2010. április 11., vasárnap

Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

"Megfogtam a kezét- egy csirkeláb volt egyébként-, és hirtelen dzsúdófogással a hátára dobtam, majd rátérdeltem a hasára. Könyörgött hogy engedjem el, megkapom az állást, de én a szemébe nevettem, és közöltem, hogy nem kell az állás, csak a fikuszt akarom és az autós falinaptárt."


Anno a gimiből kikerülve, évekig élt bennem az a kép a mai magyar írókról, hogy fityiszt se érnek Jókaihoz és társaihoz képest, így csak egy pillantást vetettem az ilyen könyvekre és már álltam is tovább.
Aztán persze eljött az ideje, kíváncsiságom győzött és kezembe került az első mai magyar irodalom egy darabja. Jó választás volt, a "szerencsés" a mai napig az egyik kedvencem. Vámos Miklós Apák könyvéről van szó. ;o)

Az Állítsátok meg Terézanyut! c. könyvvel is már évek óta szemezek a könyvtárban, nem egyszer levettem polcról, Aha, szép vagy!, de mindig vissza is került. Valahogy nem húzott a szívem felé.
Aztán egy molyos cserének köszönhetően fent akadt a hálómon és neki is estem.

Unalmasnak találtam az elejét, nem akart beindulni. Tágra nyílt szemekkel olvastam a kritikákat róla, majd bepisiltem a nevetéstől; reszkess B. Jones; stb. és értetlenkedve néztem magam elé, hogy velem van a baj, de semmi vicceset nem találok benne?, B. Jones meg ezerszer jobb.
Aztán egyik pillanatról a másikra felpörgött.
Könnyesre röhögtem magamat, de szó szerint, magamban nyugtáztam, hogy íme a hazai B. Jones. Mert azért mégis csak más, amikor olyan poénokat, olyan megjegyzéseket olvasol, amik egy külföldinek másképp jönnének le.
Aztán újra zuhanás következett.
Reménykedtem egy romantikus befejezésben, kékikata megtalálja az igazit, stb., de nem így lett. ... Végülis az élet sem mindig úgy alakul, ahogy kéne. ;o) ...

A mi kis Bridget Jones-unk, bár nem küszködik 15 kg felesleggel, sőt, tizenéves fiúk a lábaiért a poklot megjárnák, de Kéki Kata, nem találja az igazit.
Az öccsével és annak a barátnőjével él egy lakásban a 8. ker.ben, munkája nincs, a férfiak szívesebben öntik ki neki a lelküket, mint bújnak vele ágyba, vagy terveznek komolyabban.
Kata hősiesen harcol a Terézanyus, mentsük meg a férfiakat jellemével, közben telik az idő és hipp-hopp eltelik kb. fél év, amit a könyv bemutat.

"Marcsi azt állítja, hogy nem szabad megrémülnöm, ha egy pasi nem kéri meg a kezemet az első randin, hanem hosszan találkozgatni akar velem. Pirkóviki évek óta kitartóan állítja, hogy első randin soha nem szabad lefeküdni vele. Lujzi nem állít semmit, ő épp válik, mert érik bizonyos hatások. Cyberbarát, a felelős édesapa, gyárigazgató és guru azt állítja, legalább három hónapig meg kell tartóztatnom magam a komoly férfitól. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy várnom kell, mert az Igazit azonnal fel fogom ismerni. Mégis MIRŐL? És meddig várjak? Hányat kell aludnom odáig, egyedül? Mi van, ha itt ragadok végleg a nyolckerület kisszobában macinaciban, szemüvegben, állás és pasi nélkül, harmincévesen? Miki, az öcsém és lakótársam csak röhög rajtam, ha siránkozom neki a konyhasztalnál sörök mellett, de hát könnyű neki, nincs még huszonöt, hosszú, szőke csaja van és menő állása." Közel másfél éves elszánt állás- és pasikeresés hiteles történetét tartod a kezedben. Szokásos péntek esti portyáin főhősnőnk, Kéki Kata hol Zöldmezőszárnya Királyfival, hol a gyönyörű Perzsa herceggel, hol Daviddel a Csokoládészeművel és még sok-sok más Micimacsóval fut össze. A fennmaradó időben biznisztündérnek öltözve már-már hivatásszerűen állásinterjúkra jár a Henteshez, a Hajóskapitányhoz, a Vajákos fejvadászhoz, és kis híján kiállítási tárgy is lesz belőle az emberi erőforrás-kiállításon. Mikor végre kommunikációra kezdi oktatni az országút királyait (kamionsofőröket), összefut egy igazi fatehénnel (a női féltékenység legújabbkori szimbólumával), aki a szappanoperák főgonoszait megszégyenítő találékonysággal tesz keresztbe neki, ahol csak tud... Ráadásul Katának ez még nem elég: Teréz anya módjára kényszeresen meg is akar menteni minden útjába kerülő, elsősorban férfit... Lehet rajta nevetni, és kicsit sírni is, és kölcsön lehet adni a Pasinak, aki Fontos. Persze ha meg Pasi vagy, meg lehet vele lepni a Nőt. Egy igazi történet, egy igazi lánytól, aki az Igazit keresi, mindig, mindenhol, mindenkiben. És meg is találja. (Mindenkiben.)


Rácz Zsuzsa (1972.) író, újságíró.
Első könyve Kábítószeretet címmel 1998-ban jelent meg.
Az Állítsátok meg Terézanyut! 2002-en jelent meg. A Nagy Könyv játékban a 60. helyen végezte. 2004-ben film is készül belőle.
2009-ben megjelent a folytatása, Nesze Neked, Terézanyu! címmel.
forrás: wikipédia

5 megjegyzés:

  1. Kedves Niki!Anditól és Leilától tévedtünk ide, és naaagyon örülök, hogy megtaláltalak. Én is imádok olvasni, nekem az a szórakozás a kikapcsolódás, az öröm a menekülés, egyzóval minden. Blogodat olvasva sok érdekes könyvre hívtad fela figyelmemet, ígérem, ezentúl is endszeresen mazsolázok nálatok.Szóval köszi, Marianna. jaaaa, és ezt az idézetet küldöm neked, úgy ismerkedésül vagy tudomisénmiért:

    ..Aztán megtanultam olvasni. És megtudtam, mi a könyvek titka. Az, hogy minden bennük van. Nemcsak a tündérek, a manók, királykisasszonyok, a gonosz boszorkányok, hanem én is meg te is, örömeinkkel, gondjainkkal, vágyainkkal, bánatunkkal, benne van a jó meg a rossz, az igaz és a hamis, a természet, a világmindenség; ez mind, mind elfér a könyvekben. Nyisd ki a könyvet! Megosztja veled minden titkát." (Janikovszky Éva)

    üdv, Marianna, Emmanyu

    VálaszTörlés
  2. Üdv itt Marianna. :o)
    És köszönöm szépen az idézetet, nagyon szép és nagyon igaz. Na meg amúgy is imádjuk Janikovszky Évát. ;o)

    VálaszTörlés
  3. Nekem sem tetszett igazán ez a könyv... meg a film sem.

    VálaszTörlés
  4. A filmre azért kíváncsi vagyok. ;o)

    VálaszTörlés
  5. a Terézanyu 1-től én sem voltam elájulva, azonban az új Rácz regény a Nesze Neked Terézanyut! már igazi regény, Rácz Zsuzsa beérett! Olvassátok el, megéri! vicces és elgondolkodtató egyszerre, szerintem Rácz Zsuzsa nagyon tehetséges nőci, ami most a Terézanyu 2-ben igazán meg is mutatkozott!

    VálaszTörlés