2011. május 8., vasárnap

Rafal Kosik: Félix, Net, Nika és a Láthatatlan Emberek Bandája

Gyermekkönyvről felnőtt fejjel mindig nehéz írni. Próbálok ilyenkor visszaemlékezni, hogy 9-10 évesen milyen könyveket szerettem, milyen történetek tudtak magukkal ragadni. Így közel a harminchoz, a Láthatatlan Emberek Bandáját egy kedves kis történetnek tartom, amit bátran, örömmel adnék a gyermekem kezébe majd, de engem annyira lekötni nyilván a koromból kifolyólag nem tudott már.

A könyv írója, Rafal Kosik 1971-ben született Varsóban. A Félix, Net, Nika sorozatának első része, a Láthatatlan Emberek Bandája 2004-ben jelent meg lengyelül, magyarul pedig idén. A sorozat nyolcadik része jelenleg előkészületben van, a többi rész magyar munkacímei ezek:
- Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa
- Félix, Net, Nika és az Álmok Palotája
- Félix Net, Nika és a Halhatatlanság Csapdája
- Félix, Net, Nika és az orbitális összeesküvés
- Félix, Net, Nika és az orbitális összeesküvés 2.
- Félix, Net, Nika és a harmadik unokatestvér
- Félix, Net, Nika és a gépek lázadása (előkészületben)

A három 13 éves főszereplő, Félix- a feltaláló palánta, Net- a számítógépzseni és Nika- a könyvmoly. Osztálytársak lettek egy általános iskolában, ahol már első nap összekovácsolódtak, ugyanis együtt akarják felvenni a harcot az iskola rossz fiúi ellen.
Mindeközben a Láthatatlan Emberek Bandája bankokat rabol ki és a rendőrség nem tud a nyomukra bukkanni. A történet épp azzal kezdődik, amikor Félix anyukájának a munkahelyét rabolják ki.
Szóval a 3 osztálytárs összefog és elkezdődik a kaland.

Igazán nem is merek bővebben írni a történetről, mert nagyon sok minden történik benne, így csak a fülszöveget osztanám meg, akkor biztos nem fogok spoilert írni. :o)

"A feltalálópalánta Félix, a számítógépzseni Net és a könyvmoly Nika kalandjainak első kötetét tartod a kezedben: egy lehetetlen történet barátságról, kincsekről, kísértetekről, őrült találmányokról, mesterséges intelligenciáról, robotokról, ufókról és nem utolsósorban három tinédzser fantasztikus hétköznapjairól.
Ez a könyv megmutatja: igenis mi alakítjuk a sorsunkat. Hogy érdekesen élünk-e, mindenek előtt csakis rajtunk múlik"

11-13 éves korosztályba sorolta be a kiadó a könyvet, de én is úgy érzem, mint sajtosrolo, hogy bátran fiatalabbaknak is oda lehet adni. Tipikusan olyan gyermek-és ifjúsági regénynek tartom, amiben nincs olyan, amiről ne olvashatnának a fiatalabbak is.
Nagyon fordulatos, nagyon sok minden van benne. Érdekes, megmosolyogtató találmányok, UFO- k és egy igaz barátság kezdete, majd kibontakozása is. Szórakoztató olvasmány. Néha úgy éreztem, mintha kicsit túl sok minden is lenne benne, bár ugyanakkor meg azt gondolom, hogy így tán jobban meg lehet ragadni a fiatalokat, végig fent tartani a figyelmüket, megkedveltetni velük az olvasást.
Szórakoztató, pörgős, kalandos történet, a fiataloknak kedvenc lehet.
Íme egy vélemény róla:
"Harry Potter volt és van. Félixek mindig lesznek!
Barbara (12)"




Megjelenés: Felix, Net, i Nika oraz Gamg Niewidzialych Ludzi (2004.)/ Félix, Net, Nika és a Láthatatlan Emberek Bandája (2011. Pongrác Kiadó)
Oldalszám: 546
Ára: 3400

1 megjegyzés:

  1. Már éppen írni akartam, hogy én is pont így voltam vele, mikor megláttam a linket.:)) köszi:)
    Jó ez a videó!

    VálaszTörlés