2010. december 19., vasárnap

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

A könyvről először akkor hallottam, amikor a kiadója játékot hirdetett, hogy mi is legyen a magyar címe, és kicsit beleolvashattunk a történetbe.
"Mi lenne, ha csak egy napod lenne hátra?" ez az első mondat, amit azonnal kiszúrhatunk, amikor megfordítjuk a könyvet. Mi lenne? Mit tennél meg? Kikkel töltenéd? Bevállalósabb lennél, úgy sincs mit veszítened, alapon? Próbálnád helyrehozni az elkövetett hibáidat?
Arra számítottam, hogy a főszereplő lány gonosz lesz, és a könyv célja az, hogy rajta keresztül felhívja az olvasó figyelmét az igazi értékekre.

A bejegyzésben előfordulhat SPOILER!

Samantha végzős gimnazista, a menő lányok közé tartozik. Kis csapatával sokszor aláznak meg másokat, fel se fogják, hogy ezzel milyen mély sebeket ejtenek a másikon.
Sam boldog, elégedett, mi más is lehetne? Népszerű, van 3 jó barátnője és övé az a pasi, akiért a legtöbb lány ácsingózik.
Aztán egy baleset után azon kapja magát, hogy újra- és újra megtörténik az utolsó napja. Miközben próbál rájönni a baleset okára, sok minden másra is rájön, leginkább tisztába jön a saját érzelmeivel.

Sam kis baráti csapata egy kicsit más, mint amilyennek elképzeltem egy menő lánycsapatot. Igen, néha nagyon gonoszak tudtak lenni, de valahogy mégsem. Az a fajta erő süt belőlük, amikor valaki erős akar lenni, hogy ezzel titkolja el, igazából milyen gyenge.
Egyáltalán nem volt a szememben negatív szereplő egyik lány sem, inkább sajnáltam őket. És érdekes volt olvasni, milyen változáson ment keresztül Sam.

Annak ellenére, hogy ez az "újra éli a napot" eléggé lerágott csont már, mégis nagyon jó történetet tudott belőle kerekíteni az írónő. Minden nap más-és más, minden nap valami pluszról olvashatunk. Egyre jobban melegszik az olvasó szíve és képzeletben megsimogatja Sam fejét, "Ügyes vagy, jó úton haladsz!", ugyanakkor érezzük is, hogy villámsebességgel száguldunk a vége felé. De mi lesz az?
Milyen fura, hogy egy icike-picike kis dolog miatt egészen másképp tud alakulni az életünk. Néha már az is elég a változáshoz, hogy csak pár perccel később kelünk ki az ágyból. Olyan, mint amikor egy tóba kavicsot dobunk, de valamiért megtör egy résznél a kis hullám és egészen máshogy folytatódik tovább.

Igaz, néha vontatottnak éreztem a történetet, és vártam, hogy túl essünk már a napon, kezdődjön a következő verzió, de mégis lebilincselő volt. Odaszegezett az ágyhoz, és vártam, mi is fog ebből kisülni.
A vége pedig igazán döbbenetes lett. Nem számítottam rá egyáltalán. ...

Szerettem a leheletfinom szerelmi szálát, szerettem volna többet olvasni a szülőkről is, azt hittem, hogy a háttérben titkok lesznek, de tetszett. Nagyon jól átjön az üzenete, kellemes kikapcsolódás volt.

Lauren Oliver első könyve, Before I Fall c.-mel idén jelent meg angolul, és magyarul is idén jelent meg a Ciceró Könyvstúdió gondozásában.
Az írónő második könyve jövőre fog megjelenni angolul Delirium c.-mel.
Blogja: http://laurenoliverbooks.blogspot.com
Hivatalos oldala: http://www.laurenoliverbooks.com
Köszönöm a könyvet a kiadónak!

7 megjegyzés:

  1. A spoiler feliratnál azonnal abbahagytam olvasást, ugyanis a közeljövőben nálam is sorra fog kerülni a könyv.:) Láttam, hogy a molyon 4 csillagot adtál rá, úgyhogy kíváncsian várom. :D

    VálaszTörlés
  2. Olyan nagy spoiler nincs benne, amiről ne nagyon tudnátok, ha már hallottatok a könyvről, csak a biztonság kedvéért írtam ki, hátha valaki minden információt kerül, hogy nagyobb legyen a meglepetése. :o)
    Igen, 4-est adtam rá, jó volt a történet. Kíváncsi leszek, neked hogy fog tetszeni.

    VálaszTörlés
  3. én is abbahagytam a spoilernél, mert engem a kicsi is zavar.:) de érdekel a könyv!

    VálaszTörlés
  4. Gondoltam is rád, mikor írtam, hogy te a kicsi spoilert se szereted, ezért is tettem ki :o)

    VálaszTörlés