2011. április 12., kedd

Jo Frost: Szuperdada 2- Amit minden szülő tudni szeretne

Februárban már áradoztam a Szuperdada 1 részéről, most pedig a 2. részről fogok. :o)
Egyszerűen nem tudok rosszat írni róla, belekötni a nevelési tanácsokba, mert maximálisan egyetértek Jo Frost-tal.
Egyszerre gyerekközpontú, add meg a kicsinek azt a szeretetet, odafigyelést, törődést, amire szüksége van, ugyanakkor szülőközpontú is, ne add fel az álmaidat, az egyéniségedet a gyerekeid miatt, törődj magaddal, legyen tekintélyed.
Röviden így tudnám összefoglalni a módszerét: Te vagy a szülő, te irányítasz, de a gyermekeidnek add meg azt az érzelmi töltést, amire szükségük van.

A Szuperdada 1. része inkább a totyogósokról szólt. Ez a része pedig már az ovisokról, kisiskolásokról, de persze vannak átfedések. Érdekes, hogy többnyire ugyanazok a kérdések vetődnek fel csak magasabb "szinteken", de nyilván más lehet a megoldás egy másfél évesnél, mint egy öt évesnél.

Képzeljétek magatokat egy játszótérre. Akár legyetek csak hallgatók vagy szülők.
5 gyerkőc homokozik, 5 anyuka a homokozó szélén ül és beszélget. Igazából természetesnek tartom, hogy egy idő után felvetődnek azok a problémák, amikkel a szülők küzdenek. Az egyik családban a kicsi nem hajlandó a szobájában aludni, állandóan átmegy a szülők ágyába. A másik kisgyerekkel nem mernek boltba járni, mert földhöz vágja magát. A harmadik kisgyerek verekszik, ha olyanja van. A negyedik nem hajlandó enni, szinte csak kakaón és húslevesen él. És ott az ötödik édesanya, aki arról számol be, hogy romokban a házassága.
A könyv tartalmát leginkább egy ilyen beszélgetéssel tudom szemléltetni.

Többnyire úgy vannak felépítve a részek, hogy egy-egy levélre válaszol a szuperdada, de ezeket a leveleket szinte bármelyikőnk írhatta volna. Nagy szerepet kapott a két szülő közti konfliktus is. Amikor nem értenek egyet a nevelési elvekben; amikor a másik fél nem tudja annyira kivenni a részét; amikor az egyik büntetne, a másik meg ezt feloldja és elég részletesen kitér a válás kezelésére is.
Inkább, mint már említettem, az óvodás és a kisiskolás korosztálynak szól, de pl. az alvásnál nagy hasznát tudtam volna venni a leírtaknak, amikor megszületett Gyerkőc. Szóval bátran hamarabb is el lehet olvasni.

Írtam az első résznél is, hogy
"Nem könyvből nevelünk, de ez nem zárja ki, hogy ne olvassunk gyerekneveléssel foglalkozó könyveket, főleg, ha vannak problémák. Szülőként sokszor elfogultak vagyunk, nem látjuk át hol a baj. Ezek a könyvek rá tudnak mutatni, ha már mindent megpróbáltál, hogy mit tehetsz még, hátha.
Bátran olvassatok ilyen könyveket. Ez nem jelenti azt, hogy olyan módszert alkalmazzatok, ami a ti értékrendszeretekkel nem egyezik, de rávilágíthatnak a problémákra, ötleteket tudnak adni, amiket aztán alkalmazhattok."
ezt ugyanígy gondolom most is.

Ha az alábbi problémák közül csak 1 is vonatkozik rátok, már van értelme elolvasnotok:
- Napirend problémák, amikor minden szétcsúszik
- Ha a pároddal nem tudtok közös nevezőre jutni. Te szigorúbb lennél, ő engedékenyebb. Ha te fegyelmeznél, ő meg azonnal feloldja a büntetést.
- Ha a gyerek irányít és nem a szülő.
- Ha nem hajlandó enni, leülni az asztalhoz és ott étkezni.
- Alvásproblémák. Nem hajlandó a szobájában aludni vagy este átmegy közétek, nem hajlandó elaludni, nem tud egyedül elaludni, húzza az időt, stb.
- Nem lehet vele kimozdulni otthonról. Földhöz vágja magát a boltban, hisztizik az utcán, verekszik, nem akar felöltözni, irigy, stb.
- Költözés, válás, halál, kis testvér érkezése.
Igazán ezeket a témaköröket érinti.

Szóba kerül a szoptatás, a szobatisztaság és az éjszakai alvás is nagyon kiemelt téma, amit tényleg jó elolvasni, akár a kicsi érkezése előtt is. És a komiszlépcső, a büntetés se marad ki. Hogyan büntess, hogyan érd el, hogy a kicsi megértse, hogy amit csinált az nem volt jó és ne forduljon elő többször.
Én nagyon ajánlom minden leendő szülőnek és kisgyerekesnek. Az biztos, hogy évek múlva is elő fog még kerülni ez a könyv a polcunkról. ;o)

Megjelenés: Ask Supernanny, What Every Parent Wants to Know (2006.)/Szuperdada 2- Amit minden szülő tudni szeretne (2011. Park Kiadó)
Oldalszám: 351
Ára: 3500

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése