hu/konyv/a-tea-szine.html
    Olvastam máshol is, hogy hiány van Gaál Viktor könyveiből itthon. :oS Én majd szeretném magamnak is. ;o) V

    koalány: mi egész nap azt isszuk, de valahogy nem az igazi. És hihetetlen, hogy mikre oda kéne figyeli a készítése közben. :o) Majd írok róla valamikor. ;o)

    VálaszTörlés