2012. március 27., kedd

Top10 Tuesday (2.)- Leg-leg-leg

Mi is az a Top10 Tuesday?: a kitalálója The Broke and the Bookish blog, a lényege pedig az, hogy minden Kedden, megadott kritérium szerint egy Top10-es listát kell összeállítani könyvekből. Majd a közzé tett bejegyzésedet linkelni az ötletet adó blog aktuális bejegyzéséhez, ami jelen esetben EZ lenne.

Félő volt, hogy ezzel a listával bebukom majd.
I. probléma: mi is az a "play hooky"? Egyszerűen nem tudtam rájönni, márpedig kulcsszó a kategória szempontjából. Néztem így, néztem úgy, olvastam a bejegyzéseket, de egyszerűen nem állt össze a kép. Aztán szerencsémre eljutottam egy blogra, ahol a bloggerina ugyanolyan tanácstalan volt, segítséget kapott, így én is megtudhattam mit is jelent.
II. probléma: hogy lehetne ezt az egészet megfogalmazni magyarul egy mondatban? Jó pár mondatverziót lefirkantottam, végül úgy döntöttem, tán ezzel sikerült a legjobban összefoglalnom, erre a hétre mi is lenne a "feladat":

Top10 könyv, amit nem tudtál lerakni, ezért beteget jelentettél az iskolában/munkahelyeden, csak hogy be tudd fejezni az olvasását otthon.

III. probléma: melyik 10 könyvet választanám? Már eleve érdekes a szitu, hisz én itthon vagyok Gyerkőcömmel, így lényegében hiába jelentenék "beteget", bizony attól a 24 órás műszak megmaradna. :oP
Próbáltam máshonnan megközelíteni a témát. Igaz, hogy beteget sose jelentettem egy könyv miatt, de olyan fordult már elő, hogy alig vártam vége legyen egy előadásnak és folytathassam az aktuális olvasmányomat vagy épp a munkahelyemen bizony titokban előkerült az "áldozat", mert nem tudtam leszállni róla. :o) Viszont hiába közelítettem meg így, kezdtem el írni a listát, akkor is csak eddig jutottam:

1. J. K. Rowling: Harry Potter és a Bölcsek köve: a Harry Potter sorozatra viszonylag "későn" találtam rá. Ciki vagy sem, olyan 20-21 évesen kezdtem neki az első résznek. A Bölcsek kövét és Az azkabani fogolyt még előadások között faltam ...
2.  J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
3. J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz serlege: ... a Tűz serlegét már ingázva a munkahely és az iskola között ...
4. J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér herceg: ... A Félvér herceg pedig az utolsó ilyen, ekkor már a pocakomban volt a Gyerkőc és a munkahelyemen titokban olvasgattam, ha alkalmam nyílt rá (vagy jobban mondva alkalmam nyílt rá és ezt a lehetőséget inkább nem arra használtam, hogy lehunytam a szemeimet csak egy picikét, mert az első harmadban szívem szerint folyamatosan aludtam volna.). ;o)
Na de visszatérve a problémára, a 4.-nél elakadtam, hiányzott 6 könyv. Újra máshonnan közelítettem meg a kérdést. Igaz, hogy itthon vagyok, de melyik volt az a 6 könyv, amit legszívesebben megszakítás nélkül olvastam volna? Ezek ugrottak be elsőként:

5. Stephenie Meyer: Twilight- Alkonyat: igen, nekem bejött Meyer sorozata, főleg az első két rész. Sőt, ha jól emlékszem az Alkonyat volt az ami segített abban, hogy hosszabb kihagyás után újra elkapjon az olvasási láz.
6. Jay Asher: Tizenhárom okom volt ...: ennek a könyvnek pár perccel később neki is álltam, ahogy megkaptam. Szerencsém volt, mert Gyerkőcöm épp aludt, így falhattam büntetlenül. :o) Magam is megdöbbentem amikor meghallottam a gügyögését (mármint a Gyerkőcömét), kiragadtam magamat a könyv világából és észrevettem milyen rövid idő alatt, milyen gyorsan haladtam az olvasásával.
7. Maureen Lee: Búcsú Liverpooltól: bár az tény és való, hogy nem épp tavasszal kezdenék neki, viszont imádtam!
8. Sofi Oksanen: Tisztogatás: nos hát igen. ... Nem egyszerű történet, nem egyszerű elszakadni tőle. ...
9. Pierrot- Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje: Egri csillagok fanoknak kihagyhatatlan és letehetetlen.
10. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4.- Barátok: ehhez magyarázat se kell. :oP Igaz, hogy erről a részről még nem írtam, de majd fogok. Még mindig imádom a sorozatot, eddig ez tetszett a legjobban.

Úgyhogy így állt össze a mai Top10-es lista, vért izzadtam vele rendesen. :o)
 
ITT pedig böngészgethettek a hazai könyves bloggerek Top5- Top10-es bejegyzéseik közül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése