2010. november 20., szombat

Változott a könyvkeresési szokásod, mióta könyves blogokat olvasol?

A legutolsó könyvtári látogatásomkor esett le, hogy biza nekem megváltozott a "könyvkeresési" szokásom, mióta olvasok könyves blogokat.

Régebben, amikor bevetődtem a könyvtárba, többnyire csak úgy mentem a vakvilágba és vártam, hogy rám találjon a megfelelő préda.
Ha pedig kerestem valamit, akkor az olyan könyv volt, amire valahol reklámban felhívták a figyelmet, esetleg más hívta fel a figyelmemet rá, vagy csak láttam valahol és kíváncsivá tett.

Mióta olvasom mások blogjait, és látom a molyon is a polcokat, értékeléseket, azon kaptam magamat, hogy csak céltudatosan keresem a könyveket. Nagyon ritka a spontán választás.
Ha nézelődök a polcok között, meglátok egy olyan könyvet, amiről már olvastam véleményt, szinte azonnal beugrik, hogy kinél, mikor és mit olvashattam róla, majd eldöntöm landol-e a kosárban, avagy sem.
És jó-e, hogy megváltozott ez a szokásom? Egyértelműen igen. Csupa olyan jó könyvre hívtátok fel a figyelmemet ezalatt a majdnem 1 év alatt, ami mellett lehet, hogy lazán elsétáltam volna.
De azért a spontán leemelések se maradnak ki. Főleg, ha nem futok össze egy ismerős borítóval vagy címmel se .;o)

Ti ezen a téren mit tapasztaltatok?

16 megjegyzés:

  1. Én alapjáraton is listázós típus vagyok, s a könyvtárba is kivétel nélkül mindig hosszú listával megyek. Jártam már úgy, hogy véletlenül otthon felejtettem a cetlimet, és semmit sem találtam, ami tetszett volna. Amire meg emlékeztem, az természetesen nem volt benn. A véletlen könyvleemélessel pedig sajna nincsenek jó tapasztalataim. (válogatós olvasó vagyok, úgy látszik:P)
    Egyébként én is úgy vagyok, mint Te: gyakran hatással vannak rám más bloggerek és molyosok véleményei.:)

    VálaszTörlés
  2. Többnyire én is listával megyek, ill. van netes oldaluk és megnézem előre mi van bent. Ha meg valami előjegyzés kell, gyorsan leadom rá. Kész áldás az oldaluk, lehet hosszabbítani, nem kell bemenni, telefonálni, stb. Bár mostanság nem nagyon lesz időm könyvtárba menni, olvasom, amik itthon vannak, és persze tanulok ezerrel, amikor tudok. (Vagy legalábbis próbálok.) :oP

    VálaszTörlés
  3. Nekem annyiban változott a könyvolvasási szokásom, hogy ha érdekesnek találok borító, vagy esetleg fülszöveg alapján egy könyvet, akkor felmegyek moly -ra, megnézem, hogy mit írnak róla, esetleg ha alul vannak hozzá linkek bloggerektől, akkor azoknál megnézem, hogy hányból hány pontot adnak - nem olvasok könyv előtt semmi konkrét bejegyzést, mert nem szeretnék összefutni spoilerrel :), és csak akkor olvasom el mások bejegyzését, ha a fülszövegből még az sem derül ki, hogy igazándiból miről szól a könyv, vagy nem mond róla annyit, hogy érdemesnek találjam elolvasni.
    A molyok és bloggerek után pedig átgondolom a dolgot, úgyhogy azt mondanám: igen, rám is hatással vannak :D

    VálaszTörlés
  4. Én a molyon szoktam sasolni a polcokat. Először a borító fog meg/vagy a cím. Ha a 2 közül legalább az egyiket érdekesnek találom, akkor elolvasom a fülszöveget, majd átmegyek az értékelésekhez, és ha van lent, akkor megnézek 1-2 bejegyzést is. De próbálok csak úgy kiszúrni 1-1 szót a bejegyzésből, hogy azért a poént ne lőjem le, de tudjam mennyire tetszett az illetőnek. Aztán agyalok. :o)

    VálaszTörlés
  5. Abszolút hatással vannak rám a könyves blogok, és a moly is. Molyon csináltam várólistás polcot, a sima várólista funkciót nem is használom, mert ott nem látszódnak a borítók. Mielőtt könyvtárba megyek, általában már előre tudom, hogy mit akarok kivenni (kár hogy van darabszám korlátozás:D) illetve még a hangulatomtól függően választok a listáról. Már nem veszek le a polcról zsákbamacskát, annak sosincs jó vége.:)

    VálaszTörlés
  6. Moly, bloggerek, online könyvesboltok kínálata, saját elképzelések= ebből lesz a lista :) De megmaradt a spontán, sétálok a polcok között, és megakad a szemem egy borítón, címen. Ha érdekel a könyv, a spoileres írásokat kerülöm, majd csak azután, hogy már én is olvastam

    VálaszTörlés
  7. sajtosrolo: Nekem is van ilyen várólistás polcom, ha jól emlékszem olyan 300 könyv van raja. :o) Mindig, mikor végre csökken a létszám 1-el, felkerül rá 10. :o)) Fogalmam sincs mikor fogok így végezni vele, szerintem soha. :o))

    Könyvmoly: Na igen, igyekszem én is kerülni a spoileres írásokat. Ezzel a probléma az, hogy kinek mi a spoiler, hol van a határ, ami már az? Néha nem könnyű érezni a határt.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem ami az első néhány oldalon van a könyvben, még nem spoiler, azon hamar áthalad úgyis az olvasó. A sztoriról is lehet nyugodtan írni, de csak nagy vonalakban, hogy azért lehessen tudni, miről szól. és persze semmiképp nem szabad lelőni a csattanó(ka)t. Én kb. így vagyok a spoilerekkel.:)

    Én ha majd elérem a 100-at, újat nyitok, mert amik a 100. után kerülnek rá, azoknak már nem jelenik meg a borítója, és az zavar.:(

    De nekem is így van, mindig több kerül rá, mint amennyit olvasok.:)

    VálaszTörlés
  9. Igen, én is így gondolom. Nagyvonalakban lehet írni a könyvről, de a poénokat nem lelőve. Csak aztán kinek mi a csattanó? :o)
    Egyszerűen annyira mások vagyunk, annyira másképp írunk, más a stílusunk, hogy előfordulhat, ami neked csattanó, az nekem nem az. Na mindegy, csak szerintem ez a spoileres dolog nem mindig olyan egyszerű.
    Persze, igyekszem én is úgy írni, hogy azért pár mondatban bemutassam a történetet (többnyire azokat dőlt betűkkel is írom), nem lelőni a poénokat, nyitvahagyva a "mesélést", stb. Úgyhogy remélem, el mersz olvasni, mielőtt elolvasnál egy köyvet és nem lőttem még le számodra semmit előre, mert tényleg odafigyelek rá, én se szeretek belebotlani poénlelövős (és ezt előre nem jelzett) bejegyzésekbe.

    Jaja, nem tudom hány borító jelenik meg csak a polcoknál, jelentős részének így én is csak a címét látom. Gondolkodtam már, hogy szétszedem őket, hogy mindegyik borítóját láthassam, de a kedv sose jön meg hozzá, úgy megszoktam már, hogy ott minden 1 helyen van. :o)

    Na de lejárt az időm, megyünk vásározni. ;o)

    VálaszTörlés
  10. Ha nem tervezem rövid időn belül elolvasni az adott könyvet, akkor elolvasom a bejegyzéseket, egyébként csak utólag.:) Nálad még nem találkoztam olyannal, hogy jaj, ez spoiler:)
    De igazad van, tényleg nem egyszerű a dolog..

    VálaszTörlés
  11. Én is listát írok, hogy mit szeretnék beszerezni. Viszont nem kölcsönzök, csak vásárolok, így akármit nem veszek meg. Előtte kutakodom itt is - ott is, mindegy hogy hol hívják fel a figyelmem egy könyvre kiadó vagy blog. Bár a blogokat jobban szeretem ...

    Pl. tegnap vettem meg az Éjsötét szeretőt, és erről nálad olvastam, hallottam először. :-)

    VálaszTörlés
  12. Bizony, nekem is változott. Korábban csak kószáltam, a könyvespolcokon a fülszöveg, bortó alapján válogattam ki az olvasandó könyveket, és így néha rá is fáztam. Ez most is megtörténik néha, de a könyvesblogok olyan könyvekre is felhívják a figyelmemet, amit amúgy valószínűleg magamtól nem vennék észre. Én örülök, hogy vannak, szerintem hasznosa.

    VálaszTörlés
  13. sajtosolo: Megnyugtató. :o)

    Timi és Blanka: Hű, micsoda felelősség. :oD Majd írd meg, hogy tetszett!

    Ani: Egyetértek. Régebben sok olyan könyvbe botlottam bele, amik nem éppen jöttek be. De mióta olvasok másokat, könnyebb választani, és ráadásul sok olyan könyvre felhívják mások a figyelmemet, amik mellett lehet elsétáltam volna. :o)

    VálaszTörlés
  14. Csatlakozom, én is sok olyan könyvvel találkoztam, amire nálatok vagy a Molyon bukkantam. Régen felírtam egy lapra, mit akarok megszerezni, de sose vittem magammal, pontosabban csak a fejemben :). A boltban meg mászkáltam a polcok közt, nézegettem a könyveket a lista alapján. De egy ideje már céltudatosabban veszek könyvet és nekem is beugrik, hogy erről XY már írt, tetszett neki, utálta, stb.

    VálaszTörlés
  15. Timi és Blanka: Éjsötét szerető: Ha az első kötet nem fog még meg, akkor is érdemes folytatni. Újabb kötetek mindig felülmúlják az előzőt. :)

    Néha a spoiler is lehet jó. Nálam már előfordult, hogy egy könyv borító és fülszöveg alapján nem tetszett, de aztán olvastam egy spoilert ami meghozta a kedvemet a könyvhöz. :)

    Várólistám nekem sem rövid. Kb. 300 könyv.

    Régebben mi is spontán vásároltunk könyveket, ma már csak akkor kezdek új író könyveibe ha sok jó véleményt olvasok róla. Sok olyan könyv van amit biztos nem vettem volna meg boltban, de aztán neten sokan dicsérték, így nem tudtam ellenállni nekik. :)

    VálaszTörlés
  16. Andiamo: Jó lehet a memóriád, én boltba is listával megyek vásárolni. (és még így is felejtek el dolgokat róla.) :oD

    elhaym: Ráadásul nem éppen olcsók az új könyvek, 100X is meggondolja az ember, hogy mit vegyen meg és biztos megvegye? Ilyenkor mások véleményei tényleg segítenek dönteni. :o)

    VálaszTörlés