2011. március 6., vasárnap

Carrie Ryan: Kezek és fogak erdeje

Az erdő mélyén van egy kis falu, ami kerítéssel van elzárva a külvilágtól. A kerítésen belül, mondhatni átlagosan telnek a lakók napjai. Dolgoznak, megházasodnak, gyereket nevelnek. De kint Elátkozottak élnek. Zombik, akik időnként próbálnak betörni a faluba, friss húsra vágyva.
Mary egyedül marad a bátyjával, miután a szülei is Elátkozottakká válnak. Nincs sok választása, bár szíve Travisért dobog, a testvéréhez, Harryhez készül feleségül menni.

Aztán egy napon áttörik a zombik a kerítést és elözönlik a falut. Egy kis csapatnak sikerül elmenekülnie, de az Elátkozottak a nyomukban.
...

Néha kimondottan vágyom a borzongásra, a zombis filmek keltette feszültségre, félelemre. De én vagyok az a néző, aki ha sejti, hogy valami szörnyű dolog fog történni, a szemei elé teszi a kezeit és az ujjain keresztül kukucskál ki, hogy amint bekövetkezik, azonnal össze is tudja zárni őket, semmi se látva.
Amikor még csak 1-2 véleményt olvastam a könyvről úgy éreztem, hogy a zombis történeteket látni kell, könyvben nem tud úgy átjönni az a fajta félelem és izgalom, amiknek a keltése a céljuk. De aztán egyre több elismerő véleménybe botlottam bele és úgy éreztem ezek után meg kell vele próbálkoznom, hisz ennyi olvasó csak nem tévedhet. Tényleg nem tévedtek. ;o)
Amikor kézbe vehettem, megfordítottam és láttam, hogy az Amerikai Könyvtárosok Szövetsége a 2010-es év legjobb ifjúsági regényei közé válogatta, akkor egyből eszembe jutott, hogy a Hadd mondjam el ...-ben sem csalódtam és izgatottan kezdtem neki.

A könyv ugyanúgy vissza tudta adni a félelmet, feszültséget, mint az ilyen filmek, de mégis úgy érzem, hogy fontos dolgok valahogy kifelejtődtek, nem írt róluk az írónő. Hiányoltam, hogy nem derült ki, hogy is kezdődött ez a vírus, hogyan terjedt el, hogyan menekültek meg a túlélők, egyáltalán hogyan is éltek a kerítés falain belül? Hogyan osztották fel a munkát, hogy telt egy napjuk? Nem sok derült ki erről.
Az egész könyv film-szerű. Mintha ezek a mellékszálak nem lennének fontosak, csak az akció, csak a feszültség keltése. Bár, ez maximálisan sikerült, de úgy érzem a történet igazán így lett volna kerek.

Nagyon izgalmasnak tartottam a történetet. Az írónőnek sikerült a feszültséget folyamatosan fokozni. Hevesen dobogott a szívem, együtt menekültem a kis csapattal, nyomunkban az Elátkozottakkal. Majd lélegeztem fel egy kicsit és jött a végkifejlet.
Sejteni lehet, hogy nem minden úgy van, ahogy a lakók azt tudták, de azért a könyv végén egy kicsit meglepődtem. Olyan fura volt visszaemlékezni, hogy miken mentek keresztül Maryék.

Aki szereti a zombis filmeket, könyvben is olvasna feszültséggel, akcióval teli ilyen történetet, annak nagyon ajánlom, szerintem nem fog csalódni.


A könyvről: egy trilógia első része, remélem a másik kettő is olvasható lesz majd hamarosan magyarul. A második rész The Dead-Tossed Waves c.-mel tavaly márciusban jelent meg angolul, a harmadik kötet, The Dark and Hollow Places pedig most márciusra várható. Nekem eléggé úgy jött le, hogy ezek különálló történetek lesznek, nem pedig folytatások. Ezt pedig érdekesnek tartom a Kezek és fogak erdeje vége után. És állítólag film is lesz belőle? Bár, ezt csak halkan, csicseregve írom, le.

Megjelenés: The Forest of Hands and Teeth (2009.)/ Kezek és fogak erdeje (2010. Athenaeum Kiadó)
Oldalszám: 300
Ára: 2990 Ft
Az írónő oldala ITT.

4 megjegyzés:

  1. Az Angol borítók nagyon klasszak!!

    Én nagyon kíváncsi leszek a következő magyarul megjelenőrészre is..még akkor is ha nem szorosan a folytatása lesz.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszenek. :o)
    Remélem meg is fognak majd jelenni magyarul.

    VálaszTörlés
  3. Érdekesnek tűnik, de az az érzésem, hogy túl sok zombis/vámpíros/vérfarkasos/mindenfélesötétdolgos könyvet olvastam már... =D

    VálaszTörlés
  4. Nekem meg a tündéres, vámpíros történetekből van most kicsit elegem. :o) Ezt a könyvet inkább egy zombis filmhez tudnám hasonlítani.

    VálaszTörlés