2011. január 10., hétfő

Befolyásolja a borító, hogy mely könyvet veszitek meg, olvassátok el?

Ez a kérdés a most olvasott könyvem kapcsán ötlött fel bennem.
Úgy érzem, hogy Brenna Yovanoff Az elcserélt c. könyvének a borítója a tavaly megjelent könyvek közül az egyik legszebb, vagy tán a legszebb. A tartalmában annál több kivetnivaló van, na de erről majd máskor.


A kérdés az, hogy befolyásol-e titeket egy szép borító? Megveszitek, elolvassátok csak azért, mert szép borítója van?
(Szavazni is tudtok oldalt.)

Szavazás eredménye:

27 megjegyzés:

  1. Igazából felkelti az ember érdeklődéstát, de csak néha tetszik az embernek igazán. Szóval velem néhga volt. Amúgy szerintem az elcserélt egyetalán nem szép, mondhatni csúnya.

    VálaszTörlés
  2. Nem tetszik Az elcserélt borítója? :o) Persze, mások vagyunk, nekem nagyon tetszik. Hátborzongatóan szép, ahogy a babakocsi fölött ott lóg az olló, meg a kés. Még a hideg is kirázott tőle, br. :o)
    Szerinted melyik volt akkor a tavaly megjelent könyvek közül a legszebb borítójú?

    VálaszTörlés
  3. Szia! Engem nem befolyásol a borító, de jó érzéssel tölt el, ha nem valami gagyi kinézetű könyvet szorongatok a kezemben :-))

    VálaszTörlés
  4. "Ne a borítója alapján ítéld meg a könyvet!" Szól a mondás. Elítélni nem szoktam, hiszen a tartalom a lényeg. De egy-egy szép vagy érdekes esetleg különleges borítóra felkapom a fejem, leveszem a polcról és elolvasom a tartalmat, ha az is bejön, elolvasom.
    Igen, engem befolyásol a borító :D de csak pozitív értelemben.
    Az elcserélt borítója nekem kifejezetten tetszik. Sweeney Todd és a világa jutott róla eszembe.
    (amit imádok)
    Nem tetszik a könyv? Még nem olvastam, de tervezem

    VálaszTörlés
  5. Néha én is elcsábulok, de ha a könyv kapható egy olcsóbb (pl.: Európa Diákkönyvtár) kiadásban, akkor azt veszem meg, úgyis a tartalom a lényeg ;).

    VálaszTörlés
  6. Szeretem, ha egy könyvnek igényes borítója van, ami esztétikailag is tetszik, de nem feltétlenül ez határozza meg a választásomat. Például a Vámpírakadémia 4 borítója nem tetszett különösebben...
    Néha előfordul, hogy borító alapján olvasok könyvet, de inkább megérzésre hagyatkozok :), vagy mások ajánlására bízom magam

    VálaszTörlés
  7. Azt hiszem mondhatni, hogy borító függő vagyok. :D Ha meglátok valami gyönyörűséges borítóval ellátott könyvet és még a fülszöveg is felkelti az érdeklődésem, az nekem "kell".:)) Nagyon sok jó könyvre bukkantam már így,és csak 1-2 esetében csalódtam :)

    VálaszTörlés
  8. Én nagyon odavagyok a borítókért, de azért persze nem annyira, hogy csak azért, mert a külseje mutatós rögtön el is akarjam olvasni.
    Persze olyan már előfordult, hogy a ronda borító annyira, de annyira taszított, hogy emiatt halasztgattam az olvasást. *pirul* Pedig a borítónak ugye nem sok köze volt a tartalomhoz.

    VálaszTörlés
  9. Én úgy vagyok vele, hogy egy igényes borító mindenképpen plusz pont, még akkor is, ha jobb, mint maga a történet. Nálam pl. az Alkonyat ilyen, hogy majdnem megvettem a borító miatt a negyedik részt. :D Viszont erre jó ellenpélda, hogy az egyik kedvenc könyvem egy olyan csúnya borítóval van meg, mégsem cserélném ki, mert imádom.
    Egyébként engem sokszor taszít egy-két borító, és bevallom, néha ránézek, és azt mondom, hogy ez nekem nem kell, mert képtelen lennék a kezembe venni.
    Vannak olyan borítók, amelyeket gyönyörűnek tartok, és vannak még az átlagosak is.
    Igazából, ha tartalom alapján beleszeretek egy könyvbe, akkor is megveszem, ha csúnya a borító. (Csak max. később)
    Olyan ez szerintem, mint a zene: ott sem tudom, hogy néz ki az énekes/nő, csak hallgatom, amit énekel.
    (UI: Nekem tetszik az Elcserélt borítója, habár gyönyörűnek nem mondanám, de a tartalom nem fogott meg a könyvnél.)

    VálaszTörlés
  10. Picit biztos befolyásol a borító is, de a túl sokatmondó (túl látványos, giccses stb), borítók pont az ellenkező hatást váltják ki. Meg amúgy is a tartalom a lényeg, nem a külső.
    Mondjuk nekem az abszolút kedvenc borítóm A muránói üvegfúvó - szerencsére magában a könyvben sem csalódtam.
    De van pl olyan kedvenc könyvem, aminek tök egyszerű borítója van, semmi kép, csak a cím.

    VálaszTörlés
  11. Engem egy szép borító teljesen el tud varázsolni. Persze azért elolvasom a tartalmát is, de ha csak egy kicsit is felkeltette az érdeklődésemet a tartalma, akkor tuti nem hagyom ki.
    Szóval, a tartalom a fontos, nem a borító, de mégis egy szép borító kicsit fel tudja pontozni a tartalmat. ;o)
    Nekem ez a borító nagyon tetszik, a tartalma is érdekesnek tűnt, de most, hogy olvasom... Egyelőre 3 csillag.

    VálaszTörlés
  12. Az egyik legérdekesebb borítójú könyv volt tavaly, én is ezért csábultam el, és pont ezért vagyok úgy azóta hogy kétszer meggondolom. Bár mi alapján lehet akkor választani? A fülszövegeket a legtöbbször teljesen "gagyinak" találom.

    VálaszTörlés
  13. figyelmemet felkelti, de nem feltétlenül veszem meg. először megbizonyosodom, hogy jó-e egyáltalán. egyébként, természetesen szeretem a szép könyveket, de ha van régebbi kiadás sokkal olcsóbban, akkor azt veszem meg.

    VálaszTörlés
  14. Elsia: Azért nem a "csalódás ért" kategória, de másra számítottam. Jól indult, de most teljesen össze vagyok zavarodva. (200. oldal körül árok.)

    f-andi: a vásárlás nálam is ezerszer megfontolt dolog. Ha nem valami szuper akciót fogok ki, sokáig szoktam agyalni könyvvásárlás előtt.

    VálaszTörlés
  15. pont ebben az esetben nálam nagyon számított, hogy olyan a borító, amilyen. a hangulata teljesen egybecseng a fülszöveg által ígért tartalommal, valahogy azt gondoltam, hogy a hangulat meg a történet pont olyan lesz, mint amit a kép sugall. de nem jött össze, kár érte.

    VálaszTörlés
  16. Egy szép ,tetszetős borítóra hamar felfigyel az ember,gyorsan megakad rajta az ember szeme.
    Ez a könyv pl.nagyon tetszik nekem,és meg is vettem!!! Mondjuk én eddig csak jót olvastam a belbecsről is:-)

    De még sosem vettem csak azért egy könyvet mert szép volt.

    VálaszTörlés
  17. Csak azért nem veszek meg egy könyvet, mert szép a borítója. Viszont olyan már előfordult, nem is egyszer, hogy a gyönyörű csomagolás felkeltette az érdeklődésem a beltartalom iránt. Ilyenkor általában jobban utánanézek a tartalomnak és a könyvvel kapcsolatos véleményeknek, s ezek alapján döntök. És egyébként a dolog fordítottja is igaz. Vagyis ha egy kötetnek csúnya a borítója (pl. Az időutazó felesége zöld kiadása) sem tántorít el, még a könyv megvételétől sem, ha imádom olvasni. Szóval a szép borító max a figyelemfelkeltésre jó, de igazából döntő értéke nincs, legalábbis szerintem.:)

    VálaszTörlés
  18. Nima: Este én is befejeztem. Igen, kár érte. :o(

    csenga: Kíváncsi leszek, hogy fog neked tetszeni, nekem nem jött be.

    Szanik: Ez amúgy érdekes nálam is. :o) A szép borító fel tudja pontozni a tartalmat, viszont a csúnya borító nem tántorít el, nem csillagozza le, max. sajnálom egy kicsit. :o)

    VálaszTörlés
  19. A borító mindenképp figyelemfelkeltő, arra biztat, hogy legalább a könyv tartalmát, fülszövegét olvassam el, vagyis, hogy a kezembe vegyem. Nagyon sok semleges borító van, és szerintem ezek a könyvek elvesznek a nagy kínálatban, pedig lehet, hogy a tartalmuk páratlan. Szóval igen, valamennyire befolyásol, mert hamarabb a kezembe veszek egy szép, vagy akár csúnya borítójú könyvet, mint egy semmilyent.

    VálaszTörlés
  20. Nagyon befolyásol.:) Az elcserélt annyira nem tetszett, mint sokaknak, de azért szép a borítója. Viszont most, hogy több negatívat olvastam róla, már szinte nem is érdekel, hiába néz ki jól.
    Csak azért, mert szép egy könyv, én sem venném meg.

    VálaszTörlés
  21. Niki nem, hogy nem tetszik szerintem borzasztó csúnya. És szerintem a Willow mindkétt változata és a Veszélyes játék volt így gyorsan legszebbként eszembe jutott.

    VálaszTörlés
  22. Bea: Csak az a kellemetlen, amikor szép a borító, nagy reményeid vannak, aztán a könyv meg nem jön be.

    sajtosrolo: Pedig gondoltam, ha érdekel, szívesen elküldöm.:oP

    Mary Alexa Drown: :oD Látom nagyon nem.
    Nekem meg pl. a Veszélyes játék borítója nem jön be egyáltalán. :o)
    Viszont ezzel a Willow-al nem vagyok képben most így hirtelen. Tudnál linket küldeni?

    VálaszTörlés
  23. Felkelti az ember érdeklődését egy szép borító, de nem adok csak erre már. Megtanultam néhány példából hogy a csalogató borító, meg a jó marketing néha tök kevés egy könyvhöz. Inkább előtte megvárom még más bloggerek írnak róluk véleményt, és ha nekik tetszik beszerzem én is. De már egyre többet vacilálok a legújabb könyvek megvételén.

    VálaszTörlés
  24. Engem nem befolyásol a borító. Új íróknál a fülszöveget olvasom el, ha az felkelti a figyelmem, akkor várok pár véleményt, ha sokan dicsérik akkor megveszem.

    VálaszTörlés
  25. Niki: hehe, köszönöm, nem.:))

    VálaszTörlés
  26. Lehet, hogy azért mert angol könyv.
    http://www.goodreads.com/book/show/4570768-willow
    http://www.goodreads.com/book/show/7784675-scarred
    Nekem scarred-es lesz (a két könyv igazából ugyanaz csakj más cím, más boritó.)

    VálaszTörlés
  27. A külföldi megjelenéseket nem követem figyelemmel nagyon, így ebben a könyvben se vagyok képben.
    De látod, pl. nekem mind a 2 borító totál átlagos és semleges, semmit se látok bennük, ami megfogna. :o)

    VálaszTörlés