2010. április 30., péntek

Lisa Jewell: Vince & Joy

"- Az éjszaka, amikor elveszítettem a szüzességem- kezdett bele-, életem legvarázslatosabb éjjele volt.
Tom törte meg a pillanatnyi csendet.
- Jaj, ne már! Senki sem élvezi, amikor elveszíti a szüzességét!
- Én élveztem- felelte Vince egyszerűen,- Tökéletes volt. Egyszerűen tökéletes!
A csapat némán emésztgette ezt a szokatlan kijelentést. A férfiak enyhén csalódottnak tűntek, a nők viszont kíváncsian vizslatták.
- Mondd tovább!- szólalt meg Claire.- Mesélj, ki volt az?
- Egy lány, akivel Norfolkban ismerkedtem össze. Tizenkilenc évesen. Joynak hívták."


A Veszíts el egy könyvet! játék során botlottam bele a könyvbe, és határoztam el, hogy amint tudom, el is fogom olvasni.

Nagyon aranyos történet.
Kezdetben olyan volt, mintha egy csíkos könyvet olvasnék, első szerelem, stb., (sőt, az olvasása során be is villant egy csíkos könyv. Nem emlékszem már a címre, a történetre sem, de arra igen, hogy egy tengerparton nyaraltak a szereplők, 2 tini egymásba szeretett, mintha a lánynak szőke haja lett volna és volt egy szikla vagy egy barlang. Ezekre emlékszem legalábbis. Valakinek beugrik így a könyv címe esetleg?) ;o) aztán átalakult egy olyan történetté, ami szinte hétköznapi, de pont ettől érzi magát közel az olvasó a szereplőkhöz, a történethez, mert szerintem mindannyian felismerhetünk a környezetünkből valakit a szereplők bőrében.
Legyen az az állandóan megalázott és megcsalt anya.
Vagy a férj által teljesen kisajátított feleség, aki a balhék elkerülése végett szinte megszakítja a külvilággal a kapcsolatot, csak ne hisztizzen a férje.
Vagy a férfi, aki családra vágyik, de nem a megfelelő nő mellett köt ki.
Megalkuvások, lelki gyötrelmek, és egy első szerelem, ami sose múlik el. ... Milyen fura, hogy az életben lehetünk szerelmesen többször is, de egy idő után még se tudjuk pontosan felidézni a másik arcát, gesztusait, az emlékek is csak homályosan jönnek elő, de ha az első szerelemről van szó, akkor azonnal minden bevillan.

Vince és Joy 18-19 évesek és egy nyaralás során találkoznak.
A lány túl van egy kórházi kezelésen, a fiú egy arcműtéten, mindketten félénkek és tapasztalatlanok a párkapcsolatok terén. Szinte azonnal egymásba szeretnek. És igen, egymással veszítik el a szüzességüket.
De másnap Joyék váratlanul elutaznak, és Vince csak egy elázott levelet talál búcsúzóul, amiből azt szűri le, hogy a lány megbánta a "kapcsolatukat".
Telnek az évek, sokáig nem találkoznak. Joy belemegy egy szerencsétlen kapcsolatba, majd házasságba, Vince pedig szintén nem éppen szerencsés, na de a sors útjai kifürkészhetetlenek. ;o)

"Emlékeznek az első csók ízére? Emlékeznek, hogy azt kérdezték maguktól, vajon ő az Igazi? És emlékeznek az első fájdalmas szakításra? Vince és Joy szinte gyerekként megtalálta a boldogságot... de ahogy az lenni szokott, az élet közbeszólt. Egy szenvedélyes éjszaka, egy furcsa szakítás, majd hosszú csend, egy váratlan találkozás, egy összenézés, egy fellobbanó régi láng - két élet, néha együtt, néha csak egymás mellett, de sok találkozással, humorral, fájdalommal és örömmel - egy csodaszép szerelmi történet, ami a sors könyvében lett megírva.
Lisa Jewell regényeiben mindenki megtalálja a neki valót: életszerű, humoros, megrendítő és fordulatos bestsellerei a romantikus irodalom legnagyszerűbb alkotásai közé tartoznak, számos országban hódítva meg a női olvasók szívét."


Lisa Jewell 1968-ban született Londonban.
Első könyve Ralph's Party (Ralph bulija) c.-mel 1999-ben jelent meg.
A Vince & Joy 2005-ben jelent meg, itthon 2009-ben.

6 megjegyzés:

  1. Óóó, ezt a könyvet én is nagyon szerettem!! És igazad van, az én környezetemben is vannak olyanok, akik hasonlítanak egy-egy szereplőre. Agyaltam is rajta bőven olvasás közben.

    VálaszTörlés
  2. Imádtam ezt a könyvet :) jó kis bejegyzést írtál. Tetszett :)

    VálaszTörlés
  3. Gondolom mondanom se kell, hogy a te bejegyzésed hatására olvastam el. ;o)

    VálaszTörlés
  4. Valahogy nagyon is sejtettem :D És roppant örülök, akkor, hogy olyan könyvet választottam, ami másoknak is ennyi jó percet okozott.

    VálaszTörlés